‘Beter goed gejat dan slecht opnieuw uitgevonden’ is een gedachtengang die ook Microsoft niet vreemd is, het Actiecentrum in Windows 11 is een van de ‘geleende’ zaken. Dit artikel is afkomstig uit mijn Handboek Windows 11.
Windows 11 heeft goed gekeken naar functionaliteit die op smartphones en tablets populair is. Het actiecentrum is zo’n onderdeel. Hierin worden meldingen en updates getoond en zijn instellingsmogelijkheden die u veel gebruikt snel bereikbaar.
In Windows 10 was het actiecentrum één balk aan de rechterkant van het scherm. In Windows 11 zijn de mogelijkheden gesplitst in losse panelen. Ze worden niet meer allemaal gegroepeerd.

Meldingen of acties?
Het actiecentrum wordt ook wel het meldingencentrum genoemd. Beide begrippen worden door elkaar gebruikt. In voorgaande afbeelding is te zien dat bijvoorbeeld Instellingen voor concentratiehulp een melding heeft geplaatst, evenals Google Chrome, Outlook en de app Microsoft-account. Daaronder staat de kalender met huidige datum en tijd. Dit is vooral een reminder. U kunt er geen afspraken in boeken of bekijken. Gebruik hiervoor de apart app Agenda (zie hoofdstuk 6).
• Het actiecentrum wordt rechts in de taakbalk getoond, naast het klokje.
• Het aantal nieuwe meldingen wordt in een badge getoond.
• Elke melding kan apart worden gesloten door op het kruisje rechtsboven in het paneel te klikken.
• Voor elke app die dit ondersteunt (dat zijn er veel, maar niet allemaal) kunt u op de drie puntjes klikken om de meldingen voor deze app te beheren. Dit wordt in de volgende paragraaf beschreven.
Het Actiecentrum in Windows 11 is op diverse manieren naar uw eigen hand te zetten. Hoe dat werkt leg ik uitgebreid uit in mijn boek!
Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen aan zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!
Handboek Windows 11
Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou zijn, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Peter Kassenaar is auteur van vele boeken over algemeen pc-gebruik, programmeertalen en internettechnieken. Hij is gespecialiseerd in frond-endtools, -frameworks en -toepassingen. Via zijn eigen bedrijf verzorgt hij trainingen op deze gebieden voor bedrijven en organisaties. De boeken van Peter vind je hier.