Het objectievenpalet

cover-boek-ObjectievenHet boek van de maand september is het boek Focus op Fotografie: Objectieven van auteur Dré de Man. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en is er een interview met Dré de Man. Dit is een voorproefje uit het hoofdstuk Het objectievenpalet. In dit hoofdstuk komen de verschillende soorten objectieven aan de orde: portretobjectieven,objectieven voor het fotograferen op straat, voor landschappen enzovoort.

Objectieven kunnen ingedeeld worden naar hun gebruik. Zo zijn er portretobjectieven, objectieven voor het fotograferen op straat, voor het fotograferen van landschappen en zelfs voor het fotograferen van bepaalde sporten vanaf een speciale plaats in een stadion. Voor een goed begrip is het echter beter om objectieven in te delen naar brandpuntsafstand, en ze daarbinnen weer in aparte groepen onder te verdelen. Dat doe ik in dit hoofdstuk, waarbij ik in algemene termen steeds de toepassingen bespreek. De portretobjectieven worden in het volgende hoofdstuk nader bekeken. Om te beginnen een overzicht van de beeldwerking van een grote reeks objectieven.
objectievendre-de-man

Grafische weergave van beeldhoeken bij de gebruikte brandpuntsafstanden van de voorbeeldfoto’s op basis van full frame. Voor APS-C moet u de brandpuntsafstanden met 2/3 vermenigvuldigen, voor m4/3 met 1/2. Alle opnamen: 1/500s f/8, behalve 14 mm: 1/1000 s f/8.
Grafische weergave van beeldhoeken bij de gebruikte brandpuntsafstanden van de voorbeeldfoto’s op basis van full frame. Voor APS-C moet u de brandpuntsafstanden met 2/3 vermenigvuldigen, voor m4/3 met 1/2. Alle opnamen: 1/500s f/8, behalve 14 mm: 1/1000 s f/8.

Wanneer u de foto’s bekijkt, lijkt het alsof ieder objectief en iedere brandpuntsafstand zijn bestaansrecht heeft en dat is ook precies wat ik wilde laten zien. Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat niet iedereen zoveel objectieven mee wil slepen – of daar zo veel geld aan wil uitgeven. In dit geval viel het aantal objectieven overigens wel mee: de foto’s zijn gemaakt met drie zoomobjectieven en één converter – maar dan wel met twee camera’s: een full frame en een APS-C (14-24 mm f/2,8, 24-120 mm f/4, 70-200 mm f/2,8, 1,7×-teleconverter). Het combineren van twee formaten camera’s is een plaatsbesparende manier om het brandpuntbereik uit te breiden tot voorbij het bereik van een converter, wanneer u de voordelen van full frame niet op wilt geven voor de rest van het bereik.

Merken, rangen en standen

Voor ik verder ga met het overzicht van de verschillende soorten objectieven, moet ik iets vertellen over de verschillende merken objectieven en series binnen die merken. De wereld van objectieffabrikanten en merken is namelijk nogal onoverzichtelijk. Wel zijn er twee groepen te onderscheiden. De ene groep wordt gevormd door de cameramerken die voor het merendeel hun eigen objectieven fabri­ceren, waarbij sommigen zelfs gebruikmaken van eigen glas. De andere groep is veel heterogener en bestaat uit een grote bonte verzameling merken en fabrikanten. De kwaliteit schommelt nogal: binnen de groepen en zelfs binnen de merken.

De belangrijkste vraag is in dit verband: Is het wel aan te bevelen om objectieven te gebruiken van een ander merk dan dat van uw camera? Die vraag laat zich niet eenduidig beantwoorden. Wanneer u geen enkel risico wilt nemen met betrekking tot de huidige en de toekomstige compatibiliteit, is het wellicht beter om objectieven te gebruiken van het merk van uw camera. Dus bij een Canon-camera een Canon-objectief; bij een Nikon-camera een Nikon-objectief; bij een Sony-camera een Sony-objectief (of misschien beter: een door Sony aangeboden objectief). Aan de andere kant bieden derde partijen soms zeer aantrekkelijke alternatieven, zeker daar waar de cameramerken een niche niet ingevuld hebben. Vaak schommelt de kwaliteit echter meer, ook binnen één merk, en zelfs binnen de productie van één objectief. Bij de cameramerken weet u wat beter wat u krijgt. Een ander voordeel van de objectieven van cameramerken is dat de weging van de eigenschappen van een objectief vrij consequent is. Ook de kleurweergave is meestal consistenter. Bij de objectieven van een derde merk is het zelden mogelijk om een geheel objectievenpalet op te bouwen van één merk.

Objectieven van cameramerken

Bij Sony is door de historie van de camera-afdeling een op het eerste gezicht onoverzichtelijke situatie ontstaan. Het is niet iedereen altijd even duidelijk of een objectief van Sony (of voor zover het oudere ontwerpen betreft, Minolta of Konica) of van Zeiss is of het product is van een samenwerking van Sony en Zeiss. Sony toont op zijn website objectieven met de merknaam Sony, Sony G-objectieven, Sony/Zeiss-objectieven en Zeiss-objectieven. Sony produceert namelijk zelf objectieven, een voortzetting van de productie van objectieven van het door Sony overgenomen Konica/Minolta, zonder een specifieke aanduiding. Verder heeft het merk objectieven die zijn voortgekomen uit een samenwerking van Sony en Zeiss: Sony-objectieven met een Zeiss-logo erop. Ook zijn er Zeiss-objectieven die speciaal voor Sony zijn ontwikkeld door Zeiss, en ten slotte zijn er sinds kort (drie) Sony G-Master-objectieven die door Sony zijn ontwikkeld en die qua kwaliteit moeten gaan concurreren met de beste Zeiss-objectieven. Je zou je kunnen afvragen of Sony, wanneer de G-Master-objectieven eenmaal hun reputatie opgebouwd hebben (Sony heeft daarmee een heel goed begin gemaakt), nog wel verder zal gaan met de samenwerking met Zeiss. Iets soortgelijks zien we bij Panasonic, maar dan met Leica als tweede merk.

Derde partijen bieden soms zeer aantrekkelijke alternatieven en hebben tegenwoordig een hoog technisch niveau bereikt, op de foto: een doorsnede van een Tamron-objectief.
Derde partijen bieden soms zeer aantrekkelijke alternatieven en hebben tegenwoordig een hoog technisch niveau bereikt, op de foto: een doorsnede van een Tamron-objectief.

Bij Nikon en Canon is de situatie overzichtelijker. Zij bieden alle objectieven aan onder de eigen naam, wat niet wil zeggen dat ze allemaal gelijk zijn in kwaliteit. Bij Canon zijn er grofweg vier groepen: EF, EF L, EF-S en EF-M De EF (L)- en EF-S-objectieven onderscheiden zich van elkaar door het formaat: EF-S-objectieven hebben een kleinere beeldcirkel en zijn bedoeld voor APS-C-camera’s. EF-M-objectieven eveneens, maar die zijn bovendien bedoeld voor de spiegelloze camera’s van Canon; ze hebben dus een kortere afstand tot de sensor en een andere vatting. EF-objectieven zijn uiteraard voor full frame, en wanneer ze ook een L in de naam hebben, zijn ze van bijzonder hoge kwaliteit. (Die L stond ooit voor fluoriet, maar die betekenis is verloren gegaan; oorspronkelijk hadden ze een of meer fluorietelementen, maar nu is dat niet meer noodzakelijk.) Er bestaan geen EF-S L-objectieven. Zelfs een duur EF-S- objectief als de EF-S 17-55mm f2.8 IS moet het bij Canon doen zonder L in de naam – en zonder meegeleverde zonnekap en etui…

Dit is slechts een klein voorproefje uit het boek. Ben je geïnteresseerd geraakt? Bestel het boek dan bij de uitgever, of bij je favoriete boekhandel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.