Werken met een Chromebook

Afdrukken op een Chromebook-2

In het boek Ontdek de Chromebook schrijft Henk van de Kamer over zijn ervaringen met het afdrukken op een Chromebook. Hij zag bij het kiezen van een printer op zijn Chromebook twee printers uit zijn netwerk. Zoals je hieronder kunt lezen gaat het om printers met CUPS en printers die IPP ondersteunen. Ik probeerde zijn aanwijzingen te volgen met mijn Xerox Phaser 6130N. Afdrukken op een Chromebook niet niet altijd eenvoudig…

In het boek schrijft Henk: In 1996 maakte het ondertussen ter ziele gegane Novell een voorstel voor wat we nu IPP – Internet Printing Protocol – noemen. In het verleden bedacht elke fabrikant een taal – bekende voorbeelden zijn PostScript en PCL – om de paginaopmaak vast te leggen. Het printerstuurprogramma vertaalde opdrachten als “druk de tekst ‘Hallo wereld’ af op de derde regel” naar deze beschrijving. De printer gebruikt vervolgens de beschrijving om het gevraagde te realiseren. In IPP krijgt de printer gewoon de opdrachten, met andere woorden: het printerstuurprogramma verhuist intern naar de printer. De opdrachten zijn dan bijvoorbeeld een PDF-document of JPEG-plaatje. Dankzij de verhuizing heeft het besturingssysteem geen printerstuurprogramma’s meer nodig.

Postscript of CUPS?

Wie in het verleden een printer heeft aangeschaft weet dat PostScript-exemplaren een heel stuk duurder waren. De reden is dat PostScript enorm veel mogelijkheden heeft, dus in de printer zijn een zwaardere processor en meer geheugen nodig voor de vertaalslag naar het fysiek aansturen van de printer. Als tussenoplossing ontstond voor Unix CUPS. Omdat zowel macOS als Linux gebaseerd zijn op de Unix-ideeën, gebruiken beide CUPS. Sterker nog: Apple heeft in 2007 het beheer van de broncode overgenomen. CUPS presenteert zich als IPP-printer op het netwerk – eventueel localhost – en wordt via poort 631 benaderd. Op de achtergrond gebruikt CUPS vaak nog printerstuurprogramma’s en daarmee is het behoorlijk complex.

Verrassing

Twee printers gevonden…

Omdat Google het gebruik van CUPS aanbeveelt, hetgeen voor zover ik na het vele lezen begreep neerkomt op IPP, nam ik eens een kijkje bij Instellingen, Printers. Daar werd ik verrast door het resultaat in bijgaande afbeelding. Beide printers worden inderdaad door mij gebruikt. De eerste is een Canon iSensys MF628Cw uit 2016 en de tweede een Brother HL-2030 uit 2007. De Brother heeft alleen een USB-aansluiting, de Canon kan ook via wifi of netwerkkabel worden aangesloten.

Chrome OS verwacht IPP.

Waarom worden beide printers getoond zonder dat ik iets heb gedaan? Had ik mij al dat lezen kunnen besparen? Dat laatste was gelukkig ook handig om bovenstaande te schrijven. Wie op Printer toevoegen drukt, ziet het venster zoals getoond in de afbeelding. Bingo! De oplossing is dus inderdaad IPP en zoals mijn netwerk laat zien is het knoeien via de virtuele Linux-machine onder Chrome OS voor veel printers niet nodig.

De Xerox Phaser 6130 in het netwerk

Tot zover Henk van de Kamer. Mijn plan was in ieder geval niet om met virtuele Linux-machines te gaan werken. Ik had in mijn vorige blogpost uitgevogeld hoe ik kon printen op die Xerox Phaser 6130, een oude printer uit 2007. Met Google Cloud Print werkte het prima, maar dan moest mijn iMac waar de Xerox aan hangt, altijd aan staan. Ik wilde nog wel graag proberen of ik de printer zelfstandig – dus niet hangend aan mijn iMac – met de Chromebook aan de praat kon krijgen. De printer heeft een ethernet-aansluiting, geen wifi. Ik hing hem met een kabel in het netwerk en op mijn iMac zag ik hem meteen en kon ik printen. Nu nog vanaf de Chromebook…

Vette pech!

Ik had minder geluk dan Henk van de Kamer. Ik vulde het adres in van de printer – 192.168.1.8 – en zette het Afdrukprotocol op IPP. Ik kreeg de mededeling dat er geen printer was gevonden. Als ik bij de protocollen koos voor TCP/IP kon ik de printer wel vonden, maar kreeg ik bij een print weer de mededeling dat ik Letter printte bij de handmatige invoer. Ik keek nog eens goed op de Configuratie-vellen die de Xerox altijd uitspuugt bij het starten. Protocol: LPR, Poort 9100, FTP, SNMP, Bonjour… Geen IPP. Online zocht ik in de handleiding of ik ergens IPP in de printer kon aanzetten. Helaas, niks geen IPP: daar had ik een andere kaart voor nodig, las ik in de handleiding.

Printen met een moderne printer of met een printer die CUPS en IPP ondersteunt: daar kan je Chromebook wat mee. Mij lukt het met de Xerox – een Postscript-printer – alleen als ik er een Google Cloud Printer van maakte. Als je een printer van recente datum hebt, dan is er in ieder geval een dikke kans dat afdrukken op een Chromebook geen problemen geeft. Met een oude printer kun je mazzel of pech hebben…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.