Afdrukken maken in Lightroom Classic -2

Het boek van de maand mei is Ontdek Lightroom Classic CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Deze maand schrijven beide auteurs speciale – nieuwe – artikelen over het maken van boeken in Lightroom ( de module Boek) en over het zo mooi mogelijk printen van je foto’s (module Afdrukken). Een goed gesprek van de auteurs over Lightroom publiceerden we eerder op dit blog. We schrijven op dit blog ook over de vernieuwingen en updates die (nog) niet in het boek opgenomen konden worden. Al dat nieuws vind je HIER. Afdrukken maken in Lightroom Classic doe je vanuit de module ‘Afdrukken’. Het 1ste deel behandelde de benodigdheden voor het maken van een mooie afdruk. Dit 2de deel behandelt de instellingen in het deelvenster Afdruktaak in de module Afdrukken in Lightroom Classic. (H.F.)

De instellingen bij Afdruktaak

Het belangrijkste onderdeel in de module Printen is het deelvenster Afdruktaak. Daarin bepaal je hoe je de print maakt: kleurmanagement, resolutie en soort papier. En dan, hup!, afdrukken maar. Als je eenmaal weet hoe je deze instellingen klaarzet, kan een print bijna niet meer mislukken.

Papierformaat

Je foto staat klaar om naar de printer gestuurd te worden. Hij ziet er mooi uit op het scherm, nu maar hopen dat ie er ook zo mooi uit gaat zien als afdruk. Je moet natuurlijk eerst het papierformaat bepalen. Dat doe je aan de linkerkant in de module Afdrukken. Bij Windows heb je links alleen de keuze voor Pagina-instelling, op de Mac kun je kiezen voor Pagina-instellingen en Afdrukinstellingen. Dat heeft te maken met hoe de printerdrivers van de twee verschillende besturingssystemen werken. Als je bij Windows wat dieper graaft in de Pagina-instellingen krijg je in feite dezelfde instelmogelijkheden als bij macOS. Hier kies je dus voor het papierformaat. Dat is even genoeg voor dit moment.

Beheerd door de printer

Afdrukken met de instelling ‘Beheerd door de printer’.

In het deelvenster Afdruktaak moet je nu bij Kleurbeheer een keuze maken. Kies je voor Beheerd door de printer, dan laat je de printersoftware de omzetting maken van RGB naar de inkten van de printer. Dat is een goede keuze als je papier van de printerfabrikant gebruikt. Dus als je bijvoorbeeld Epson Premium Photo Paper Glossy in je printer hebt, kies je bij het printen voor die papiersoort en laat je de printerdriver het verder oplossen. De resultaten zijn meestal prima. Wil je meer controle dan kun je kiezen voor werken met printerprofielen.

Printerprofielen

Profielen toevoegen…

In eerste instantie is er geen profiel te zien bij Afdruktaak. Tik op Beheerd door printer en je ziet Overige… staan. Middels Overige kun je printerprofielen laden. Er verschijnt een venster Profielen kiezen. Daar vind je de profielen die op jouw computer staan geïnstalleerd. Je hebt meestal de beschikking over de papierprofielen van de fabrikant van jouw printer. Heb je papier van een ander merk gekocht, dan vind je op de site van de papierfabrikant of leverancier meestal profielen voor jouw specifieke printer. Het is verstandig om dat van te voren – voordat je dat papier koopt – uit te zoeken. Als er geen profiel voor jouw specifieke printer te vinden is, dan zul je dat zelf moeten maken of laten maken.

De rest van de instellingen bij Afdruktaak is redelijk eenvoudig. De resolutie die Epson-printers graag lusten is 360 ppi, voor Canon-printers is dat 300 ppi. Bij Afdruk verscherpen kies je Glanzend of Mat, afhankelijk van de papiersoort, en voor Laag, Standaard of Hoog. Laag vind ik meestal prima, maar misschien vind jij een andere keuze beter. Experimenteer daar maar mee. Op de Mac kun je nog 16-bits uitvoer kiezen, dan stuur je meer kleurinformatie naar de printer. Over Perceptueel of Relatief kan ik een hele blogpost volschrijven. Ik heb hem meestal op Perceptueel.

Printen met behulp van profielen.

Printerdriver-instellingen

Je bent er nog niet helemaal. Je moet ook nog in de software van de printer zelf aangeven wat voor papier je gebruikt en wat de kwaliteit van de afdruk moet worden. Ik geef hier het voorbeeld van de Epson SureColor P600. Ik gebruik Innova Baryta-papier en daar heb ik een profiel voor. In de printerdriver moet ik aangeven welke papiersoort daarbij hoort. Innova zegt: kies bij de Epson P600 voor Ultra Premium Photo Paper Luster. De papierfabrikant geeft meestal instructies welke papiersoort in de printerdriver bij het papier van de fabrikant hoort. Een beetje ingewikkeld soms, maar belangrijk. Lees de instructies van de papierfabrikant er op na! Als laatste kies je de bijbehorende Afdrukkwaliteit.

Te donker?

Printen maar. Afdruk naar zin? Niets meer aan veranderen. Je kunt de instellingen in Lightroom bewaren. Is je afdruk te donker, dan staat meestal je beeldscherm te helder. Je kunt dan twee dingen doen: je beeldscherm minder helder zetten en de foto zo aanpassen dat ie er nu weer fris en helder uitziet. Of je kunt bij Afdrukaanpassing in het deelvenster Afdruktaak de helderheid en het contrast van de foto aanpassen. Het beste is om je beeldscherm wat minder helder te zetten, dan weet je dat de helderheid van wat je op het scherm ziet, het meest overeenkomt met je print. Geef niet te snel op. Printen is ook een kwestie van ervaring. Des te meer je print, des te beter je wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.