Na de komende herfst-upgrade raken Windows 10-gebruikers weer een stukje keuzevrijheid kwijt (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bosque_Fanlo-Sarvis%C3%A9_(Huesca,_Pirineo_Aragon%C3%A9s).JPG)

Na Windows 10 herfst-upgrade ontkom je niet meer aan updates

Na de herfst-update ontkom je écht niet meer aan updates
Tot nu toe was het mogelijk om grote updates en feature-updates van Windows 10 middels een truc tegen te houden. Na de update van september beslist Microsoft wat er voortaan wel of niet op jouw computer belandt.

Een van de meest gehate dingen in Windows 10 is het verschrikkelijk pushy updategedrag. Voor gebruikers van de Home-versie is er helemaal geen ontkomen aan. Bij hen wordt elke update en upgrade gewoon geïnstalleerd. Of je het nou leuk vindt of niet. Probleem van met name de grote upgrades zoals de komende is dat Home-gebruikers simpelweg als beta-testers worden gebruikt. Pas als zij alle problemen hebben opgelost wordt zo’n upgrade maanden later vrijgegeven voor zakelijk gebruik. Zoals we al eens eerder schreven is het dan ook logisch dat Windows 10 Pro (en hoger) over de mogelijkheid beschikt upgrades uit te stellen of te weigeren. Dat blijft ook zo. Home-gebruikers wordt vanaf deze herfst de laatste mogelijkheid ontnomen om via een truc upgrades uit te stellen. Dat is althans wat we hier lezen, helaas.

Datalimiet

De aloude truc was om in Windows 10 Home een verbinding met een datalimiet te selecteren. Dat doe je door in Instellingen onder Netwerk en internet op Wi-Fi te klikken.  Klik dan op Bekende netwerken beheren, selecteer je netwerk en klik op Eigenschappen. Zet vervolgens de optie Instellen als verbinding met datalimiet aan. Vanaf dat moment blijven grote upgrades buiten de deur. Installeer je echter de komende herfst-upgrade, dan wordt deze truc en laatste uitweg ook geblokkeerd. Microsoft bepaalt volgens de melding die dan verschijnt zelf wat wordt geïnstalleerd aan ‘noodzakelijke updates en upgrades nodig om Windows te laten functioneren’. Aldus het genoemde artikel.

Geen eigen keuze meer

Dat wordt even slikken voor een ieder die deze methode gebruikte om uitstel van executie te krijgen. Maar natuurlijk ook voor iedereen die de optie gebruikte waar ie ook echt voor was bedoeld. Ofwel: het voorkomen van heel veel dataverkeer op je mobiele verbinding. Erg vervelend dus, want het overschrijden van je datalimiet kan tot hoge kosten leiden. Of (en) een strooptrage internetverbinding. Onderweg je Windows 10 laptop of tablet aan internet koppelen via mobiel dataverkeer wordt daarmee een erg slecht idee. Je weet immers nooit zeker wanneer er weer een grote upgrade- of update klaar staat. Microsoft heeft al herhaaldelijk laten zien dat ‘patch Tuesday’ ofwel pleisterdinsdag niet heilig is. Regelmatig worden er ineens onaangekondigd updates van vele honderden MB’s uitgerold. Dat hakt er mobiel natuurlijk flink in.

Waarom?

Waarom Microsoft zo halsstarrig vasthoudt aan het drammerige updaten is niemand duidelijk. Dat veiligheidslekken zo snel mogelijk gedicht moeten worden, daar valt nog wel wat voor te zeggen. Al geldt tegelijkertijd dat zolang je een fatsoenlijke virusscanner en firewall hebt geïnstalleerd én niet blindelings op elke bijlage in je mailberichten klikt de risico’s meevallen. Maar dat via updates allerlei andere zaken die voor de meeste gebruikers niet tot nauwelijks interessant zijn worden gepusht is vreemd. En ook de inmiddels twee keer per jaar uitgerolde feature-upgrades – feitelijk een compleet nieuwe versie van Windows die ook nieuw over de voorgaande heen geïnstalleerd wordt – kan je twijfelachtig noemen. Die ‘oude’ Windows 10-versie doet het namelijk ook nog prima en blijft zelfs nog 18 maanden updates ontvangen. Ook geldt dat deze ‘oude’ versie na een paar maanden ook ontdaan is van de meest vervelende bugs en veelal relatief stabiel draait.

Rechtszaken op komst?

Een eindgebruiker moet wat ons betreft de vrije keuze houden. Zoals Forbes al aangeeft kan het mogelijk tot interessante rechtszaken leiden wanneer gebruikers geconfronteerd worden met torenhoge mobiele rekeningen. Of dat de softwaregigant weerhoudt van verplichte updates wagen we echter te betwijfelen.

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.