Afdrukken maken in Lightroom Classic

Het boek van de maand mei is Ontdek Lightroom Classic CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Deze maand schrijven beide auteurs speciale – nieuwe – artikelen over het maken van boeken in Lightroom ( de module Boek) en over het zo mooi mogelijk printen van je foto’s (module Afdrukken). Een goed gesprek van de auteurs over Lightroom publiceerden we eerder op dit blog. We schrijven op dit blog ook over de vernieuwingen en updates die (nog) niet in het boek opgenomen konden worden. Al dat nieuws vind je HIER. Afdrukken maken in Lightroom Classic doe je vanuit de module ‘Afdrukken’. Wat heb je nodig om tot een mooie afdruk te komen? (H.F.)

Afdrukken maken in Lightroom Classic

Voor sommige mensen is een foto pas een foto als je hem kunt bewonderen in print, als een afdruk. Voordat het beeldscherm de afdruk overnam stuurde je het filmrolletje naar een fotolab en kreeg je afdrukken terug. Of je drukte zelf foto’s af in je eigen doka. Voor mij was dat alleen afdrukken in zwart-wit, aan het afdrukken in kleur heb ik me nooit gewaagd. Maar nu, met state-of-the-art printers en je eigen digitale doka kun je zowel in zwart-wit, als in kleur prints maken die gelijk zijn aan de natte doka en kun je misschien met enige oefening nog wel mooiere resultaten bereiken. In een korte serie belichten we het afdrukken maken in Lightroom Classic CC.

A4, A3, A3+ of A2?

Wat is er nodig voor het maken van een mooie afdruk? Een mooie foto natuurlijk, maar dat is nog slechts het begin. Natuurlijk heb je ook beeldbewerkingssoftware nodig, Lightroom Classic bijvoorbeeld. Je hebt ook een printer nodig en papier waarop je die print maakt. Het kiezen van een printer is niet eenvoudig. Wat wil je precies met die prints? Hoe groot wil je kunnen printen? A4? Dat is voor sommige mensen al mooi zat. A3? A2? Wat voor inkten wil je gebruiken. Ik gebruik al jaren printers van Epson en nu heb ik een Epson SureColor P600. Die maakt afdrukken tot aan A3+ met Ultrachrome inkten. Wil je groter dan is de P800 een vergelijkbare printer, maar kan prints tot aan A2 aan. Natuurlijk maakt Canon ook hele mooie printers die vergelijkbare kwaliteit leveren.

Goochelen met printprofielen

Papier is er in alle soorten en maten. Als je begint met het maken van mooie afdrukken, dan is het verstandig om aan de gang te gaan met papier van de maker van de printer. Kies voor Epson-papier als je een Epson-printer hebt gekocht. Je kunt later, als je het maken van afdrukken onder de knie hebt, gaan kijken wat andere leveranciers van papier te bieden hebben. Op dat moment heeft het werken met de printerdriver, met kleurmanagement en het goochelen met printprofielen geen geheimen meer voor je en kun je aan de iets ingewikkelder manier van werken met andere papiersoorten gaan beginnen.

Module Afdrukken

Afdrukken maken in Lightroom Classic
De module ‘Afdrukken’ in Lightroom Classic.

Voor het afdrukken – printen – heeft Lightroom een aparte module: Afdrukken. In die module kun je van alles instellen. Aan de linkerkant heb je de keuze uit allerlei verschillende formaten, je kunt er contactvellen maken en je kunt uit je Verzamelingen kiezen wat je wilt gaan printen. Als je één foto hebt bewerkt in de module Ontwikkelen en je gaat naar Afdrukken, dan verschijnt die foto in het midden om te worden afgedrukt. Aan de rechterkant in deze module bepaal je hoe de foto op het papier wordt afgedrukt. Als je foto een afwijkende verhoudingen heeft, niet groot genoeg is kun je bijvoorbeeld kiezen voor Zoomen en vullend maken, waardoor de foto het kader vult dat jij hebt bepaald.

Deelvenster Afdruktaak

Het belangrijkste deelvenster in de module Afdrukken is Afdruktaak. Daarin bepaal je op welke manier – Beheerd door de printer of door Lightroom met behulp van Afdrukprofielen – je gaat afdrukken. Werk je met een Epson-printer en gebruik je alleen Epson-papier, dan kun je kiezen voor Beheerd door printer. Dat geeft heel betrouwbare resultaten. Als je beeldscherm is gekalibreerd, krijg je afdrukken die hetzelfde gevoel geven als het beeld wat je je op het beeldscherm ziet. Hetzelfde als het beeldscherm wordt een afdruk nooit. Je beeldscherm geeft licht, een afdruk kaatst licht terug. Het zijn heel verschillende media.

In het volgende deel van deze 2-delige serie gaan we een print maken. We schreven op dit blog al eerder een serie blogposts over het printen vanuit Lightroom. Het eerste deel van die serie vind je HIER. Informatie over kleurmanagement vind je o.a. HIER en HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.