Alles wat je wilt weten over objectieven en meer…

cover-boek-ObjectievenWat is het belangrijkste deel van een camera? De sensor of de lens? De sensor zorgt voor de opname, een goede sensor heeft weinig ruis en genoeg pixels om mooie afdrukken mee te kunnen maken. De lens zorgt voor het beeld zelf, hoe mooi scherp gestoken het licht op de sensor valt. Als ik zou moeten kiezen zou ik zeggen: de lens! Waarom worden camera’s dan vaak met een halfbakken kitlens geleverd?

Neem bijvoorbeeld de Nikon D3300. Die heeft een prima sensor van 24,2 megapixels met een ISO-bereik van 100-12.800, geschikt voor het maken van prima foto’s die je ook op een behoorlijk groot formaat kunt afdrukken. Als je kijkt naar de lenzen (objectieven hoor je te zeggen) die Nikon er standaard bij aanbiedt (de kitlens), zie je bijvoorbeeld de Nikon AF-P 18-55 VR f/3.5-5.6, een niet zo heel lichtsterke zoomlens. Niet écht een slechte lens en je kunt er goede foto’s mee maken, maar om nu te zeggen dat je daarmee het beste uit je camera en je sensor haalt: nou nee.

D3300-met-kitlens
Een advertentie in de krant voor een goede camera: de D3300. Goede sensor, maar met een eenvoudige kitlens. Met een betere lens gaan je foto’s er zeker op vooruit.

Hoe ik dat zo zeker weet? Dat weet ik omdat ik net het boek Focus op fotografie: Objectieven heb gelezen. Dit boek, van auteur Dré de Man, vertelt je alles wat je over objectieven wilt weten en dan nog meer. Hij legt in het boek uit wat een objectief tot een goed objectief maakt, wat een lichtsterk objectief is, wat bokeh is en waarom je met een groothoeklens geen mooi portret kunt maken.

Technische informatie

Het boek geeft veel technische informatie. Je krijgt wat geschiedenis van het camera-objectief en als je daar niet in geïnteresseerd bent, dan sla je dat over. Wat je niet moet overslaan zijn de hoofdstukken over Perspectief, het Diafragma, de Aberraties van objectieven (lensfouten), Afbeeldingskwaliteit en het Objectievenpalet, waarbij je een overzicht krijgt van merken, groothoek-, zoomlens, enzovoort. Voorafgaand aan het afsluitende hoofdstuk over de zorg voor je objectief is er een hoofdstuk over het maken van portretten met de juiste portretlens.

Bokeh

Het boek zit vol met informatie. Neem het begrip bokeh. Daarover wordt tegenwoordig veelvuldig in forums gesteggeld. Een lens geeft wel/niet/mooi/lelijke bokeh. Dré de Man definieert bokeh als de kwaliteit van achtergrondscherpte. In het boek schrijft de Man dat een lens altijd al bokeh had, maar dat er pas de laatste twee decennia over wordt gesproken. Het woord komt uit Japen en in niet-Japanse tijdschriften werd er voor 1997 nooit over gesproken. Hij toont in het boek voorbeelden van mooie én lelijke bokeh, zodat je nu eindelijk precies weet wat bokeh is.

Nooit teveel informatie

Misschien heeft het boek veel meer informatie over objectieven dan je eigenlijk wilt weten. Dat kan. Toch is het een bijzonder leerzaam boek. Als je het tijd vindt om een nieuwe, goede lens voor je camera aan te schaffen, dan is het eigenlijk verplichte literatuur. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s die Dré de Man heeft gemaakt en ze illustreren door de informatie bij de foto’s hoe die foto’s, met die camera-lenscombinatie zijn ontstaan en waarom daarvoor precies die lens werd gebruikt. Natuurlijk, de sensor in je camera is belangrijk, maar ik durf te stellen dat je lens nog belangrijker is. Een goede lens gaat heel lang mee, ook mee naar een volgende camera. Stel dat je een D3200 hebt, dan is de D7200 qua bediening degelijkheid en dergelijk een flinke stap vooruit. Die goede lens die je hebt gekocht pas vervolgens probleemloos op je nieuwe camera.

Geïnteresseerd geraakt in het boek? Het is te bestellen bij de uitgever, online en bij je favoriete boekhandel om de hoek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.