Er is (veel) meer onder de zon dan Lightroom als het gaat om RAW-bewerking (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/camera-oude-minolta-konica-lens-1125872/)

Alternatieven voor Lightroom

Lightroom lijkt altijd weer dé standaard te zijn voor het bewerken van RAW-foto’s. Maar er zijn ook goedkopere en open source alternatieven!

Sinds Adobe bekend heeft gemaakt dat Lightroom per direct alleen nog maar via een duurbetaald abonnement geleverd wordt, zijn gebruikers van de software boos. En niet eens zozeer de professionele fotografen die het maandbedrag toch aftrekken van de belasting en doorberekenen in hun facturen. Fotografen die minder vaak met Lightroom aan de slag zijn en goedwillende amateurs zijn vooral de dupe van Adobe’s eigenzinnige beslissing. Tijd dus om je af te vragen of je dat Lightroom nou wel zo hard nodig hebt. Er zijn immers meer dan voldoende alternatieven te vinden. Check ten eerste bijvoorbeeld eens de software die je camera-fabrikant gratis aanbiedt. Vaak kom je daar wat RAW-bewerking betreft al een heel eind mee. En dan zijn er nog de veel goedkopere alternatieven. Plus open source wat helemaal niks kost. Who needs Lightroom?

Alternatieven

Lightroom moet het vooral hebben van zijn naam. Qua functionaliteit zijn er echt heel veel alternatieven te vinden. Neem bijvoorbeeld Corel Paint Shop Pro Ultimate 2018. Haal je niet alleen een prima fotobewerker mee in huis, maar ook het programma Aftershot, voorheen bekend als Bibble. Het biedt dezelfde mogelijkheden als Lightroom, maar zelfs gecombineerd met Paint Shop Pro en wat andere tools betaal je er maar rond de €100 voor. En dat zonder vervelend abonnement. Nog goedkoper – als in gratis – kan ook.  Neem bijvoorbeeld het alweer een flinke tijd meedraaiende open source-pakket RawTherapee. Deze editor is beschikbaar voor zowel Windows als MacOS, dus voor elk wat wils. Een andere bekende open source naam is Darktable. Oorspronkelijk ontwikkeld voor Linux is de software nu ook beschikbaar voor Windows. Niet gratis, maar wel erg interessant is Affinity Photo, een all-in-one oplossing. Je kunt daarmee dus zowel met RAW aan de slag als foto’s bewerken. Oorspronkelijk dé fototool voor MacOS is het inmiddels ook voor Windows verkrijgbaar. Kost maar een paar tientjes!

Advertentie

Einde Lightroom?

Waarom Adobe is overgestapt naar een verhuurmodel voor Lightroom zal wel altijd onduidelijk blijven. Ja, het levert de softwaremaker meer geld op. Maar de vraag is voor hoe lang? Je kan je inmiddels zelfs afvragen of Adobe zelf nog echt in Lightroom gelooft, of dat het straks gewoon een onderdeel van bijvoorbeeld Photoshop gaat worden. Het laat met deze toch wat hautaine houding in ieder geval een heleboel fotografen – inclusief beginners en hobbyisten die misschien ooit doorgroeien naar pro’s – in de kou staan. Maar niet getreurd: realiseer je altijd dat je niet vast zit aan Adobe. Het heeft de naam, maar er is echt veel meer onder de zon!

Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Alles wat erover op dit blog geschreven is vind je HIER. Wil je tips en trucs met en over Lightroom lezen? Je vindt het op de De beste Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Een van de alternatieven voor Lightroom is Luminar. Luminar wordt door steeds meer enthousiaste gebruikers als een bijzonder goed alternatief gezien voor Adobe Lightroom. Het bevat een zeer grote set aan fotobewerkingstools. Zo beschikt de applicatie over tientallen professionele filters die met één muisklik een foto bewerken en verbeteren. Foto’s kun je een frisser uiterlijk geven of je kunt de kleuren aanpassen zonder moeilijk gedoe. Hennny Temmink schreef een boek over Luminar: Zo werkt Luminar, een onmisbaar boek voor degenen die met Luminar aan het werk gaan.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Alternatieven voor Lightroom”

  1. Wat een geruststelling om te lezen dat er andere programma’s zijn/ komen om fotobewerking van LR over te nemen, hopelijk wel in het Nederlands!
    Ik werk nog steeds met LR 5 en vraag me wel weer af of ik een update naar 6 moet kopen. Wat ik me herinner dat ik ooit las dat er niet veel meer zat in LR6, dus….?

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.