Afdrukken vanaf een Chromebook

Afdrukken vanaf een Chromebook

Niet alles in een (thuis)kantoor is papierloos. Soms wil of moet je gewoon wat afdrukken. Bijvoorbeeld vanaf je Chromebook waarop je op dat moment zit te werken. Als je nog nooit hebt afgedrukt (geprint) vanaf je Chromebook zul je eerst een printer moeten instellen. Hoe je dat doet lees je in deze blogpost: Afdrukken vanaf een Chromebook.

Als je een moderne printer hebt die je via wifi in je netwerk hebt draaien dan is het printen vanaf een Chromebook niet zo ingewikkeld. Met een oudere printer beginnen de problemen. Eerlijk gezegd kán het printen vanaf een Chromebook gedoe zijn. Niet heel eenvoudig dus. Zo ging het bij mij in ieder geval. Printen op de Epson Surecolor P600 ging heel eenvoudig. Met veel moeite lukte het me uiteindelijk om ook op onze oude Xerox 6130 pagina’s af te drukken. Ik volgde hierbij in eerste instantie de instructies voor het instellen van een printer die Google voor de nieuwe gebruiker van een Chromebook heeft gemaakt.

Info van Google

Ik lees bij Google: Je kunt afdrukken vanaf je Chromebook met de meeste printers die verbinding kunnen maken met wifi of met een bedraad netwerk. Het is hierbij belangrijk dat je Chromebook op hetzelfde wifi-netwerk zit als de printer. Je kiest als je wilt gaan afdrukken voor Ctrl+P. Je krijgt een dialoogvenster te zien met bovenin de Bestemming waar de afdruk naartoe moet. Als je nog nooit hebt geprint staat je printer daar niet bij. In het dropdown-menu kun je vervolgens kijken bij Meer weergeven of je printer in het netwerk te zien is. Ik zie de Epson SC-P600 Series ertussen staan. Ik kies voor de Epson, loop de instellingen even na en kies Afdrukken. Het werkt, er wordt geprint. Prachtig, een moderne printer geeft geen probleem.

Google Cloudprint?

De Xerox Phaser 6130.

Nu zou ik ook nog graag via de Xerox Phaser 6130 willen kunnen afdrukken. Dat is een ‘oud beestje’, een kleurenlaserprinter die het nog steeds prima doet. Met die printer heb ik al eerder geëxperimenteerd met Google Cloudprinter. Google Cloudprint is een service die je instaat stelt om een printer via wifi te kunnen delen en gebruiken. Mijn ervaring met deze Xerox 6130 waren uiterst belabberd. Ik kreeg er geen printje uit. Of hij bleef zeuren dat ik met Letter printte, of zeurde dat ik voor handmatige invoer had gekozen. Al stond de pagina-instelling al op A4, dat Letter-gedoe bleef en ik zag nergens dat ik ook voor de papierlade kon kiezen. Daarnaast houdt Google Cloudprinter er eind van dit jaar mee op, dus gebruikmaken van Google Cloudprint zou slechts een tijdelijke oplossing zijn.

Via Deel printer in netwerk

Misschien kan het op een andere manier. Die Xerox Phaser 6130 hangt aan mijn iMac. In de Systeemvoorkeuren staat de printer gedeeld in het wifi-netwerk. Dat zorgt ervoor dat die Xerox ook te zien is tussen de printers: XeroxPhaser @ iMac van Hans. Dat ziet er hoopvol uit. Bij Meer instellingen kies ik voor A4 als papierformaat. Bij Geavanceerde instellingen krijg ik onduidelijke instellingen waar ik niets aan verander. Afdrukken maar! Er komt niets uit de printer en de printer geeft de mededeling dat ik bij het printen voor de handmatige invoer heb gekozen. Eh… Ik heb niets gekozen omdat er niets te kiezen valt.

Nog een keer Google Cloud Print

Afdrukken vanaf een Chromebook
Kiezen voor Meer weergeven en je ziet de Cloud Printer verschijnen.

Ik kijk nog een keer bij Google Cloud Print Help. Ik check of de Xerox Phaser 6130 cloud-ready is. Dat is ie niet. Dus verder met de instellingen Connect a printer that’s not cloud-ready. Ik voeg mijn printer toe. Dit doe ik allemaal in de browser, Chrome om precies te zijn. Ik doe weer een print-poging. Bij Bestemming in de print-dialoog ga ik weer naar Meer weergeven. En verdomd, daar staat de Xerox_Phaser_6130N_2. Ik kies deze printer en ga terug naar de print-dialoog. Daar – bij Meer instellingen – kies ik voor A4. Ik ga vervolgens naar Geavanceerde instellingen. Daar kan ik eindelijk kiezen voor de papierlade (tray) en ik zet het paginaformaat hier ook nog eens op A4. Afdrukken maar! Hoera! Het lukt.

Conclusie?

De conclusie van dit alles? Allereerst natuurlijk dat het afdrukken vanaf een Chromebook ingewikkeld kan zijn, maar ook heel eenvoudig. Het ligt er maar aan hoe oud je printer is. Als je een moderne printer hebt die in een wifi-netwerk hangt, dan is het eigenlijk eenvoudig. Je Chromebook constateert dat er een printer is en je kunt er op gaan printen. Bij oudere printers is dat niet zo eenvoudig. Er zijn printers die je met een kabel aan je Chromebook kunt hangen. Ik kon dat niet proberen omdat ik niet de juiste USB-kabel voor mijn Xerox heb. Ik heb het print-probleem bij mij opgelost met Google Cloud Print, maar dat houdt er dus eind van dit jaar mee op. Daarnaast kan ik alleen maar printen op die Xerox Phaser als mijn iMac aanstaat, want daar hangt de printer aan. Heb jij een andere oplossing gevonden voor jouw printer(s)? Ik hoor het graag in de reacties.

Meer lezen over de mogelijkheden van een Chromebook? Op dit blog schrijven we er regelmatig over. HIER vind je alle blogposts.

Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.