1000 euro voor een nieuw mobieltje? Geen sprake van!

Zaterdagavond tijdens het streamen van Netflix op de Chromecast begon mijn Android-telefoon ineens spontaan te herstarten. En toen weer een keer en nog een keer. Hij was duidelijk in de war.  Ik probeerde van alles – verse firmware en dat soort dingen – maar niets hielp. Hij was kapot, zoveel was duidelijk. Er zat weinig anders op dan een nieuwe telefoon te kopen. Maar welke? Ik zou die kleine Google Pixel wel willen hebben, maar ik ga voor een mobieltje écht geen € 889,- neertellen. Welke dan?

Hoe besluit je welke telefoon je wilt hebben? Allereerst is er de keuze voor het besturingssysteem. Voor mij is dat Android, wat het uiteindelijk, door de grote keuze van Android-mobieltjes, niet makkelijker maakt. De über-Android-telefoon is natuurlijk die Google Pixel XL, waarvan de camera zo geroemd wordt.  Daarbij heeft de Pixel ook de schoonste Android-versie draaien en krijgt die  ook het snelst elke nieuwe versie van Android. Maar, zoals gezegd, ik wil geen 900 of 1000 euro uitgeven aan een telefoon.

Uitgebreide keuze aan telefoons

De grote keuze aan merken en daardoor aan telefoons heeft ook een voordeel. Er wordt flink met elkaar geconcurreerd, waardoor je voor een lagere prijs dan wat Samsung, Google of LG voor hun vlaggenschepen vragen, ook een hele goede telefoon kunt kopen. In het middensegment zijn heel veel mooie telefoons te vinden. Voor mij was het meest belangrijk dat de telefoon een goede camera had, die in DNG (Raw) kon schieten. En hij moest op Nougat, de nieuwste Android-versie, draaien, of die versie in ieder geval snel krijgen. Wat wilde ik eigenlijk uitgeven?. Maximaal 500 euro en dat vind ik ook nog een flink bedrag. Eigenlijk had ik altijd een telefoon ‘gekregen’ bij mijn abonnement, maar daar had ik geen zin meer in. Het moest een los toestel worden en dan kon ik mijn abonnement omzetten naar een Sim-only. Dus zocht ik op Google naar Android-telefoons met ‘de beste camera’. In de zoekresultaten verscheen natuurlijk die Google Pixel, maar ook de Samsung Galaxy S7, de Huawei P9 en de Huawei Mate 9 hadden een goede camera.

De Emui

Voor het geld dat ik wilde uitgeven bleef in de zoekresultaten eigenlijk alleen die Huawei P9 over. Die telefoon bleef één euro onder de 500. Huawei… Stond die niet bekend om zijn rare schil over het Android-systeem heen? Eerst las ik alles over de camera. Die is in samenwerking met Leica gemaakt, een dual camera ook nog, waarvan de ene in kleur en de andere in zwart-wit schiet en die die twee verschillende beelden kunnen combineren. Het klonk allemaal interessant. De foto’s die ik online zag, zagen er goed uit. En de schil? Emui, zoal de schil heet, scheen in de loop van de tijd minder hinderlijk geworden en versie 5, die bij Nougat geleverd werd, was ook best te pruimen. Allemaal volgens de Android-sites die ik erover las.

In de winkel twijfelde ik nog even tussen de Huawei Mate 9 en de P9. Die Mate was groot en mooi, maar ook 299,- euro duurder. Dus werd het toch de Huawei P9, die bij thuiskomst natuurlijk nog Android 6 bleek te draaien op Emui 4. Een update was er nog niet. Op mijn telefoons en Tablet draaide ik altijd de Google Now Launcher, dus stelde ik die in. Nadat alles gedownload was uit de Play Store leek hij sprekend op mijn oude, overleden telefoon. ‘s Avonds in bed zocht ik nog naar de update naar Nougat, die volgens diverse Android-sites aan het uitrollen was. En verdomd! Met een app op de telefoon kon ik de telefoon updaten. Nu draai ik Nougat en Emui 5 en het ziet er allemaal prima uit. Het blijkt ook nog eens een populaire telefoon, waarbij de XDA Forums veel over wordt geschreven en waar ook al Roms, Kernels enzovoort te vinden zijn. Nu eerst maar eens wat USB-C-kabels kopen.

Heb jij onlangs een nieuwe mobieltje gekocht? Hoe maakte jij je keuze? Ik ben benieuwd, laat het weten in een reactie op het blog.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.