Afkicken van Google en je privacy terug!

Heb ik mijn ziel nu voorgoed aan de duivel verkocht? Heb ik mijn privacy. nu voorgoed opgegeven toen ik gisteren een Google Home speakertje op mijn bureau installeerde? Gratis bestaat niet, dus alle diensten die ik van Google gebruik betaal ik op een of andere manier terug. Dat doe ik door het geven van informatie over mezelf. Google weet wat voor onderwerpen ik fotografeer, waar ik over schrijf, waar ik naar zoek. En ze weten vast nog veel meer, waar ik zelf geen idee van heb. Kun je nog ontsnappen aan Google en je privacy terugwinnen? Het artikel op Medium dat ik vanmorgen las How I fully quit Google (And you can, Too) beschrijft Nithin Coca tot in detail hoe hij van Google afkickte. Dat ging overigens niet zonder moeite.

Middenin het Google Universum

Ik zit middenin het Google Universum, net als jij misschien. Mijn zoektochten op internet doe ik met Google. Ik heb een Gmail-adres en een Android-telefoon. Ik gebruik dag-in-dag-uit Google Drive en Docs. Onze agenda’s staan de Google Calendar. Ik ben een fanatieke gebruiker van Google Foto’s. Als ik ergens naartoe moet zet ik Google Maps aan. Voor al die diensten betaal ik niets, op 1,99 euro na per maand, voor extra opslagruimte op mijn Google Drive. Al die diensten gebruik ik eigenlijk gratis en voor niks. Voor niks gaat de zon op, dus ik werk ook voor Google.

DuckDuckGo

PrivacyHoewel Nithin Coca ook een fanatieke Google-gebruiker was, begon het privacy-probleem steeds meer aan hem te knagen. Zozeer zelfs dat hij van de diensten van Google af wilde. Hij ging opzoek naar alternatieven voor de diensten waarvan hij gebruik maakte, diensten die wél je privacy waarborgen. Voor een deel was dat niet moeilijk, voor een ander deel was het ingewikkeld en weer andere diensten kosten gewoon geld. De zoekmachine was misschien nog het meest eenvoudig: DuckDuckGo. Die is gratis, maar houdt wel rekening met je privacy.

Alternatief voor Gmail

Over zijn alternatieven voor bijvoorbeeld Google Maps (HereWeGo en Maps.me) of Google Chat (Jitsi Meet) kan ik verder niet oordelen. Hij was er tevreden mee. Zijn zoektocht naar een alternatief voor Gmail vond ik interessanter. Het probleem was niet om een alternatief voor Gmail te vinden – hij koos voor Proton Mail – het probleem was zijn nieuwe e-mailadres. Mail is nog steeds enorm belangrijk op je dagelijkse handelingen op internet. Je moet je vaak registreren bij sites met een e-mailadres. Veel van die diensten en sites vonden het een probleem om een nieuw e-mailadres in te voeren. Verder bleven mensen lange tijd gewoon mail naar zijn Gmail-adres sturen. Dat kostte hem uiteindelijk veel tijd.

Je telefoon hacken

En dan waren er de alternatieven voor Docs, Drive, Photo en Contact. Die kostten meer moeite en waren ingewikkelder om voor elkaar te krijgen. Je zult een eigen ‘host’ moeten hebben om die alternatieven te kunnen gebruiken. Een eigen server met daarop cloudsoftware. Die kan je bijvoorbeeld in je eigen huis ‘hosten’ en dan kan niemand erbij (als je hem tenminste goed digitaal afdicht). En wat voor telefoon moest hij hebben? Als hij bijvoorbeeld LineageOS – een alternatieve versie van Android – wilde gaan gebruiken moest hij zijn telefoon hacken.

Probeer het eens!

Enzovoort, enzovoort. Hij heeft er uiteindelijk een maand of drie over gedaan om van alle diensten van Google af te komen. Hij mist Google helemaal niet. Een aantal van de alternatieven diensten die hij is gaan gebruiken vindt hij zelfs beter dan wat Google aanbiedt. En hij vindt het een prettige gedachte dat hij weer de baas is over zijn eigen data. Zijn boodschap: je hoeft Google niet helemaal op te geven als je dat niet wilt, maar probeer eens wat alternatieven zodat je niet compleet afhankelijk bent van Google. Je krijgt er dan – voor een deel – je privacy mee terug.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.