App Tracking uitzetten op een Androidtelefoon

Een van mijn goede voornemens van vorig jaar was om mijn online privacy beter te beschermen. Met andere woorden: minder over mijzelf prijsgeven op het web. Van dat goede voornemen is nog maar weinig terecht gekomen. Het is namelijk minder makkelijk dan je denkt. Ik heb een Androidtelefoon, gebruik Google Docs om te schrijven, ik heb een Chromebook: ik zit in het Google-universum. Ik gebruik ondertussen al een tijdje DuckduckGo als zoekmachine. DuckDuckGo houdt je zoekvragen geheim, zodat als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe broek, je niet voortdurend advertenties voor broeken krijgt voorgeschoteld. Maar DuckDuckGo kan nog meer. Het kan je voorzien van een apart e-mailadres dat de e-mailtrackers uit de e-mails sloopt voordat ze bij jou aankomen. En ze bieden de mogelijkheid om de trackers uit te schakelen die in apps op je Androidtelefoon verborgen zitten. Hoe App Tracking uitzetten op een Androidtelefoon werkt, leggen we uit in deze blogpost.

Waar ben je geweest?

Een tracker in een app stuurt informatie over je gedrag in die app naar derde partijen die eigenlijk niets met die app te maken hebben. Bij DuckDuckGo geven ze het voorbeeld van de app van Nike, die informatie over jou stuurt naar o.a. Google. Dat kan – zoals ze bij DuckDuckGo schrijven – informatie zijn over waar je bent, wat je doet, waar je bent geweest en zelfs hoeveel uur je per nacht slaapt. Dat gaat die bedrijven wat mij betreft in ieder geval geen donder aan. Je kunt wat aan die trackers doen. Zowel in iOS en iPadOS zijn er oplossingen voor het uitzetten van trackers. Met DuckDuckGo kun je iets dergelijks ook bereiken op je Androidtelefoon.

App Tracking van Apple

App Tracking uit- en aanzetten op iPadOS.

Apple introduceerde voor iPad en iPhone sinds iOS 14.5 App Tracking. Daarmee kun je bepalen of een app je met tracking kan volgen en die gegevens mag doorgeven. Superhandig om dat op systeemniveau te kunnen aangegeven. Dat gaat eenvoudig: Settings > Privacy > Tracking. Daarmee kun je in een klap alle tracking uitzetten. Zet Allow Apps to Request to Track uit. Alle nieuwe apps die om tracking vragen, krijgen daar geen toestemming voor. De oude apps die je al wel toestemming had gegeven of die dat uit zichzelf dat hadden genomen kun je daaronder uitzetten.

DuckDuckGo App Tracking Protection

Bij Android is dat niet zo eenvoudig. Google wil graag advertenties op maat verkopen en wil alles van je weten. De vraag is dus of Google ooit zoiets als App Tracking in iOS en iPadOS zal implementeren in Android. Dikke kans van niet. Met DuckDuckGo kun je die app-tracking op je telefoon wel uitzetten. DuckDuckGo App Tracking protection herkent trackers van derde partijen in apps. Een paar voorbeelden. Mijn app van Het Parool wil informatie sturen naar comScore en naar Google. Mijn bankapp van ASN wil informatie sturen naar Adobe. Dashlane, mijn wachtwoordmanager, probeert info te sturen naar Braze. Enzovoort, enzovoort.

Live volgen wie jou tracken

App Tracking uitzetten en bekijken op een Androidtelefoon met DuckDuckGo.

DuckDuckGo App Tracking protection werkt eenvoudig. Je vindt het in de Instellingen van de DuckDuckGo-app. Het is op dit moment nog niet voor iedereen beschikbaar. Je kunt je aanmelden om jezelf op de bétalijst te zetten. Als je Tracking Protection aanzet houdt DuckDuckGo in de gaten welke apps data willen verzenden en blokkeert vervolgens de verzending. Je Androidtelefoon denkt dat die Tracking Protection een VPN is, maar dat is niet zo. Blijkbaar is dat nodig voor het werkend krijgen van de app. Als je App Tracking aan hebt staan kun je live volgen welke apps allemaal informatie willen versturen naar bedrijven waar jij niets mee te maken wilt hebben.

Nu nog in béta

Deze manier van App-tracking is nog in béta, dus er kunnen nog bugs in zitten. Zo wilde mijn e-mailapplicatie Spark mijn mailtjes niet meer versturen. Als ik de tracking uitzette gebeurde dat wel. Dat soort dingen kun je doorgeven aan de makers van DuckDuckGo, in de hoop dat ze het oplossen. Het staat bij mij in ieder geval standaard aan en ik blijf me verbazen over al die trackers. App Tracking uitzetten op een Androidtelefoon is in ieder geval weer een stap om informatie over mezelf voor mezelf te houden.

wat doen met die cookiemuur

Als je je meer bewust wilt worden van privacy en beveiliging, lees dan zeker het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks en Ronald Smit) eens. Want: het online-leven is vaak leuk en zorgeloos: reizen boeken, prijzen vergelijken, shoppen, leerzame of onderhoudende video’s bekijken en natuurlijk appen met vrienden, collega’s en familie. Maar helaas heeft het online-leven ook een minder leuke kant, die we onder andere te danken hebben aan spam, phishing mails en andere vervelende zaken. Gelukkig kun je je tegen aanvallen van cybercriminelen goed beschermen. Dit handige boek geeft – aan de hand van vele voorbeelden – een overzicht van de gevaren waaraan je mogelijk online aan bloot staat. En uiteraard staan natuurlijk ook oplossingen voor die problemen in het boek, zodat je zorgeloos kunt (blijven) surfen op het wereldwijde web.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.