Android en Google zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; u bent verplicht te koppelen aan de cloud van Google om gebruik te kunnen maken van uw smartphone. Dit fragment is afkomstig uit mijn boek Ontdek de Android Phone, 8e editie.
In de tijd voordat er smartphones bestonden, was het de gewoonte telefooncontacten of zelfs de agenda te synchroniseren met de pc. U maakte dan verbinding met een USB-kabel of via Bluetooth, waarbij u een speciaal programma van de telefoonfabrikant op uw pc gebruikte dat ervoor zorgde dat de synchronisatie vlot verliep. Die tijden zijn voorbij.
Met een Android-telefoon is het echt de bedoeling dat u uw gegevens synchroniseert met the cloud. De wolken? Nee, natuurlijk niet, hiermee wordt internet bedoeld in de meest brede zin van het woord. Google biedt immers meer dan alleen de beste zoekmachine. Google is ook Photos voor online fotobeheer, YouTube voor video, Maps voor kaarten en navigatie, Calendar voor uw agendabeheer, Contacts voor het bijhouden van contactadressen en telefoonnummers, en nog veel meer andere diensten.
Is dit nodig? Zeker wel! Alleen als u een Gmail-account hebt en deze ook actief is op uw Android-telefoon, kunt u apps installeren, contacten synchroniseren, de agenda beheren enzovoort. Als u daar eenmaal aan de hand van dit boek mee gestart bent, zult u het trouwens niet meer kunnen missen. Zonder een Gmailaccount lukt dit allemaal niet en mist u ontzettend veel voordelen.
Google account
Voordat u verder gaat op uw telefoon, keert u eerst terug naar uw pc. Daar opent u de browser en surft u naar www.google.com, waar u rechts bovenaan een blauwe knop Inloggen ziet staan. Daar klikt u op en vervolgens verschijnt een venster waarin u gevraagd wordt uw Gmail-adres op te geven, en vervolgens uw wachtwoord. Eenmaal ingelogd, klikt u rechtsboven op het ronde icoontje met een letter en klikt u op de knop Je Google account beheren, waar u beveiliging en privacy van uw account kunt regelen.
Is dit veilig? Indien u een sterk wachtwoord gebruikt, is dit inderdaad zeer veilig. Niemand anders kent uw wachtwoord en dus kan ook niemand anders uw gegevens benaderen of misbruiken. U hoeft echt geen zorgen te hebben dat Google u zal bestoken met reclame en spamberichten.

Google op uw Android
Op uw Android-telefoon opent u de Instellingen door de statusbalk naar beneden te trekken en op het tandwiel te tikken. Scrol in de lijst tot u aan het item Accounts komt en tik daarop. Normaal gezien ziet u daar dan minstens de witte cirkel met de bontgekleurde G erin staan met uw Gmail-adres erbij, en kunt u erop tikken. Indien niet, dan hebt u nog geen Gmail toegevoegd en kunt u dat nu doen door op Account toevoegen te tikken en vervolgens Google te kiezen.

Is dit nuttig? U kunt al deze instellingen rustig even doorlopen, maar laat u vooral niet bang maken door de vele instelmogelijkheden die u voorgeschoteld worden. Die zijn echt nodig om een goede gebruikservaring op uw Android te garanderen. Begin dus zeker niet alles uit te schakelen! Dat zal een negatieve invloed hebben.
Als u nu zeker bent dat uw Google-account op uw Android-telefoon aanwezig is, kunt u terugkeren naar het basis instellingenmenu. Daar hebt u een menuoptie die gewoon Google heet: de Google instellingen. Daarin kun u de Android gerelateerde details van uw Google-account aanpassen. Wat u daar allemaal kunt regelen leest u in mijn boek!
Meer tips en trucs over Android? Op dit blog zijn er veel te vinden. Alle Android-tips op dit blog vind je HIER.
Ontdek de Android Phone
Android is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. In het boek Ontdek de Android Phone, beschrijft Joris de Sutter wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 11 van Android.