afslanken met Photoshop Elements

Afslanken met Photoshop Elements

Tja, dat afslanken met Photoshop Elements is waarschijnlijk een wel heel vaak gebruikt trucje, waarvan met name Instagrammers en soortgelijken zich graag bedienen. Moeilijk is het niet. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

Een krachtig vervormingsfilter is Uitvloeien. Vaak wordt dit in de reclamefotografie gebruikt om dames een wespentaille te geven, maar u kunt ook een vlaflip van de afbeelding maken. Het vervormen en herstellen geschiedt on the fly, en dat oogt best spectaculair; het doet een beetje aan het vloeibaar metaal uit Terminator II denken. Binnen het filter werkt u met penseelgereedschappen. Dit is een belangrijk verschil met andere vervormingsfilters, want hiermee kunt u nauwkeurig aangeven welk gebied behandeld moet worden. Bovendien hebt u redelijke controle over de aard van het effect. Het fraaie is bovenal dat, mits niet al te extreem toegepast, de hoeveelheid detail in gebieden met contrastverschillen zo veel mogelijk behouden blijft.

Vervormingspenselen

Rechts vindt u een aantal vervormingspenselen:

Met Verdraaien duwt en sleept u pixels naar een andere plek. Experimenteer ook met de penseeldiameter (Grootte) en sterkte van het effect (Druk).

Kies bij gereedschap Kronkel een flinke diameter. Als u de muisknop ingedrukt en op zijn plek houdt draaien de pixels in het selectiegebied als een draaikolk langzaam om het centrum.

afslanken met Photoshop Elements
Uitvloeien wordt onder andere gebruikt om modellen een maatje slanker te krijgen.

Gereedschappen Zwellen en Plooien ‘zuigen’ de pixels respectievelijk naar binnen of doen het gebied opbollen.

Met het Reconstructiepenseel poetst u de vervorming naadloos terug naar zijn oorspronkelijke vorm; dit kan ook in één stap met de knop Vorige versie.

afslanken met Photoshop Elements
De toepassingen zijn legio. Waarom niet een andere haardracht?
afslanken met Photoshop Elements
Ook met Uitvloeien: de oceaan tot een dekentje plooien.
afslanken met Photoshop Elements
Uiteraard komt een maskertje bij de vorige afbeelding van pas. Voor de finishing touch zijn nog wat meer bewerkingen nodig zoals de schaduw hier en daar een beetje aandikken met toongereedschap Doordrukken.
afslanken met Photoshop Elements
Eveneens het resultaat van filter Uitvloeien, nu bewerkt met gereedschappen Zwellen en Plooien.

Meer tips en trucs van André van Woerkom? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Photoshop Elements-tips, plus een interview met André vind je HIER.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Een gedachte over “Afslanken met Photoshop Elements”

  1. Dag Andre, Ik heb op mijn iMac het programma Photoshop Elements 2020. Als ik probeer een van jouw voorbeelden te volgen, zie ik dat je verwijst naar zaken die ik niet schijn te hebben. Zoals in dit geval “afslanken met Photoshop Elements”. Je verwijst naar een aantal vervormingspenselen rechts. Ik heb die helemaal niet. Doe ik iets verkeerd, heb ik een verkeerde versie of moet ik gewoon nog veel leren?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.