App-experimenten voor smartphonefotografie van Google

Onze smartphones worden steeds ‘smarter’, steeds slimmer. Als er één terrein is waarvoor dat geldt is het wel smartphonefotografie. Niet alleen de sensors van de camera’s worden steeds beter, maar ook de software en de rest van de hardware worden steeds beter. Machine learning en Artificial Intelligence maken dingen mogelijk die voorheen onmogelijk waren. De portretmodus die van die mooie vage achtergronden kan maken is daar een voorbeeld van. Google komt nu met drie app-experimenten voor smartphonefotografie die gebruik maken van intelligentie op de smartphone: Storyboard, Selfissimo! en Scrubbies.

Selfissimo!

Neem Selfissimo! Dat is een app voor Android en iOS waarmee je selfies kunt maken. Niets bijzonders zeg je misschien. Toch is het wel een leuke app die wat anders biedt dan alleen het maken van een selfie. Selfissimo! schief de selfies in zwart-wit (stijlvol zwart-wit zegt Google) en neemt automatisch een foto zogauw je een nieuwe pose aanneemt. Nieuwe pose: Klik! Nieuwe pose: klik! Al die verschillende foto’s verzamelt de app op een contactvel dat je te zien krijgt als je gestopt bent met het maken van selfies. Uit dat contactvel kun je dan de leukste foto’s bewaren.

Storyboard

Storyboard – op dit moment alleen voor Android – is voor video’s die je met je smartphone hebt geschoten. Met Storyboard verander je een video in een strippagina. Het ‘bekijkt’ je filmpje en pakt daar de meest interessante delen uit, en zet die in een lay-out op een strippagina. Er zijn zes verschillende visuele stijlen, waarmee je je strippagina kunt stijlen. Met deze app heb je 1,6 triljoen mogelijkheden…

Scrubbies

Scrubbies – op dit moment alleen voor iOS – houdt zich ook bezig met video’s. Met Scrubbies ben je de dj van je video’s. Als je tijdens het afspelen van je filmpje met je vingers over het scherm veegt kun je – net als en dj met muziek ‘speelt’ – met je video spelen. Je kunt je filmpje achteruitspelen, snel vooruit, een soort scratchen maar dan met video.

App-experimenten voor smartphonefotografie

Het zijn appsperiments zoals Google zelf schrijft over deze drie apps. Bij Google proberen ze allerlei dingen uit met de mogelijkheden die onze slimme telefoons bieden. In deze blogpost legt het researchteam bij Google uit hoe de portret-modus op hun Pixel-telefoons werkt. In deze blogpost kun je lezen hoe herkenning van mensen en voorwerpen werkt en hoe je dat kunt toepassen in apps. De resultaten van dit soort onderzoeken vind je terug in deze experimentele apps. Leuk? Best wel. Probeer ze zelf uit: de apps zijn te downloaden in de Play en Apple Stores.

Meer lezen over smartphonefotografie? Lees dan het boek Beter fotograferen met je smartphone. Hoe werk je met je foto’s in iCloud of Google Docs? Wat kun je allemaal met Google Foto’s? Het boek is te bestellen bij de uitgever en bij je favoriete boekhandel. Op dit blog schrijven we regelmatig over smartphonefotografie. Alle blogposts vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.