Aan het werk met Apple Foto’s

Elke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand mei is Mac OS X El Capitan van auteurs Pieter van Groenewoud en Yvin Hei. Dit is een voorproefje uit hoofdstuk 11 ‘Media en productiviteit’. Dit is het deel dat de nieuwe applicatie Apple Foto’s behandelt. Hoe je foto’s importeert, een album maakt en hoe Foto’s samenwerkt met iCloud kun je in deze blogpost lezen. Een interview met auteur Pieter van Groenewoud kun je HIER vinden. Over het werken met iTunes en iMovie  uit hetzelfde hoofdstuk kun je HIER lezen. (H.F.)

Aan het werk met Apple Foto’s

foto's-iconOp je Mac worden een aantal handige programma’s meegeleverd die werken met verschillende media, zoals muziek, foto’s en video’s. Een groot deel van de bestanden op je Mac zal waarschijnlijk in een van deze categorieën vallen en daarom is het fijn om te weten dat Apple hiervoor een aantal programma’s mee levert. Deze programma’s zijn iTunes, Foto’s en iMovie. Hiermee beheer, bewerk en deel je deze media met alle gemak. We beginnen met Foto’s, de nieuwe applicatie die in de plaats is gekomen voor iPhoto.

De digitale fotocamera is tegenwoordig niet meer weg te denken. En binnen fotografie is de computer ook niet meer weg te denken. De foto’s kunnen namelijk makkelijk in de computer worden geladen en vervolgens worden bewerkt. Met Foto’s kun je makkelijk je foto’s inladen, beheren en bewerken.

Foto’s importeren

Als je een fotocamera aansluit aan je Mac of als je een SD-kaartlezer hebt waar je een SD-kaartje instopt met foto’s dan wordt het programma Foto’s automatisch opgestart. Je komt dan in het onderdeel importeren terecht. Hier krijg je een voorvertoning van alle aanwezige foto’s en video’s op de camera. Je kunt nu simpelweg aangeven of je alle nieuwe onderdelen wilt importeren of slechts een selectie. Een selectie maak je door te klikken op de gewenste foto’s en video’s terwijl je de Command-toets ingedrukt houdt.

Alle foto’s zijn nu opgeslagen en staan op chronologische volgorde gerangschikt. Je bladert door alle Foto’s door op het tabje Foto’s te klikken. Ze staan keurig per gebeurtenis gesorteerd.

Foto’s bekijken

Door op een foto te dubbelklikken krijg je de foto in het groot te zien. Wil je ieder detail bekijken, zoom dan in door de schuifknop te gebruiken aan de linker bovenkant. Als je gebruikmaakt van een trackpad kun je ook twee vingers van elkaar af bewegen. Tijdens het nemen van de foto is er ook allerlei extra bestandsinformatie opgeslagen, dit noem je meta-data. Deze metadata krijg je te zien door op de knop met daarin de ‘i’ te klikken. Je ziet dan niet alleen alle technische gegevens zoals de diafragma-instellingen en de ISO-waarde maar ook zie je (als de foto is gemaakt met een camera die GPS ondersteunt) meteen waar de foto is gemaakt.

vanuit het +-teken kun je onder andere een album aanmaken.
vanuit het +-teken kun je onder andere een album aanmaken.

Album’s aanmaken

Hoe meer foto’s je door de jaren heen verzameld hebt, hoe lastiger het is om overzicht te krijgen. Daarom is het handig om te werken met albums. Je kunt bijvoorbeeld een album maken van je vakantie. Dit doe je als volgt:

  1. Selecteer de foto’s die je wilt toevoegen aan het nieuwe album. Dit doe je door de Command-toets ingedrukt te houden en te klikken op de gewenste foto’s
  2. Ga naar Archief > Nieuw Album.
  3. Klik op Albums bovenin de knoppenbalk.
  4. Hier zie je een overzicht van alle albums waaronder het zojuist aangemaakte album.
  5. Als je meer foto’s wilt toevoegen ga je terug naar Foto’s. Maak een nieuwe selectie en klik boven in de knoppenbalk op het plusje. In het menu dat dan verschijnt kun je meteen aangeven aan welk album je de foto’s wilt toevoegen.
Door albums navigeren

Ben je de foto’s aan het bekijken in je vakantie album dat je zojuist hebt aangemaakt, dan ga je terug naar het albumoverzicht waar zich ook de andere albums bevinden door aan de linker bovenkant op het pijltje naar links te klikken. Vanuit hier kun je klikken op een ander album. Je zult merken dat als je een iPhone hebt en je maakt gebruik van iCloud-fotosynchronisatie (lees hier meer over op pagina 187) dat er al een aantal albums automatisch is aangemaakt. Je ziet bijvoorbeeld een album ‘Selfies’ waarin alle foto’s staan die je hebt gemaakt van jezelf. Ook staat er een album ‘Panorama’s’ waarin alleen maar panoramafoto’s staan die je met je iPhone hebt gemaakt.

Een diavoorstelling bekijken

Opgeslagen foto’s kun je direct bekijken in een dia-voorstelling. Vergelijk het met vroeger waarbij je dia’s kon bekijken op een diaprojector. Nu is dat op het volledige scherm van je Mac. Volg de onderstaande stappen voor het bekijken van een diavoorstelling:

  1. Ga naar een album waarvan je foto’s wilt bekijken als diavoorstelling.
  2. Klik op het afspeelicoon in de knoppenbalk van Foto’s.
  3. Je kunt direct een keuze maken tussen een van de thema’s door er op te klikken.
  4. Maak eventueel ook een keuze uit de muziek die je wilt toevoegen.
  5. Klik op Speel diavoorstelling af en de diavoorstelling begint direct.

Foto’s bewerken

Een paar simpele aanpassingen doen soms wonderen. Als je een foto in het groot bekijkt dan kun je altijd aan de rechter bovenkant in de knoppenbalk op Bewerk klikken. Je krijgt dan een aantal knoppen aan de rechter zijkant te zien waarmee je de foto kunt bewerken. We nemen ze kort met je door.

Toverstaf Handig voor als je een snelle bewerking wilt doen (of een beetje lui bent). De software maakt automatisch een paar aanpassingen waarmee het de foto aanzienlijk kan verbeteren.

Roteren Op deze manier kun je een foto kantelen om deze recht (of juist schuin) te zetten.

Bijsnijden Fotocamera’s beschikken tegenwoordig over een steeds hogere resolutie (megapixels). Hierdoor kun je foto’s later vaak straffeloos uitsnijden. Want je kunt een foto daarom beter te ruim fotograferen dan te dichtbij.

Filters Hiermee kun je een snel kleuren wijziging. Maak een foto bijvoorbeeld eens zwart-wit!

Pas aan Dit is de meest uitgebreide van alle mogelijkheden. Hier kun je zelf de belichting, kleur- of zwart-wit-parameters aanpassen. Je verandert de foto door met je muis de schuifknoppen te verplaatsen

Retoucheer Hiermee kun je bijvoorbeeld oneffenheden op de huid wegwerken. Of een vuiltje op de lens. Klik op een storend elementje om het te verwijderen. En heeft iemand in je foto rode ogen gekregen? Gebruik de rode ogen-functie en ze kunnen automatisch worden weggewerkt. Vind je het resultaat niet goed dan kun je dit ook handmatig doen.

Originele foto herstellen

Maak je overigens geen zorgen als je achteraf spijt hebt van je bewerking want je kunt altijd terug naar de originele foto. Bovenin zie je een knop met de tekst Herstel origineel. Je krijgt dan weer de originele foto te zien. Een ander handigheidje is dat je een foto nooit hoeft op te slaan. Klik op Gereed nadat je de bewerkingen hebt voltooid en je bent klaar.

Je kunt foto's onder andere via iCloud delen.
Je kunt foto’s onder andere via iCloud delen.

Foto’s en iCloud

Foto’s maakt dankbaar gebruik van de Apple dienst iCloud. In de praktijk betekent het dat als je een iPhone, iPad of iPod touch hebt dat de foto’s die hiermee worden gemaakt direct zichtbaar zijn in Foto’s. Hiervoor hoef je geen kabel te verbinden tussen beide apparaten. Het gaat allemaal draadloos via internet. Hetzelfde gebeurt ook vice versa. Als je foto’s importeert in Foto’s dan zijn deze foto’s ook direct zichtbaar op je iPhone, iPad of iPod touch. Klinkt dit je als muziek in de oren dan hoef je het alleen maar in te stellen in iCloud. Op de volgende pagina lees je hoe je het instelt en hoe dat werkt.

  1. Ga naar Systeemvoordeuren > iCloud.
  2. Log in met je Apple ID als daarom wordt gevraagd.
  3. Vink de optie Foto’s aan en klik op Opties.
  4. Vink hier Mijn Fotostream aan. Hierdoor worden foto’s die gemaakt zijn met bijvoorbeeld een iPhone automatisch gedownload. Ook worden de foto’s die je hebt geïmporteerd vanaf je fotocamera direct in iCloud geplaatst. Hierdoor zijn deze direct zichtbaar op bijvoorbeeld je iPhone. De opslag is beperkt tot de laatste 1000 foto’s gedurende 30 dagen. Deze optie is gratis maar beperkt zich alleen tot foto’s.
  5. Je kunt ook voor de optie iCloud-bibliotheek kiezen. Alle foto’s en video’s(!) worden dan opgeslagen. Deze optie maakt gebruik van de 5 gigabyte aan opslag die voor iedere iCloud-gebruiker gratis is. Als je voor deze optie kiest staan al je foto’s en video’s altijd in de cloud.
  6. Wil je foto’s (gratis) kunnen delen met anderen, vink dan de optie iCloud-fotodeling aan.

Nieuwsgierig geworden naar het hele boek? Bestel het dan bij de uitgever of bij je favoriete boekhandel, online of offline.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.