Aan het werk met Snapseed!

Voordat je een foto deelt op Facebook of Instagram zul je die vaak eerst even willen bewerken. Dat kan bijvoorbeeld met de gereedschappen die Google Foto’s je biedt. Voor even snel wat aanpassingen zijn de mogelijkheden van Google Foto’s voldoende, maar als je wat uitgebreidere aanpassingen wilt doen, dan zul je je heil elders moeten zoeken. Bijvoorbeeld bij Snapseed – beschikbaar voor Android en iOS – dat voor een gratis app wel heel veel mogelijkheden biedt. In dit nieuwe jaar beginnen we op Computer Creatief aan een reeks tutorials over Snapseed. Dit is deel 1.

Voor wat snelle bewerkingen aan een foto die er goed maar niet goed genoeg uitziet, heb je aan de de bewerkingsmogelijkheden van Google Foto’s genoeg. Met  Automatisch en daarna wat finetunen met Light (Exposure, Contrast enzovoort), Color (Warmth, Skin tone enzovoort) en Pop kom je een heel eind. Daarbij zijn deze bewerkingen ook nog eens non-destructief, dus altijd terug te draaien als je het toch anders wilt. Maar er zijn foto’s die je wat fijner wilt kunnen bewerken, waarvan je bijvoorbeeld slecht een onderdeel wilt aanpassen en niet de gehele foto. Dan heb je ander gereedschap nodig en dat kan bijvoorbeeld de gratis app Snapseed zijn.

Nik Software

Snapseed is ontwikkeld door Nik Software. Nik Software maakte voor Nikon bijvoorbeeld Capture NX en ontwikkelde plug-ins voor Photoshop, de Nik Collection. Voor de iPad maakte het in 2011 de eerste versie van Snapseed. Er kwam vervolgens een versie van Snapseed voor Windows. Google nam in 2012 Nik Software over. De Windows-versie van Snapseed verdween van het toneel, er kwam natuurlijk wel snel een versie voor Android. De Nik Collection plug-ins voor Photoshop en Lightroom werd afgelopen jaar gratis en Snapseed werd verder doorontwikkeld – de laatste update is van december – en de mogelijkheden steeds uitgebreider.

Aan het werk met Snapseed

Waarom je met Snapseed zou moeten werken? Ik noem een aantal redenen:

  • Je kunt er Raw-bestanden in bewerken en natuurlijk ook DNG-bestanden
  • Het maakt prachtige zwart-wit foto’s van je kleurenfoto’s
  • Je kunt een foto selectief aanpassen
  • Je kunt meerdere foto’s tegelijk aanpassen
  • Vanwege de uitgebreide collectie filters
  • niet-destructieve bewerkingen

Voordat je met Snapseed aan het werk kunt, zul je de app moeten installeren op je iPhone, iPad of Android-apparaat. Je vind Snapseed HIER in de PlayStore en HIER in de Apple Store.

Tik ergens om een foto te openen…

De mogelijkheden voor het bewerken van een foto zijn in de iOS- en Android-versies gelijk, hoe en welke foto’s je kunt openen is voor iOS en Android verschillend. Bij iOS krijg je met Snapseed eigenlijk alleen maar toegang tot je Camera Roll en moet je dus zorgen dat de foto’s die je in Snapseed wilt bewerken zich in de Camera Roll bevinden.

Bij Android kun je uit diverse bronnen foto’s in Snapseed openen.

Bij Snapseed op je Android-apparaat kun je foto’s uit je Google Drive, uit Dropbox, uit Google Foto’s en foto’s uit de verschillende apparaatmappen openen. Als je Google Foto’s gebruikt kun je op Android dus heel handig bij alle foto’s in je Google Foto’s-verzameling. Een foto openen gaat eenvoudig: Tik ergens om een foto te openen zegt Snapseed na het openen van de app. Als je een foto hebt geopend zie je rechtsonder in de hoek een symbooltje van een potlood: het symbool om de foto te gaan bewerken. Klik erop en de uitgebreide bewerkingsmogelijkheden verschijnen in beeld. Meer daarover in een volgende aflevering van deze nieuwe serie.

De uitgebreide mogelijkheden in Snapseed om een foto te bewerken.

Dit is deel een van een serie over Werken met Snapseed. Andere afleveringen over deze serie vind je HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Aan het werk met Snapseed!”

  1. Ik gebruik hem veelvuldig op mijn telefoon, ik wil hem nu ook op mijn laptop installeren. Kan dat?
    en is het een kwalitatief goed alternatief voor LR?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.