Thuisgekomen na een korte vakantie lag er een brief van Liander, onze netbeheerder voor gas en stroom. De mededeling: u heeft tijdelijk geen elektriciteit op dinsdag 31 januari tussen 09:00 en 16:30. Huh? Een hele werkdag geen stroom? Hoe moet dat voor de thuiswerker?
Het gaat om het verbeteren van het netwerk. Dat is natuurlijk toe te juichen. Daar zijn ze tenslotte netbeheerders voor. De brief laat me echter in verwarring achter. Is de onderbreking nu de hele of slechts korte tijd? De brief vermeldt dat we niet thuis hoeven te zijn tijdens de werkzaamheden, omdat het werk plaatsvindt buiten de woning. In de wijk dus. Ook wordt nog gezegd dat je indien nodig voor een vervangende noodstroomvoorziening moet zorgen. Een noodstroomaggregaat dus.
Achter op de brief staan de antwoorden op de vraag Waarmee moet u rekening houden? Antwoord: Al uw apparaten die werken op elektriciteit kunnen tijdelijk uitvallen. Huistelefoon en internet: Meestal werken uw huistelefoon en en uw modem voor internet niet meer als er geen stroom is. Meestal? Zijn er op kolen of olie gestookte modems in de handel? Die werken allemaal op stroom: geen stroom geen internet.
Zijn er op kolen of olie gestookte modems in de handel?
Nu ja, iedereen weet wel wat er allemaal uitvalt als de stroom uitvalt. In Amsterdam konden we daar een paar weken geleden nog mee oefenen. Alles wat in huis in het stopcontact is gestoken krijgt geen stroom meer. Als je een desktop computer hebt, een Mac of een PC, dan valt die van het ene op het andere moment uit. Ook alle harde schijven die aan de computer hangen gaan in een keer op stil. Geen goed vooruitzicht, want echt goed kan een computer of harde schijf daar niet tegen. Een laptop met batterij blijft het natuurlijk net zolang doen als de batterij het volhoudt. Internet? Het vaste internet ligt er natuurlijk uit. Het modem van Ziggo gaat uit. Heb je nog internet via het mobiele netwerk? Vast wel. Die zendmasten hebben ongetwijfeld een noodstroomvoorziening. Met een laptop en een mobiele telefoon met wifi-hotspot moet je dus thuis kunnen blijven werken totdat de batterijen op zijn.
Noodstroomvoorziening
Voor de aardigheid zocht ik op Google naar het huren van een noodstroomaggregaat. Ik begrijp tijdens de zoektocht dat een computer niet zomaar aan elke willekeurige generator gehangen kan worden. Voor een computer heb je een invertergenerator nodig of een automatische voltregelaar, een AVR. Zozo. Ooit had ik een stel computerspeakers, die daarbij ook nog een dikke batterij in zich hadden, voor als de stroom uitviel: een UPS. Nooit getest, maar iets dergelijks, een UPS, is een heel geschikte, vaste oplossing voor stroomuitval bij computers. Voor huis-, tuin- en keukengebruik zijn die dingen met een prijs van onder de 100 euro wel geschikt. Ze leveren niet heel erg lang stroom, maar kunnen in geval van nood je apparaten nog een tijdje in de lucht houden, zodat je ze zelf veilig kunt uitzetten.
Ik heb geen UPS en ga ook geen noodstroomaggregaat huren. Ik schrijf dit stukje op een laptop, met de harde schijven die eraan hangen uit. Ook de Mac’s in huis staan uit. Dat is misschien het meest veilig. Het wachten is nu op de stroomuitval. Ik blijf het vreemd vinden dat ze een hele dag reserveren voor die stroomuitval. Valt dat niet beter te voorspellen? Wanneer gaat die stroom eraf? Als de elektricien per ongeluk een draad doorknipt? Of op een bewust gekozen moment, om vijf voor vier bijvoorbeeld. Ik ben in ieder geval wat wijzer geworden over UPS, Invertergeneratoren en AVR. Kennis is macht, kennis die van pas kan komen in een land waar de stroom om de haverklap uitvalt. Maar dat gaat hier toch niet gebeuren, Liander?
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Lang leve de thuiswerker. Ik denk dat de juristen van Liander de tijdsopgave van de technici flink hebben opgerekt om vooral de klachtenstroom in te dammen. Dat zo’n brief het tegenovergestelde effect kan hebben zijn ze zich waarschijnlijk niet bewust.
@Henk: In de brief staat al dat Liander niet aansprakelijk is voor eventuele schade die door de stroomonderbreking geleden wordt. Er wordt ook niets vergoed, zoals de kosten voor het huren van een stroomaggregaat. Daar moeten we de Algemene voorwaarden voor kleinverbruikers nog maar op nalezen…