Angular is koning

Elk tijdperk krijgt het framework dat het verdient

AngularAls je – zoals ik – al wat langer meeloopt in de wereld van frontenddevelopment, heb je allerlei trends voorbij zien komen. De complexiteit van systemen is enorm toegenomen. Tien jaar geleden waren bedrijven en organisaties tevreden met een site die hun zichtbaarheid op internet garandeerde. De huidige trend: Angular.

jQuery was koning, de websitemakers zijn onderdanen. Een website bestond uit tal van losse pagina’s, gekoppeld via een hoofdmenu met handige opties als Start, Contact, Over ons en Producten. Op een pagina kon de bezoeker het aanbod sorteren, filteren en had de webmaster (zo heette die rol destijds) wellicht wat animaties van de getoonde producten gerealiseerd. Bestellen? Geen probleem. Gebruik de koppeling naar het contactformulier, dat vervolgens – handmatig! – door de afdeling inkoop werd verwerkt.

E-commercesysteem

Tegenwoordig zien de wensen er heel anders uit. Om te beginnen moet er minimaal een online e-commercesysteem aan de website hangen, liefst direct gekoppeld aan de inkoop-, order- en logistiekstraat. Uiteraard moet de klant met iDeal kunnen betalen. Waarvoor de banken op hun beurt complete applicaties hebben ingericht die het betalingsverkeer in goede banen leiden. Als we op vakantie gaan, willen we onze reis boeken vanaf de iPad in de tuin, tickets inzien, onze vliegtuigstoel kiezen, precies op die stoel een vegetarische maaltijd laten bezorgen en de autoverhuurder op de plek van aankomst een berichtje laten ontvangen dat we onderweg zijn zodra er – online uiteraard – is ingecheckt.

Dit alles stelt volkomen andere eisen aan de taak van de webdeveloper en de gereedschappen waar hij mee werkt. De webmaster van vroeger heeft zich noodgedwongen laten omscholen tot applicatieprogrammeur. Maar in plaats van de applicatie te verspreiden op cd-rom of via downloads voor installaties op individuele pc’s, is de browser nu de container waarin de complete applicatie wordt uitgevoerd.

Frameworks die meegroeien

Gelukkig zijn de frameworks meegegroeid. Toen ik zes jaar geleden AngularJS leerde kennen (de voorloper van het huidige Angular) werd mij voor het eerst duidelijk hoezeer de technieken die we al twintig, dertig jaar in een serveromgeving gebruiken, zijn verschoven naar het frontend, de browser. Denk aan zaken als objectgeoriënteerd programmeren, het MVC-patroon, scheiding van verantwoordelijkheden in verschillende lagen (presentatie, logica, communicatie) en meer. Met Angular 2 uit 2016 werd dit principe in een volgende generatie doorgezet. Dit keer met een compleet nieuwe syntaxis en aansluiting bij moderne technologieën, zoals NodeJS, ECMAScript 6 (de nieuwe versie van JavaScript), TypeScript en het geheimzinnige concept van Observables.

Angular 6: een volwassen framework

Nu is er Angular 6 en is het framework volwassen geworden. In Nederland en België zijn er tal van bedrijven die nieuwe applicaties in Angular schrijven (verzekeraars, overheden, politie, belastingdienst). Angular is bij uitstek geschikt voor complexe webapplicaties.

Natuurlijk, het resultaat is gewoon HTML, CSS en JavaScript. Je zou het complete frontend met de hand kunnen schrijven. Maar frameworks zijn er om het leven wat makkelijker te maken. Is Angular zelf daarmee ook makkelijk om te leren? Nee. Dat is zeker niet het geval.

Stevige leercurve

Er is een stevige leercurve mee gemoeid. Dat is ook niet verwonderlijk, gezien de omgevingen waarin Angular wordt ingezet. Angular is eigenlijk niet bedoeld voor de website van de bakker op de hoek. Gebruik daar gewoon WordPress of eenvoudige HTML en CSS voor. En jQuery. Dat levert uitstekende resultaten op. Maar voor de eisen die aan complexe webapplicaties worden gesteld, is Angular buitengewoon geschikt en een complete keuze. Angular regelt alles. Van databinding van gegevens tot routing en communicatie met een backend.

In het boek Web Development Library – Angular worden alle aspecten van frontend applicatieontwikkeling met Angular besproken. Vanaf eenvoudige componenten tot complete applicaties die uit vele modules en componenten bestaan en moeten kunnen communiceren met de buitenwereld. jQuery is van onschatbare waarde geweest, maar wordt nu vriendelijk bedankt voor bewezen diensten. De koning van de frameworks is dood. Leve de nieuwe koning!

Peter Kassenaar


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.