Android apprechten en machtigingen

Met Android apprechten en machtigingen houdt u apps in toom, wat erg goed voor uw privacy en gemoedsrust kan zijn. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn boek Ontdek de Android Phone, 8e editie.

Een belangrijk aspect dat u nooit uit het oog mag verliezen wanneer u apps downloadt en installeert, is het aanvaarden van de machtigingen. Dit zijn rechten die aan een app worden toegekend om bepaalde functies van uw telefoon te gebruiken. Over het algemeen zijn dat onschuldige dingen, zoals vermijden dat de telefoon overschakelt naar slaapmodus bij spelletjes.

Maar soms zijn dat ook belangrijke zaken, zoals het recht om zonder uw tussenkomst telefoonoproepen te doen. Ziet u bijvoorbeeld dat een wallpaper om een dergelijke machtiging vraagt, dan weet u dat de kans groot is dat hier iets niet klopt. Google verwijdert regelmatig dergelijke gevaarlijke apps uit de Play Store. Maar soms is dat te laat en is het kwaad al geschied. Google controleert namelijk apps niet zo grondig voordat deze worden toegevoegd aan de Play Store. Maar als er klachten komen van gebruikers, wordt ingegrepen.

Veel meer mogelijkheden

Vroeger had u geen keuze en was u verplicht meteen alle machtigingen te aanvaarden, of u kon de app zelfs niet installeren. Sinds Android 6 Marshmallow ligt dat anders. Ontwikkelaars die de richtlijnen van Google volgen en hun app updaten, zorgen er nu voor dat machtigingen pas aangevraagd worden wanneer een app ze ook daadwerkelijk nodig heeft. Dergelijke apps kunt u dus meteen installeren en pas tijdens het gebruik van die app komt dan de vraag of een bepaalde machtiging mag toegestaan worden. Die machtiging moet u trouwens maar éénmaal toestaan.

Een machtiging kan worden toegestaan op verschillende niveaus. Wanneer de vraag verschijnt worden er meestal twee of drie niveaus aangeboden. U dient dan zelf te bepalen hoe ver u wenst te gaan in het toelaten van het gevraagde.

• Altijd Dit betekent dat wanneer u de machtiging eenmaal hebt toegestaan, de app er altijd gebruik van kan maken, ook als de app niet gebruikt wordt door u, dus met andere woorden in de achtergrond. Hier dient u dus voorzichtig mee te zijn. Doe dit enkel voor apps waarvan u bijzonder zeker bent dat u die vertrouwt!

• Tijdens gebruik van de app Wanneer u deze aanvaardt, betekent dit dat de app deze machtiging kan gebruiken wanneer u de app aan het gebruiken bent, maar niet wanneer de app zich in de achtergrond bevindt. Dus de volgende keer dat u de app weer opstart hoeft de machtiging niet opnieuw gevraagd te worden.

Android apprechten
Links een machtiging die gevraagd wordt in de app Shazam, pas bij het eerste gebruik van de app. Rechts het overzicht van de apprechten in de Instellingen.

• Alleen deze keer Hiermee staat u toe dat de app de machtiging alleen tijdens de huidige sessie kan gebruiken. Maar de volgende keer dat u de app weer gebruikt zal de vraag dus opnieuw komen.

• Weigeren Een machtiging weigeren betekent meestal dat u de app niet kunt gebruiken zoals de ontwikkelaar dat bedoeld heeft.

U hebt de mogelijkheid om diep in de Instellingen van uw Android-telefoon te graven om daar toegekende machtigingen aan apps te controleren en eventueel weer in te trekken. Ga naar de Instellingen door de statusbalk naar beneden te trekken en op het tandwiel te tikken. In de lijst vindt u de optie Apps terug. Daar tikt u op en u zoekt vervolgens naar de app waarvan u de rechten wil nagaan. Tik op de naam van de app en onderaan het scherm vindt u de optie Machtigingen of Rechten terug. Als u daar op tikt ziet u alle benodigde machtigingen, zowel de toegestane als de geweigerde. Bij tikken op de afzonderlijke machtigingen kunt u middels de selectievakjes deze toekennen of intrekken.

Meer tips en trucs over Android? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Android-tips op dit blog vind je HIER.

Ontdek de Android Phone

Ontdek de Android Phone, 8e editieAndroid is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. In het boek Ontdek de Android Phone, beschrijft Joris de Sutter wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 11 van Android.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.