Anoniem bestanden delen via Send

Mozilla presenteert Firefox Send, een dienst om grote bestanden mee te delen. Anoniem, wat wel zo prettig is in een wereld waar privacy een steeds schaarser goed wordt…

Firefox Send is een bestandsdeeldienst. Daar zijn er meer van, WeTransfer is mogelijk een van de bekendste. De reden dat deze diensten bestaan is simpel. Over het algemeen kun je via e-mail maar bestanden tot hooguit een MB of 25…30 verzenden. Vaak ligt de limiet zelfs nog een stuk lager. Een en ander is afhankelijk van wat jouw provider accepteert. Bestanden worden echter steeds groter. Want wat als je nu dat leuke vakantiefilmpje van 350 MB wilt delen met een familielid of vriend? Precies voor dat soort gevallen komt een bestandsdeeldienst van pas. En de nieuwe Firefox Send is wat dat betreft erg interessant, ook vanuit privacy-oogpunt.

Wachtwoord


Firefox Send werkt simpel. Breng een bezoekje aan de bijbehorende webpagina, sleep het bestand dat je wilt delen naar het uitnodigende vlak (of maak gebruik van de plusknop). Na uploaden van een of meer bestanden geef je de verlooptijd qua downloadmogelijkheden aan. Standaard is dat 1 download en (of) 1 dag. Pas dit aan naar smaak en wens. Je kunt op deze manier in ieder geval goed controle houden over de ‘deeltijd’. Een stapje lager kan een wachtwoord ingesteld worden. Doe dat, want als een kwaadwillende jouw downloadlink – die je straks ontvangt – in handen krijgt en er is geen wachtwoord aanwezig dan is dat bestand voor hem of haar ook te downloaden. Is het voorzien van een wachtwoord, dan lukt dat niet. Los van het wachtwoord is het ook geen verkeerde gedachte om je bestand alvorens het te uploaden te versleutelen. Dat kan bijvoorbeeld via het gratis 7-Zip. Met dit gratis tooltje kun je niet alleen zippen, maar zipbestanden optioneel ook van stevige versleuteling voorzien. Mocht iemand jouw gedeelde bestand dan toch nog in handen krijgen (het blijft een clouddienst met mogelijke risico’s tenslotte), dan is er niets aan de hand. Zonder wachtwoord kan niemand er wat mee.

Geen mailadressen nodig

Goed, is je bestand eenmaal overgeheveld naar Firefox Send na een klik op Uploaden, dan krijg je een downloadlink gepresenteerd. Klik op Koppeling kopiëren en plak de link in een mailbericht aan degene met wie je het bestand wilt delen. Als de ontvanger vervolgens op deze link deelt en het eventueel eerder ingestelde wachtwoord intikt kan hij of zij het bestand downloaden. Zoals je ziet biedt de door Firefox Send gehanteerde methode een heel groot voordeel: je hoeft noch je eigen noch het email-adres van de ontvanger bij de dienst achter te laten. Bij het overgrote deel van andere soortgelijke deelservices is dat wel verplicht. Send kan volledig anoniem gebruikt worden voor bestanden tot een grootte van 1GB. Wil je nog grotere bestanden mailen (tot een maximum van 2,5GB), dan moet je je via een Firefox-account aanmelden. Daarmee vervalt de volledige anonimiteit natuurlijk. Maar de keren dat je een bestand groter dan 1 GB met iemand wil delen zijn – denken we – erg zeldzaam. Het zal veel meer om bestanden gaan die net de verzendlimiet van je provider overschrijden, met een enkele uitschieter naar wat meer.

Het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks Ronald Smit)Privacy komt steeds meer in het gedrang als je gebruik maakt van internet en online diensten. Ook loeren er tal van gevaren. Met een set aan leefregels en een gezonde dosis achterdocht komt je een heel eind. Je leest er alles over in het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks Ronald Smit).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.