Creatief afdrukken met iPad en iPhone

Afdruktrucs voor iPad, iPhone & co

Als je een Airprint-compatibele printer hebt staan is afdrukken vanaf een iPad of iPhone heel simpel. Maar er is meer mogelijk dan afdrukken alleen!

Steeds meer printers ondersteunen Airprint. En heb je toevallig een exemplaar dat dit protocol niet ondersteunt maar wél een NAS van Synology staan? Dan laat je die NAS simpelweg als Airprint-server fungeren. Dát is echter weer een heel ander verhaal. Wat we je nu willen laten zien zijn de mogelijkheden wat afdrukken via Airprint betreft. Inclusief de mogelijkheid om PDF-bestanden te maken.

Het afdrukken van een pagina vanaf je iPad of iPhone is in combinatie met een compatibele Airprint-printer heel simpel. Tik simpelweg op de deelknop in bijvoorbeeld Safari of elke andere app die afdrukken ondersteunt. Via een tik op Opties in het daarop geopende paneel zijn zaken als kleuren- of zwart-wit-afdruk en het paginabereik instelbaar. Wat bijna niemand weet is dat je door met twee vingers een spreidbeweging op het getoonde voorbeeld te maken, je een schermvullend voorbeeld te zien krijgt. Inclusief een deelknop rechtsboven in beeld. Tik daarop en je ziet dat je het afdrukvoorbeeld in apps als bijvoorbeeld PDF Expert of Adobe Acrobat kunt openen. Inderdaad: een ‘verstopte’ PDF-converter dus! Zo maak je snel een archief met voor jou interessante webpagina’s. Ook ideaal voor offline lezen.

U hebt het niet van ons

Weer even terug naar Safari. Zoals je weet voegen steeds meer – met name Amerikaanse – kranten een paywall toe. Ofwel: om een artikel volledig te lezen dient u te betalen. De discussie over het wel of niet terecht zijn van die beslissing laten we wijselijk in het midden. Er zijn meer dan genoeg voors- en tegens te bedenken namelijk. Waar het om gaat is dat die betaalmuren lang niet altijd goed zijn geïmplementeerd. Wij zagen bijvoorbeeld een betaalartikel op zo’n ‘afgesloten’ site volledig verschijnen na een tik op de knop Leesweergave. Ofwel: de ‘streepjesknop’ helemaal aan de linkerkant van de adresbalk in Safari. En converteren naar PDF is daardoor ook mogelijk. Diezelfde knop komt – mits beschikbaar op een bepaalde pagina – ook uitstekend van pas als een pagina rommelig en met veel lege ruimte uit de printer rolt. Overschakelen naar leesweergave levert veelal een afdruk zonder overbodige rommel en een strakke opmaak op.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.