Aan het werk met Lightroom Mobile en Lightroom CC

De camera’s van mobiele telefoons worden steeds beter. De hoeveelheid megapixels nemen toe, de lensjes worden beter, er is beeldstabilisatie, kortom er valt serieus te fotograferen met een mobiele telefoon.

Er zijn in de App- en PlayStore talloze apps te vinden om foto’s mee aan te passen. Als Lightroom op je desktop computer de applicatie is waarmee je je foto’s bewerkt en archiveert, dan is Lightroom Mobile de app voor op je mobieltje of tablet.
De foto’s die je met je mobieltje maakt, wilt je ook in je Lightroom Catalogus hebben. Met Lightroom Mobile op je mobiele apparaat is dat heel eenvoudig:
1. Installeer Lightroom Mobile op je mobiele apparaat, iPhone, iPad of Android-telefoon.
2. Je wordt gevraagd je aan te melden met uw Creative Cloud-account. Lightroom Mobile werkt dus niet met Lightroom 6. Alleen als je een Creative Cloud abonnement hebt kan je met Lightroom Mobile tussen Lightroom CC op de desktop en je mobiele apparaat bestanden uitwisselen.

3. In de rechterbovenhoek van het scherm dat vervolgens verschijnt, klik je op de +. Je moet een nieuwe verzameling aanmaken en die een naam geven.
Op de iPad of iPhone kun je aangeven dat je de foto’s uit je Filmrol wilt toevoegen. Op uw Android-telefoon kun je aangeven welke foto’s je uit je galerie wilt gebruiken.
4. Meld je op Lightroom CC Desktop aan met je Creative Cloud-account (In Lightroom Desktop vind je dat linksboven bij het Naamplaatje).
De foto’s verschijnen na enige tijd in een verzameling op Lightroom CC Desktop.

Twee verzamelingen in Lightroom Mobile op de iPad.
Twee verzamelingen in Lightroom Mobile op de iPad.

In Lightroom CC Desktop kun je aanpassingen aan de foto’s doen, die vervolgens automatisch worden gesynchroniseerd naar je mobiele apparaat.
Omgekeerd – aanpassingen die je in Lightroom Mobile aan de foto’s doet – worden ook automatisch doorgevoerd naar Lightroom CC Desktop.
Links, het maken van een verzameling in Lightroom Mobile op een Android-telefoon. Rechts, de aangemaakte verzameling.
Links, het maken van een verzameling in Lightroom Mobile op een Android-telefoon. Rechts, de aangemaakte verzameling.

In een paar simpele stappen verbind je Lightroom Mobile op je iPad, iPhone of Android-telefoon met Lightroom op je desktop. Dat opent – als u internet hebt (3G, 4G of wifi) – wereldwijd een wereld aan mogelijkheden. Foto’s uit Lightroom CC Desktop komen beschikbaar en zijn te bewerken op je mobiele apparaat, foto’s die je maakt met je mobiele apparaat komen beschikbaar en zijn te bewerken in Lightroom CC Desktop.
Je kunt een bestaande verzameling in Lightroom Desktop laten synchroniseren met Lightroom Mobile. Rechtsklik op de verzameling die je wilt synchroniseren en kies voor Synchroniseren met Lightroom Mobile.
Je kunt een bestaande verzameling in Lightroom Desktop laten synchroniseren met Lightroom Mobile. Rechtsklik op de verzameling die je wilt synchroniseren en kies voor Synchroniseren met Lightroom Mobile.

Een korte videokennismaking vind je op de site van Adobe:
https://video.tv.adobe.com/v/945t1/?quality=6&autoplay=true.
Nog meer informatie:
https://helpx.adobe.com/lightroom/how-to/lightroom-mobile.html


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

3 gedachten over “Aan het werk met Lightroom Mobile en Lightroom CC”

 1. Hallo Hans,
  hartelijk dank voor het feit dat je zo’n leuke website heb gemaakt waarvan amateur fotografen als ik kunnen leren en genieten!
  Ik zag dat jij nogal wat artikelen/ blogs/posts aan Lightroom heb besteed. Dat is heel fijn, want ik was net aan het overwegen om Lightroom voor mijn windows laptop aan te schaffen omdat daar meer bewerkingsmogelijkheden in zitten dan in het simpele Picasa 3, wat ik nu gebruik. Ik ben vooral een reis fotograaf, die bv. na een reis door Azie met duizenden foto’s terugkomt en die snel wil kunnen bewerken. Is er misschien een goed boek over Lightroom te vinden, op grond waarvan ik kan beoordelen of Lightroom voor mij geschikt zou kunnen zijn?
  Misschien kun je me een korte tip geven. Alvast heel hartelijk dank!!
  hartelijke groet,
  Job de Lange

  ps. ik ben ook op zoek naar een nieuwe systeemcamera, omdat de body van mijn Olympus E-PL3 definitief defect is geraakt. Weet jij misschien een goede website of andere informatiebron waar ik goede adviezen of reviews over (systeem)camera’s kan vinden? Ik denk overigens primair aan de de aanschaf van een Olympus E-PL5 of E-PL6 of E-PL7 body, omdat ik dan mijn 14-150 mm objectief kan blijven gebruiken……..iedere tip is welkom…..opnieuw: alvast erg bedankt!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.