Alternatieven voor Lightroom Classic en CC

Collega Ronald Smit schreef een paar dagen geleden al een blogpost over andere Raw-editors als je niet verder wilt met Lightroom. Andere software die hetzelfde doet als Lightroom, maar waarbij je geen abonnement/lidmaatschap hoeft af te sluiten om het te kunnen gebruiken. De vraag stellen is makkelijker dan hem beantwoorden. Met jaren werk en misschien wel honderdduizenden foto’s in Lightroom is het niet zo eenvoudig om een goed alternatief voor Lightroom te vinden. Gaat al je werk in Lightroom verloren? Of valt er in die nieuwe software ook nog wat van te gebruiken? Wat zijn de alternatieven voor Lightroom?

Er staan 257.987 foto’s in mijn Lightroom catalogus. Ik gebruik Lightroom vanaf de eerste versie, er zit dus meer dan 10 jaar werk in. Er staan trefwoorden in, verzamelingen van foto’s en natuurlijk heel veel bewerkingen. Is het werk dat je al die jaren in Lightroom hebt gestoken ineens waardeloos als je overstapt naar een alternatief? Wat gebeurt er met je catalogus als je stopt met het lidmaatschap op Creative Cloud? Kan die nieuwe software waarmee je aan het werk gaat wat met je trefwoorden, je verzamelingen en met de bewerkingen aan je foto’s? Dat zijn eigenlijk de vragen die je moet stellen, als je opzoek gaat naar andere software.

Bij het einde van je lidmaatschap

Als je lidmaatschap bij Lightroom/Creative Cloud is geëindigd kun je Lightroom nog steeds starten. Je kunt in je foto’s zoeken, je kunt nog zoeken op trefwoorden, maar je kunt je foto’s niet meer bewerken. De module Ontwikkelen en Kaart zijn niet meer beschikbaar. De foto’s die je hebt bewerkt houden die bewerkingen, maar je kunt er verder niets meer aan veranderen. Je kunt van je verzamelingen een slideshow tonen, je kunt printen, kortom al je werk is nog steeds in Lightroom aanwezig. Je kunt alleen geen nieuwe bewerkingen doen. Photoshop, dat bij het Fotografie-lidmaatschap hoort, is helemaal niet meer beschikbaar. Het is echter een geruststelling dat je werk in Lightroom nog beschikbaar is.

Alternatieven voor Lightroom: Lightroom 6

Als eerste alternatief voor Lightroom Classic is het kopen van Lightroom 6 als pakket misschien een goed idee. Als je tevreden bent met de mogelijkheden van Lightroom 6 is dat misschien het beste alternatief. Wat biedt Lightroom Classic eigenlijk meer? Niet zo heel veel. Misschien alleen Dehaze, Nevel verwijderen. Je kunt best wel zonder Dehaze. Je hebt dan natuurlijk geen Photoshop meer, maar Affinity Photo is een goed alternatief als Externe Bewerker in Lightroom. Lightroom 6 kan nog jaren mee en tegen de tijd dat je software/hardware niet meer met Lightroom 6 wil/kan werken, zie je wel verder. Ben je al over naar Lightroom Classic? Dan zul je je oude versie van je Catalogus moeten gebruiken, van vóór de upgrade naar Lightroom Classic. Die staat – als je hem niet hebt weggegooid – nog in dezelfde map als het nieuwe catalogusbestand.

Andere alternatieven voor Lightroom

Alternatieven voor Lightroom
Een foto bewerken in Luminar.

Wil je echt van Lightroom af, dan wordt het ingewikkelder. Lightroom is een heleboel: bibliotheek, ontwikkelaar, printen, kaart. Vind dat maar eens terug in één alternatief pakket. Software waarmee je RAW-bestanden kunt bewerken is er zat (daar komen we in een andere blogpost op terug). Software waarmee je je foto’s kunt bewerken én waarmee je je foto’s kunt organiseren is dun gezaaid. Het kan bijvoorbeeld met Capture One. Capture One kost 279,- euro. Je kunt er je foto’s in organiseren en bewerken. De kwaliteit van de RAW-omzettingen is uitstekend. Een goedkoper alternatief is Luminar. Luminar was tot voor kort alleen voor de de Mac beschikbaar maar met de nieuwe versie – Luminar 2018 – komt het ook beschikbaar voor Windows. Luminar krijgt in 2018 ook de mogelijkheid om je foto’s te organiseren. HIER vind je een goede bespreking van Luminar. HIER vind je nog meer bespreking van Luminar 2018.

Er zijn nog wel wat meer alternatieven voor Lightroom. De komende tijd zullen we er regelmatig over schrijven. We gaan Luminar zeker proberen. Wat ben jij van plan? Verder met Lightroom Classic? Aan de gang met Lightroom CC? Of ga je op zoek naar of ben je al aan het werk in andere software? Ik hoor het graag in de reacties.

Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Alles wat erover op dit blog geschreven is vind je HIER. Wil je tips en trucs met en over Lightroom lezen? Je vindt het op de De beste Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Een van de alternatieven voor Lightroom is Luminar. Luminar wordt door steeds meer enthousiaste gebruikers als een bijzonder goed alternatief gezien voor Adobe Lightroom. Het bevat een zeer grote set aan fotobewerkingstools. Zo beschikt de applicatie over tientallen professionele filters die met één muisklik een foto bewerken en verbeteren. Foto’s kun je een frisser uiterlijk geven of je kunt de kleuren aanpassen zonder moeilijk gedoe. Hennny Temmink schreef een boek over Luminar: Zo werkt Luminar, een onmisbaar boek voor degenen die met Luminar aan het werk gaan.

Een gedachte over “Alternatieven voor Lightroom Classic en CC”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.