Afdrukken met iOS

Afdrukken met iOS

Apple heeft AirPrint ooit in het leven geroepen om afdrukken met iOS een eitje te maken. En die missie is bijzonder goed geslaagd, kunnen we inmiddels wel stellen.

Als je een iPhone, iPad of iPod Touch gebruikt, beschikt die van huis uit over afdrukmogelijkheden via AirPrint. Dat is tegenwoordig zo ongeveer de standaard op het vlak van driverloos printen. Ook Mac’s kunnen er moeiteloos mee overweg. Niet vreemd dus dat inmiddels een gigantische hoeveelheid printers AirPrint standaard aan boord heeft. Alleen op de allersimpelste netwerkloze printers zul je er vergeefs naar zoeken. Maar zelfs dán is er nog geen man overboord, want je kunt dan die simpele printer via een NAS of een goedkope AirPrint-server. Al is het wel verstandig om jezelf af te vragen of het zinvol is een dergelijk apparaatje speciaal voor een goedkope prutprinter aan te schaffen natuurlijk. Ook is er de mogelijkheid om je aan een Windows-pc gekoppelde (usb) printer via AirPrint te delen, hoe dat werkt lees je bijvoorbeeld in dit artikel van PCM. Kortom: afdrukken via een i-apparaat is tegenwoordig makkelijk te realiseren. En als je op het punt staat een nieuwe printer te kopen, check dan zeker even of die met AirPrint overweg kan!

Printen maar

Afdrukken met iOS is vervolgens wel heel simpel. Kies voor de optie Druk af uit ieder programma dat deze optie ondersteunt. Je vindt ‘m onder de deelknop. Desgewenst is in het geopende paneel via Opties nog het afdrukbereik instelbaar, dat scheelt weer nodeloos printen van lege en (of) ongewenste pagina’s. Mocht jouw printer dubbelzijdig afdrukken ondersteunen, dan kun je ook dat hier instellen. Vervolgens rest een tik op Druk af en de pagina’s rollen uit je printer. Daarbij overigens nog een gouden tip: je ziet voordat je op Druk af tikt eerst een preview. Check goed of de layout daarvan leesbaar is. Sommige websites laten zich simpelweg niet fatsoenlijk afdrukken. Dat is geen tekortkoming van iOS, maar je zult hier onder elk besturingssysteem in elke browser vroeg of laat een keer tegenaan lopen. Feitelijk betekent het dat de maker van de website iets niet goed heeft geprogrammeerd, bewust of onbewust. Wat in zo’n geval vaak helpt is ten eerste even op Annuleer in het afdrukvoorbeeld tikken. Tik vervolgens in iOS 13 op de AA-knop aan de linkerkant van het adresveld en kies in het geopende menu vervolgens voor Toon Reader-weergave. Je ziet nu – hoe kan het haast ook anders – de leesweergave van een pagina verschijnen. Die ziet er – meestal – wel ok uit. En is niet alleen prettig om te lezen, maar ook om af te drukken. Geef je nu namelijk – met de leesweergave geactiveerd dus – een afdrukopdracht, dan ziet het er allemaal ineens een heel stuk netter uit!

PDF

Via de AirPrint-afdrukdialoog is het ook mogelijk om PDF’s te maken. Handig als je even geen printer in de buurt hebt (onderweg bijvoorbeeld) of niet over een AirPrint-compatible printer beschikt. Maak dan een PDF, en mail die naar jezelf waarna je hem via bijvoorbeeld je Windows pc alsnog kunt afdrukken. Ook zijn die PDF’s ideaal voor bewaren van webpagina’s om ze later (nog eens) te lezen. Een PDF maken doe je door eerst weer op de deelknop en dan Druk af te tikken. In de preview maak je een spreidbeweging met twee vingers op de voorbeeldweergave; deze wordt nu beeldvullend getoond. Tik op de deelknop rechtsboven in beeld en is vervolgens je favoriete PDF-reader (en/of editor-app). De inmiddels stilletjes op de achtergrond gegenereerde PDF wordt dan daarin geopend, klaar! Afdrukken met iOS is dus niet alleen simpel, maar ook veelzijdiger dan zo op het eerste gezicht gedacht.

afdrukken met iOS
En zo maak je een PDF met iOS

We geven op dit blog regelmatig tips en trucs over iOS. Deze speciale iOS-maand schreven we  bijvoorbeeld over de updates van iOS 13 (HIER en HIER), over het bewerken van video in iOS en het werken met de app Foto’s in iOS: HIER en HIER.

afdrukken met iOSiOS kent vanzelfsprekend nog veel meer handigheden. Over de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem lees je alles in het boek Ontdek iOS 13 voor iPhone en iPod van Henny Temmink. Daarnaast heeft Van Duuren Media nog veel meer boeken over iOS – inclusief oudere versies – in het assortiment!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.