Vaak zit u helemaal niet te wachten op een berg cijfers achter de komma, afronden in Excel is gelukkig geen probleem! Getallen afronden in Excel is afkomstig uit mijn Handboek Excel 2021.
Excel kan getallen afronden met de functie AFRONDEN. Dat gaat volgens de gebruikelijke regel: decimalen kleiner dan 5 worden naar beneden afgerond, de decimalen 5 en groter naar boven. U geeft hierbij op hoeveel cijfers er achter de komma moeten overblijven.
Opbouw van de functie AFRONDEN
=AFRONDEN(getal;aantal decimalen)
Tussen de haakjes geeft u eerst op wat Excel moet afronden. Dat kan een getal zijn, een celverwijzing of een formule. Na de puntkomma geeft u het aantal decimalen op dat u wilt overhouden.
De uitkomst is een getal, afgerond op het opgegeven aantal decimalen. Engels: ROUND
Afronden naar een heel getal
U voert een formule met AFRONDEN als volgt in.
1 Klik op de tab Formules; u ziet knoppen met functiegroepen.
2 Klik op de knop Wiskunde en trigonometrie; er gaat een keuzelijst open.
3 Klik hierin op AFRONDEN; het venster Functieargumenten verschijnt.
4 Typ in het vak bij Getal de waarde met decimalen, bijvoorbeeld 234,78.
5 Typ in het vak Aantal-decimalen een nul.
Uw formule is:
=AFRONDEN(234,78;0)
Het getal 234,78 wordt afgerond op nul decimalen; u ziet 235.
• Wilt u dat controleren, klik dan enkele keren op de knop Meer decimalen; Excel laat 235,0000 zien. Het getal is inderdaad afgerond op een heel getal.

Afronden op twee decimalen
Werkt u met bedragen, dan wilt u twee cijfers achter de komma overhouden. Hiervoor typt u in de formule na de puntkomma een 2.
Voer bijvoorbeeld de volgende formule in:
=AFRONDEN(123,45678;2)
Het getal wordt afgerond naar 123,46.
U zult vaak naar een andere cel verwijzen, waarin de uitkomst van een berekening staat. Worden bijvoorbeeld de cellen B2 tot en met B12 opgeteld in B13 en wilt u dat totaal afronden op twee decimalen, dan zet u in B14 de formule:
=AFRONDEN(B13;2)
Afronden op tiental
Geeft u voor het aantal decimalen -1 op, dan rondt Excel af op het dichtstbijzijnde tiental. Van bijvoorbeeld 234,567 blijft er 230 over met:
=AFRONDEN(234,567;-1)
Zie ook de afbeelding hierboven. Met -2 krijgt u het dichtstbijzijnde honderdtal. Van 234,567 in B8 blijft er 200 over met de formule:
=AFRONDEN(B8;-2)
Argumenten beter leesbaar met spaties
De onderdelen van een rekenfunctie (de argumenten) scheidt u met een puntkomma. Doordat alles tegen elkaar aan staat, ziet dat er soms ingewikkeld uit. Maar u mag na een puntkomma altijd een spatie typen.
Neem bijvoorbeeld de formule:
=AFRONDEN(234,78;0)
Die is misschien beter leesbaar als u ervan maakt:
=AFRONDEN(234,78; 0)
Meer tips en trucs van Wim de Groot? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Excel-tips, plus interviews met Wim vind je HIER.
Handboek Excel 2021
Microsoft Excel is het meestgebruikte programma voor rekenwerk en gegevens. Het is dan ook van belang om daar vlot mee te kunnen werken. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de ontelbare mogelijkheden van dit onderdeel van het Microsoft Office-pakket. De nieuwste versie van dit krachtige rekenprogramma is Excel 2021, als onderdeel van Office 2021 en Microsoft 365. En daar past dit Handboek Excel 2021 vanzelfsprekend prima bij.
Meer tips en trucs voor Excel:
- De functie KIEZEN in Excel
- Werken met tekst in Excel
- Talstelsels converteren in Excel
- Doelzoeken in Excel
- De functie TEKST in Excel
- Watervalgrafiek in Excel maken
- De functie COMBINATIES in Excel
- Excel voor professionals, hét standaardwerk voor Excel
- Een Excel-werkblad beveiligen
- Celverwijzingen in Excel
- Rekenvolgorde in Excel wijzigen
- De beste tips en trucs voor Excel

Wim de Groot schrijft artikelen over Excel voor het populaire tijdschrift ComputerIdee en boeken bij van Duuren Media. Als freelance auteur heeft hij al vele lezers weten te boeien met dit rekenprogramma. Hij begeleidt in de gezondheidszorg mensen op het gebied van levensvragen. Daarbij is helder communiceren van groot belang. Dat hij helder kan communiceren blijkt ook in zijn uitleg van Excel. Aan beginnende en gevorderde gebruikers laat hij zien hoe ze de mogelijkheden van dit rekenwonder kunnen benutten. Als nuchtere noorderling doet hij niet moeilijk over zaken die ingewikkeld lijken. Zijn doel is om u plezier te laten beleven aan uw computer en aan Excel in het bijzonder. De boeken van Wim vind je hier.