Ooit – in een ver digitaal verleden – was ik de WAP-dokter. De WAP-dokter hielp gebruikers met eenvoudige Nokia’s om zich te verbinden met het internet. Via het Wireless Application Protocol, kortweg WAP, kon je met je domme telefoon je email lezen en een beetje – héél beperkt – internetten, ofwel wappen. En zie wat er uiteindelijk allemaal van gekomen is: een verslaving. De domme mobieltjes werden slim en er was geen dokter meer nodig om je op internet te helpen. En nu, nu zijn we verslaafd aan onze smartphone. Tenminste, dat vinden sommige mensen. Ach gut, smartphoneverslaving…
Verslaafd aan de smartphone
In de NRC van 4 mei kun je in een artikel van Hanneke Hendrix lezen over haar verslaving, haar afkick-verschijnselen en haar genezing. En, zoals alle ex-verslaafden, wil ze anderen ook van hun verslaving afhelpen. Ze gebruikt nu een oude Nokia om haar te behoeden voor terugval. Een oude Nokia. Een kolfje naar de hand van de WAP-dokter! Daar zijn vast wel wat instellingen op te vinden zodat die arme Hanneke in ieder geval haar email kan lezen.
Leve de smartphone!
Wat is er zo mooi aan een smartphone? Apps, de camera en Internet. There’s an app for that, was the slogan van Apple bij de start van de App Store en ja, tegenwoordig is er overal een app voor. Om te kijken hoe het zit met de pollen van hooikoorts. Om te kijken of er regen aankomt. Om snel even een mailtje te sturen. Om de krant te lezen of de Giro te volgen. Je saldo te checken of snel een leuke aankoop af te rekenen. Of om even te kletsen via WhatsApp of Telegram of Signal. Met die camera kun je steeds mooiere foto’s maken, dankzij betere camera’s, maar ook dankzij steeds slimmere software die je helpt met het maken van mooiere foto’s. En van al dat moois willen die verslaafden afkicken.
Mag het ietsje minder?
In dat artikel in de NRC schrijft Hanneke hoe ze besloot om haar smartphone weg te doen: Ik besloot mijn smartphone weg te doen toen ik mezelf voor mijn voordeur vond – de sleutel tussen mijn tanden, nog half op de fiets – terwijl ik drie WhatsApp-gesprekken aan het voeren was. Waar was ik in godsnaam mee bezig? Ik kreeg de deur niet open zonder afgeleid te raken. Al vaker had ik mezelf betrapt op het openen van Facebook op mijn smartphone terwijl datzelfde Facebook al open stond op mijn laptop. En ik had geprobeerd te minderen door meldingen uit te zetten, mijn telefoon ’s nachts in de woonkamer te laten, apps te wissen. Het hielp allemaal niets. Als ik niet kon slapen, trippelde ik gewoon de trap af en opende de browser om te kijken of er ergens op de wereld nog iets was gebeurd.
Best wel zielig smartphoneverslaving
Zielig, dat kan ik als WAP-dokter best zeggen. Drie WhatsApp-gesprekken tegelijk! Facebook én op je smartphone én op je laptop! Kan het een beetje minder? Als je het zo omschrijft lijkt het inderdaad op een verslaving. Je kunt natuurlijk ook wachten met het beantwoorden van een whatsappje. En Facebook kan ook later wel. Gewoon stoppen met Facebook behoort ook tot de mogelijkheden. Er blijven genoeg leuke andere apps over.
Ik gun ze een oude Nokia
Google Maps als routeplanner! Nooit meer ruzie met de slechte kaartlezer! Je kunt je bekwamen in fotografie met je slimme telefoon. En blijf die mooie, leuke of grappige foto’s naar je partner/grootouders/vrienden en familie sturen! Dat vinden de meeste mensen gewoon leuk. Of een spannend spelletje spelen. En je weet met Buienalarm wanneer het gaat regenen/de zon gaat schijnen. Ik vind ze best zielig de mensen die van hun smartphoneverslaving af willen. Dat vind ik écht. Ik gun ze een mooie oude Nokia met WAP. En als ze me nodig hebben: dan trek ik nog wel een keer mijn doktersjas van de WAP-dokter aan voor een consult.
Leef je lekker uit met je smartphoneverslaving door meer te fotograferen en te delen! Meer lezen over hoe je smartphonecamera werkt en hoe je meer uit je foto’s kunt halen? Lees dan Beter fotograferen met je smartphone. Het geeft informatie waarop je moet letten bij het aanschaf van een nieuwe smartphone en heeft hoofdstukken over het bewerken en delen van je foto’s met bijvoorbeeld Snapseed, Google Foto’s en Lightroom CC.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.