Nieuw in Apple iOS 16.2 en iPadOS 16.2

Nieuw in Apple iOS 16.2 en iPadOS 16.2

Deze week rolde Apple iOS 16.2 en iPadOS 16.2 uit. Met name voor de iPad is er veel interessants in deze update te vinden. Vooropgesteld dat je over een recent model beschikt. Wat is er nieuw in iOS 16.2 en iPadOS 16.2?

Laten we beginnen met de meer algemene zaken die de updates van zowel iOS als iPadOS bieden. Ten eerste zijn dat natuurlijk de gebruikelijke beveiligingspatches en bugfixes. Alleen daarom al zeer aanbevelenswaardig om snel te installeren. Nieuw is verder de app Freeform, een soort gedeeld whiteboard-notitieblok waarin je alleen of samen met genodigden kunt brainstormen over en samenwerken aan projecten. Ideaal voor studie en bedrijfsleven. Zeker nu thuiswerken (en ook thuisstuderen) als veel normaler dan vroeger beschouwd wordt. Tel er de andere communicatietools als Facetime en natuurlijk Mail bij op en je kunt eigenlijk overal aan de slag anno nu.

Apple iOS 16.2 en iPadOS 16.2
Freeform is een handig ‘whiteboard’ om alleen of samen met anderen op te brainstormen.

Begrenzing op Airdrop-tijd

Ben je veel bezig met thuisautomatisering en is de app Home je centrale spil, dan zul je zien dat deze ook allerlei nieuwe functies heeft gekregen. Wat de iPhone betreft kun je de achtergrond en meldingen uitschakelen als je gebruik maakt van het met iOS 16 geïntroduceerde ‘always on’-display. Heel prettig is verder dat Airdop delen met iedereen nu automatisch begrensd is tot tien minuten. Na deze tijd schakelt Airdrop terug naar de vorige instelling. Ofwel uit, ofwel alleen voor contacten dus. In eerste instantie rolde Apple deze feature alleen uit voor China, maar gelukkig is deze optie nu standaard wereldwijd beschikbaar. Het voorkomt ongemakkelijke momenten en eventuele beveiligingsproblemen. Verder zijn er nog wat lockscreen-widgets bijgekomen.

Apple iOS 16.2 en iPadOS 16.2
AirDrop openstellen voor iedereen is nu automatisch begrensd tot tien minuten.

Stage Manager en extern scherm

Met name iPad-gebruikers hebben nog wat extra zaken om naar uit te kijken na updaten naar iPadOS 16.2. Meest belangrijke is dat Stage Manager verbeterd is, deels onder de motorkap. Meest belangrijke is dat de al tijdens de aankondiging van iPadOS 16 beloofde volledige support voor een externe monitor nu beschikbaar is. Met slechts één maar: dit werkt alléén met iPad’s voorzien van een M1 of M2 SoC. Ofwel de meer recente iPad Pro’s en iPad Air. Heb je die, dan kun je helemaal los gaan en het extra beeldscherm vullen met meerdere vensters. Ook slepen van een venster van je iPad-scherm naar een extern scherm of andersom is nu mogelijk.

Dromen

Gezien het feit dat de M1 en M2-iPad’s exact dezelfde SoC’s en minstens 8GB RAM aan boord hebben, zou het wel heel erg mooi zijn als Apple ooit de mogelijkheid realiseert om ook macOS-apps te draaien. Die optie zou bijvoorbeeld geactiveerd kunnen worden zodra je een extern beeldscherm aansluit. We zien het helaas niet gebeuren, maar het is eigenlijk de enige wens die nog open staat.

Laat Apple de App Store los?

Geheel los van de updates lijkt het er volgens de geruchtenmolen op dat Apple – mede onder druk van de EU – speelt met de gedachte om ook apps van buiten de eigen App Store toe te laten. Of dat een slim idee is? Áls die optie daadwerkelijk wordt doorgevoerd, gaan daar ongetwijfeld heel veel fishing mails (en websites) op inspelen. En je dringend adviseren om een specifieke app voor een specifieke (fake) dienst te installeren. Daarbij liefst ook nog even snel alle stappen uitleggend hoe je dat ‘sideloaden’ activeert en alle waarschuwingen wegdrukt. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de App Store bomvol zeer bruikbare software staat. Hebben we nou echt meer nodig? Waar dat toe kan leiden zien we in de wereld van Android, waar het toch met regelmaat misgaat wat betreft installeren van apps ‘uit het wild’. Misschien zou het beter zijn als Apple de teugels wat meer liet vieren betreffende strikte regels voor apps. Denk aan verbod van uitvoerbare code ín een app, zoals bijvoorbeeld gebruikelijk in iets als een emulator. En zo zijn er nog wel wat dingen te verzinnen die op de schop kunnen. Maar iOS en iPadOS volledig opengooien? Mwoah.

Alle Apple-tips op dit blog vind je HIER.

iOS 16

Web, e-mail, foto’s, video, muziek, kaarten, FaceTime, agenda, contacten enzovoort, in een prachtige gebruikersomgeving; dit en nog veel meer heeft uw iPhone te bieden. De auteur van Ontdek de iPhone – bijgewerkt voor iOS 16 doet iOS 16 voor iPhone haarfijn uit de doeken. Alles weten over de iPad? In Ontdek de iPad



Meer lezen over iOS en iPadOS:


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.