Adobe Firefly in Photoshop, Illustrator en InDesign

Adobe Firefly in Photoshop, Illustrator en InDesign

Het is weer tijd voor MAX, de jaarlijkse bijeenkomst van gebruikers Adobesoftware: Adobe MAX. En bij Adobe MAX is er altijd de keynote met daarin demonstraties van die Adobesoftware. Dit jaar ging het om bestaande een nieuwe mogelijkheden met de nadruk op Firefly, de AI-software van Adobe. Firefly is een webapp, maar de technologie van Firefly zit ook verwerkt in Photoshop, Illustrator, InDesign, in zo’n beetje alles wat Adobe op dit moment maakt. In de keynote kwamen al die vernieuwingen aan bod. Adobe Firefly in Photoshop, Illustrator en InDesign

Firefly in eigen stijl

Firefly bestaat als sinds maart van dit jaar. Oorspronkelijk nog in bèta en inmiddels officieel, biedt het allerlei mogelijkheden om je creativiteit op bot te vieren. Met Firefly kun je een afbeelding maken vanuit een tekstprompt. Je kunt er generatief mee vullen, kleuren aanpassen, teksteffecten maken en nog meer. Inmiddels is er – weer in bèta –  versie 2 van Firefly, waarin je bijvoorbeeld nieuwe afbeelding kunt maken op basis van bijvoorbeeld foto’s of tekeningen die je zelf hebt gemaakt. Een nieuwe afbeelding wordt dan gefireflied in jouw eigen stijl van fotograferen of tekenen. Dat is dan alleen nog maar Firefly de webapp. Belangrijker misschien nog is dat de Firefly-AI-technologie terugkomt in heel veel andere software van Adobe.

Firefly in Photoshop, Illustrator en InDesign bestaan al. Binnenkort ook voor audio, video en 3d!

Firefly in Photoshop, Illustrator en InDesign

Firefly zit ingebakken in de laatste, huidige versie van Photoshop. Met de mogelijkheden van Firefly in Photoshop kun je makkelijk voorwerpen/onderwerpen uit een foto verwijderen. Je kunt er ook via een tekstprompt voorwerpen/onderwerpen aan een afbeelding toevoegen. En dan is ook nog generatief vullen waarmee je een afbeelding kunt uitbreiden. Een staande foto die je liggend wilt maken? Je voegt er gewoon aan beide kant wat aan toe en hop!, je foto is liggend. Naast het bestaande Firefly in Photoshop kondige Adobe tijdens de keynote ook Firefly Vector (voor in Illustrator) en Firefly Design (voor in InDesign) aan.

Adobe Firefly 2 is nu in bèta. Je kunt met een referentieafbeelding je eigen stijl aan een gegenereerd beeld toevoegen.

Adobe Firefly Express

De mogelijkheden van Firefly in Adobe Express kregen uitgebreide aandacht in de keynote. Leuk om te zien hoe je in Adobe Express razendsnel vanuit het niets een ontwerp voor een uitnodiging voor een feest kunt creëren en die je in allerlei formaten en voor allerlei sociale media kunt exporteren. Er zijn ook allerlei nieuwigheden in Lightroom Classic en de Lightroom Mobileapps, maar die kregen geen demonstratie en moesten het doen met een videootje van een minuut of wat.

Keynote bekijken

Als je de keynote wilt bekijken kun je die HIER vinden. Het is wel een hele zit van 2 uur. Je kunt natuurlijk doorscrollen naar de demonstraties van de verschillende applicaties. Die zijn het interessantst. Ook dat is een beetje doorbijten, want de kirrende en giechelende dames die een groot deel van die demo’s doen, komen soms superlatieven tekort om te vertellen hoe mooi en bijzonder het allemaal is. Amazing, Awesome en dat keer 100. De vernieuwingen in Lightroom Classic verdienen trouwens een eigen blogpost. Die komt binnenkort.

Een ingekorte versie van de keynote kun je hieronder zien:

Photoshop, Illustrator en InDesign leren met de serie Classroom in a book

De beste manier om de drie-eenheid van Photoshop, Illustrator en InDesign te leren is met de serie Classroom in a book, geschreven onder leiding van Adobe-experts. Je vindt de hele serie HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.