Apple’s iOS draait op mobiele apparaten als de iPad, iPhone en iPod. Allemaal zeer populaire apparaten die naast stabiliteit ook snelheid en veelzijdigheid bieden. Op Computer Creatief verschijnen regelmatig berichten en tips en trucs betreffende dit besturingsysteem. En ook de bijbehorende apps worden natuurlijk niet vergeten!
Meer weten over iOS (11)? Lees dan het boek Ontdek iOS 11 voor iPad en iPhone van Henny Temmink bomvol interessante tips, trucs en wetenswaardigheden betreffende dit mobiele besturingssysteem.
Gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone
Het was er weer eens tijd voor: een nieuwe smartphone via de provider. De ‘oude’ iPhone XR krijgt een nieuw leven als extra telefoon met een ander nummer. De nieuwe 12 is nog maagdelijk leeg. Waarbij gegevens overzetten van je oude naar je nieuwe iPhone dan vanzelfsprekend van levensbelang is. Er zijn wat dat betreft diverse wegen die naar Rome leiden, waarvan één wel heel effectieve en snelle manier. Althans, meestal want soms gaat dat niet helemaal lekker. Ligt niet aan Apple maar aan het feit dat ik in het buitenland vertoef. Kom ik zo op terug. Eerst de opties. Je kunt gegevens naar de nieuwe telefoon overhevelen via de iCloud, als je die gebruikt voor back-ups. Werkt prima, maar heeft als nadeel dat diverse toch wel essentiële gegevens – waaronder wifi-wachtwoorden en allerlei websitegegevens – niet worden overgeheveld. De meest zekere weg wat dat betreft is gewoon een back-up van de oude iPhone via iTunes maken en deze terugzetten naar de nieuwe. Gewoon lekker ouderwets via een draadje. Maar het kan veel mooier!
Tips voor iOS 14
De allereerste versie van iOS 14 kende – zoals eigenlijk altijd bij het verschijnen van een vers OS – wat kinderziekten. Dat leidde als snel tot het verschijnen van de eerste update, die de grootste ellende wist te temmen. Als het goed is draait op jouw iPhone dan ook inmiddels iOS 14.01. Dat kun je controleren door de app Instellingen te starten en daarin op Info te te tikken, alwaar je de Softwareversie vermeld ziet. Draai je nog altijd 14.0? Dan is het tijd om snel te upgraden. Gaat ook via de app Instellingen, alleen tik je daarin nu op Software-update. Je ziet dan een update voor je klaar staan die je kunt installeren (en mogelijk eerst nog even moet downloaden). Na installatie zijn de scherpe kantjes van 14 er alvast een beetje afgevijld. Zomaar een van de tips voor iOS 14: hou je telefoon bij de tijd wat updates betreft.
Artstudio Pro voor iPadOS; het echte desktopgevoel
Als je regelmatig foto’s bewerkt, ken je ongetwijfeld iPadOS-apps als Photoshop en Affinity Photo. Beiden apps met extreem veel mogelijkheden. Met echter één nadeel: je moet al die opties wel weten te vinden. In Photoshop is dat vanwege het totaal ontbreken van een menubalk een avontuur op zich, met een stijle leercurve. Affinity dacht het probleem met het aanraakscherm op te lossen via een bescheiden menubalkje verdeeld over ‘personalities’. Het grootste deel van de echt nodige opties zit dan toch weer verstopt in – zeker bij eerste kennismakingen – weinig zeggende knopjes. Uiteindelijk kom je er natuurlijk wel uit, alleen betekent dat flink veel tijd investeren in leren werken met de apps. Dan zijn er nog de apps die klakkeloos de interface van de iPhone-variant hebben overgenomen. Puur gefocust op aanraking, waarbij de meer voor de hand liggende zaken vaak wat meer verstopt zijn. Nee, dan pakt ArtStudio Pro voor iPadOS het heel anders aan.
PowerPoint op de iPad: (bijna) ideaal
Voor presentaties hoef je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar een tablet mee te nemen. PowerPoint op de iPad is (bijna) ideaal. En goed: laten we meteen met de deur in huis vallen. Dat (bijna) staat er natuurlijk niet voor niets. Probleem met álle mobiele Office-apps van Microsoft voor op de iPad is, dat ze nodeloos gelimiteerd zijn. Het zijn in essentie dezelfde versies als die ook voor Android en smartphones beschikbaar zijn. Een enorm gemiste kans, want op een iPad hadden zonder meer de (nagenoeg) volledige versies in desktop-kwaliteit kunnen draaien. Goed, geen gezeur meer: het is nu eenmaal hoe het is. En zelfs met die beperkte versie van PowerPoint is nog altijd heel veel mogelijk. Je kunt niet alleen je presentaties afdraaien van de tablet, je kunt ze er ook moeiteloos op maken.
Zippen en unzippen op je iPad
Dankzij de app Bestanden beschikken iOS en iPadOS tegenwoordig over een ingebouwde zip- en unziptool. En dat zippen en unzippen op je iPad werkt makkelijk! We focussen in dit artikel op de iPad, gewoon omdat die nu voor ons staat. Maar het zippen en unzippen van bestanden werkt net zo goed op een iPhone of een iPod Touch. De app Bestanden is een standaardonderdeel van iPadOS (en iOS). In de nu gangbare versie 13 is het een flink stuk bruikbaarder geworden dan voorheen. Start de app (als je ‘m niet kunt vinden, veeg dan naar beneden op het scherm en tik als zoekterm het woord bestanden. Tik (of klik, als je je iPad met een muis gebruikt) op de app Bestanden. Om alle mappen op je apparaat te zien, tik je net zo vaak linksboven op < tot je de mappenlijst in de kolom links ziet. Of draai je iPad een kwartslag, dan is de lijst altijd zichtbaar.
Alles over je iPad of iPhone
Wat is ook alweer het serienummer van die iPad? Tot welke datum loopt Apple Care (of was het wellicht de plus-variant daarvan) op mijn iPhone? Hoeveel opslagruimte heeft mijn toestel ook alweer? En – belangrijker – hoeveel daarvan is er nog beschikbaar? Allemaal vragen die makkelijk te beantwoorden zijn! Start de app Instellingen en klik daarin op Algemeen en dan Info. Je ziet dan alvast direct het antwoord op alle gestelde vragen. En nog veel meer. Dat je hier het serienummer terug kunt vinden is trouwens heel handig, soms heb je dat nodig voor een garantie(aan)vraag. En als jouw toestel dan net in een mooi hoesje zit gepropt (of je kunt die toch wel erg kleine lettertjes op de achterkant slecht lezen) werkt dit een heel stuk prettiger. Ook handig: de gegevens zijn kopieerbaar. Kwestie van even langer drukken op het nummer (of een van de andere gegevens) en dan Kopieer kiezen.
Check die iPhone batterij status eens
Oplaadbare batterijen verouderen langzaam. Daar kun je weinig tegen doen, want het gaat om een chemisch proces dat inherent is aan de opbouw van zo’n accu. Ooit wordt het dus tijd om welke oplaadbare batterij dan ook te vervangen. Ook het exemplaar in je iPhone. Waarbij geldt dat die dingen trouwens verbazingwekkend lang meegaan, daarover straks meer. Desondanks is het verstandig om zo heel af en toe de iPhone batterij status eens te controleren. Zéker als je het gevoel hebt dat je steeds minder vaak de dag (goed) doorkomt met een volle telefoon. Kortom: check die iPhone batterij Status zo eens in de paar maanden!
Werken met Affinity Photo
Toegegeven: Adobe’s Photoshop heeft de naam. Maar het is allang niet meer de enige professionele foto-editor. Verre van zelfs. Bovendien heeft Photoshop een ernstig nadeel – ook op de iPad – want je moet er verplicht een abonnement voor afsluiten dat na jaren gebruik vanzelfsprekend fors in de papieren gaat lopen. Affinity Photo is wat dat betreft een verademing. De software is voor zowel macOS als iPadOS beschikbaar. Deze keer werpen we een verkennende blik op de iPad-versie. Gewoon omdat we hier een volwassen en veelzijdige tool voor extreem portable gebruik zien. Qua mogelijkheden doet het in niets onder voor de desktop-versie. Prettige bijkomstigheid is dat je er geen abonnement voor af hoeft te sluiten. Wel betaal je eenmalig een bedrag van €21,99. Voor een app klinkt dat wellicht als veel, maar bedenk dat je na twee maanden abo voor Photoshop dit bedrag al overschrijdt. Bovendien is het zonder meer software van desktopkwaliteit. Werken met Affinity Photo is een plezier!
In Basic programmeren op je iPad (en iPhone)
Basic staat voor Beginners’ All-purpose Symbolic Instruction Code. In den beginne was het inderdaad een programmeertaal bedoeld voor beginners. Later groeide het via bijvoorbeeld Visual Basic uit tot een breed inzetbare programmeertaal. Een van de kenmerken van het oorspronkelijke Basic is dat ’t een zogeheten geïnterpreteerde programmeertaal is. Wat betekent dat de programmacode tijdens het uitvoeren naar machinecode-instructies wordt omgezet. Dat werkt (zeker op de oude homecomputers van weleer) langzamer dan compileren, wat bij veel modernere programmeertalen gebeurt. Een compiler zet het geschreven programma eerst naar machinecode (instructies die rechtstreeks op de processor draaien) om en optimaliseert dat proces. Het resultaat is een razendsnel stukje software. Nu zijn processoren inmiddels vele malen sneller dan vroeger en dus merk je die vertraging van interpreteren eigenlijk niet meer. En dus wordt het (weer) gebruikt. Bijvoorbeeld in je browser (javascript en diverse andere script-talen, Java en meer). En ook kun je nu zonder bang te zijn voor ‘langzame’ programma’s lekker in Basic programmeren op je iPad.
Deel internet via je iPhone (tethering)
Ergens onderweg met een laptop of tablet en je wilt daarmee online gaan? Deel internet via je iPhone! (Hoe je je internet deelt vanaf een Android-telefoon kun je HIER lezen.) Dat delen van internet via een smartphone staat ook wel bekend als tethering. Hoe dan ook: je laat je – in dit geval – iPhone daarmee fungeren als access point voor internet. Uiteraard keurig beveiligd met een – liefst stevig – wachtwoord en de pret kan beginnen. Heb je de ‘deeloptie’ eenmaal geactiveerd, dan koppel je je andere internet-capabele apparatuur op dezelfde manier aan als ware het een router of hotspot.
Privacy-instellingen van iOS en iPadOS
In vergelijking met heel veel andere al dan niet mobiele besturingssystemen van commerciële herkomst, lekt iOS en het daarvan afgeleide iPadOS niet eens bijzonder veel data naar z’n makers. Anders is dat dan weer bij apps. Maar al te vaak zie je daarin opties die ‘statistische’ of ‘analytische’ gegevens terugseinen naar de app-ontwikkelaar. Soms zijn dat inderdaad heel onschuldige dingen als crashrapporten die de app uiteindelijk beter moeten maken. Maar heel vaak ook gegevens over het gebruik, soms zelfs locatiegegevens en meer. Goed opletten dus! En tijd voor een duik in de privacy-instellingen van iOS en iPadOS.
Mailen met de iPad
Thuiswerkers zitten veelal niet te wachten op een speciaal ingerichte werkkamer. Zeker niet op een flatje vijf hoog: die ruimte is er simpelweg niet. En dankzij de moderne techniek is dat ook helemaal niet nodig. Veelal volstaat een bureautje ergens op een leuke plek. In de zomermaanden voldoet het balkon ook uitstekend. Toegegeven: dat is vooral voor singles en stellen zonder ook gequarantaineerde (bestaat dat woord…?) kinderen. Maar verkeer je in die omstandigheid, dan staat eigenlijk weinig thuiswerken in de weg. Zeker niet als je bedenkt dat de stofzuigergeluiden-producerende desktop-pc eigenlijk nergens meer in gebruik is. Een laptop volstaat. En voor heel veel werk (denk zeker aan tekstverwerken en dergelijke, of een remote desktop bij de baas waarop je van huis uit inlogt) doet ook een tablet als de iPad het uitstekend. Of je dan voor een 11-inch of groter scherm gaat: die keuze laten we fijn aan jezelf over. Qua functionaliteit maakt het in ieder geval niks uit. Zet je die iPad voor het eerst aan, dan wil je ongetwijfeld ook mailen met de iPad.
Noteren op tablet en smartphone
Papieren notitieblokken- en blokjes hebben natuurlijk zo hun charme. Maar ze hebben ook een groot nadeel: op het moment dat je ze nodig hebt zijn ze kwijt. Of vol. Of is je pen nergens te vinden. Met als gevolg een zenuwachtig grabbelen in een overvolle tas. Nee, dan heeft de moderne mens het een stuk makkelijker. Die kan de tas veelal gewoon lekker thuislaten. Enige wat hij of zij nodig heeft is een smartphone. Als je daarop een goede notitie-app installeert kom je onderweg nooit voor vervelende verrassingen te staan. Daarbij geldt dat noteren op een smartphone vanwege het kleinere scherm soms wat behelpen is, maar meestal lukt het aardig. Al is het maar om snel even wat gedachtenspinsels op een rijtje te zetten. Echt volledig tot hun recht komen notatie-apps – wat ons betreft – op een tablet (of desnoods een smartphone met bovengemiddelde schermafmetingen). Hier kun je als het een beetje meezit zelfs gewoon met een digitale pen op schrijven. Goed voorbeeld is de iPad met z’n Pencil. Ook zijn er een paar smartphones die digitale pennetjes ondersteunen, het is maar net wat je voorkeur heeft. Kortom: noteren op tablet en smartphone is zo gek nog niet.
Audio streamen met iPad en iPhone
Eerder schreven we over het koppelen van een iPad en een iPhone aan een versterker. Gewoon via een draadje of met behulp van een dongle met daarin een DAC verwerkt. Beschik je over een moderne hifi-installatie, dan kan die mogelijk overweg met Bluetooth. Makkelijk: koppel je i-apparaat aan de versterker en spelen maar. Lees in de handleiding van je hifi hoe je deze in Bluetooth-koppelmodus zet. Start in iOS vervolgens de app Instellingen. Tik daarin op Bluetooth en zet de schakelaar achter Bluetooth aan. Als je je hifi nog nooit gekoppeld hebt, zie je het apparaat als ‘t goed is verschijnen onder ANDERE APPARATEN. Tik erop en je hifi wordt gekoppeld. Al het geluid dat normaliter door je i-apparaat wordt geproduceerd hoor je nu via de hifi-installatie. Ook muziek dus, die je bijvoorbeeld vanuit iTunes afspeelt. Kortom: lekker draadloos audio streamen met iPad en iPhone!
iPhone en iPad koppelen aan een versterker
Heb je een wat oudere iPad of iPhone, dan tref je daarop de aloude 3,5 mm hoofdtelefoon minijack-aansluiting aan. In dat geval ben je snel klaar: koop een verloopkabel met aan de ene kant een minijack-plug en aan de andere kant twee tulppluggen. Die tulppluggen prik je vervolgens in je versterker. Zet het volume van die versterker eerst even zo laag mogelijk, om vervolgens het volume van je iPad of iPhone naar maximaal op te schroeven. Speel een deuntje muziek af via bijvoorbeeld iTunes. Regel nu het volume van je versterker omhoog tot een prettig niveau. Klaar. De nieuwere iPad’s en iPhones hebben helaas geen hoofdtelefoonaansluting meer. Maar geen nood: Apple heeft een goedkoop dongletje van USB-C of Lightning naar hoofdtelefoon voor je in de aanbieding. Voor een tientje haal je het – overigens wat gammel ogende – snoertje in huis. Vanaf dat moment werkt ‘t precies hetzelfde als de procedure die we net beschreven. Alleen dan via de dongle. Maar levert dat nou de beste geluidskwaliteit op…?
Presenteren met Keynote
Keynote is het voor gebruikers van macOS, iOS en (of) iPadOS gratis presentatieprogramma van Apple. Zoals je van dit bedrijf kunt verwachten is veel aandacht besteed aan een gelikte weergave. De dingen die je maakt met Keynote zien er veelal net wat anders uit dan wat je maakt met het aloude PowerPoint. En ook de mobiele versie van Keynote is tamelijk uitgebreid. Kortom: heb je een iPad liggen, pak die er dan eens bij en installeer Keynote. Het werkt ook op een iPhone, maar het opzetten van een presentatie is dan op zo’n kleiner scherm wat meer priegelwerk. Echter: die smartphone is wel weer ideaal om je presentatie gewoon in je broekzak mee te nemen. Laat die tablet of laptop gewoon lekker thuis en reis licht bepakt naar je meeting of andere publieke activiteit. Presenteren met Keynote is zo gek nog niet!
Remote desktop app voor iOS
De Microsoft remote desktop app voor iOS werkt best aardig. Een van de meest irritante dingen aan het ding is echter dat ‘t nog wel eens de neiging heeft om te crashen. En dan moet je de app weer herstarten, opnieuw verbinding maken. Kortom: dat leidt af. Verder geldt dat de resolutie die de app ondersteunt niet instelbaar is en erg conservatief (lees: laag) is ingesteld. Last but not least is er geen native support voor een muis. Allemaal redenen om eens op zoek te gaan naar een alternatief. Na grondig bestuderen van de mogelijkheden die de vele apps die verbinding kunnen maken met een remote desktop kwamen we uit bij Remotix. Ook omdat hier de update-geschiedenis laat zien dat de software al een tijd meedraait én regelmatig van updates voorzien wordt. Dat is trouwens een van de eerste dingen waar je naar moet kijken als je op zoek bent naar een app: is het al jarenlang verweesd of wordt het actief bijgehouden?
PDF Expert, lezen en annoteren maar!
PDF Expert is al sinds jaar en dag zo’n beetje dé standaard-app als het gaat om lezen en annoteren van PDF-bestanden. Het werkt in ieder geval een stuk prettiger dan het wat logge Adobe Reader! Je kunt er in de basisuitvoering al heel veel mee, waaronder – natuurlijk – annoteren van PDF’s. Ofwel: het toevoegen van aantekeningen, stempels, markeringen en meer. Dat werkt juist op een tablet uitermate prettig. Heb je werk te reviewen en wordt dat aangeleverd als pdf, dan zou je haast wel gek zijn om dat nog op een computer te doen. Een iPad ligt een stuk lekkerder in de hand en je kunt er gewoon mee op de bank gaan zitten. We zijn inmiddels alweer bij de zevende versie van PDF Expert aanbeland en de app alhier behoort al jaren tot een veelgebruikt stuk gereedschap.
iPadOS en muis: de ultieme combi voor thuiswerken
Eindelijk biedt iPadOS volledige ondersteuning voor muisbediening. Ideaal, want daardoor wordt het een soort MacBook die wel heel erg op dé vervanger van de aloude laptop lijkt! Een gouden combi: iPadOS en muis. Waarmee meteen de ultieme tool voor thuiswerken (of waar dan ook) ontstaat. Dat werkte dus tot voor heel kort geleden niet op een iPad. Sinds de update naar iPadOS 13.4 die vorige week werd uitgerold gaat dit echter probleemloos. En precies deze broodnodige ‘nieuwe’ mogelijkheden die de combinatie iPadOS en muis opleveren, maken van de iPad een echte laptopvervanger. En ook tot een volwaardig gereedschap voor thuiswerken.
De USB-C-kabels van Amazon doen het!
Gisteren voor het eerst de iPad Pro 11 eens via een van de nieuwe Amazon USB A naar USB-C-kabels aan de Windows-pc gekoppeld (collega Hans Frederiks kocht ook nieuwe kabels maar merkte eigenlijk weinig verschil met de oude kabels). Bij mij ging het gelukkig meteen goed: iTunes draagt z’n gegevens sneller over. Maar de snelheidswinst valt – met dat programma – tegen. Het komt omdat er op de achtergrond onder meer encryptie en – ongetwijfeld – ook compressie plaatsvindt. Voor- en na de gegevensoverdracht gebeurt er ook nog van alles op de harddisk in de pc, dus verwacht geen extreme wonderen. Wel zul je zien dat overhevelen van films en dergelijke een stuk sneller zal gaan.
Creatief met Rhonna voor iOS en Android
Soms wil je even snel een tekst toevoegen aan een foto. Of een soort van pamfletje maken voor een of andere gelegenheid. En natuurlijk zijn er de immer populaire memes om op social media te delen. Je kunt natuurlijk tekst toevoegen met elke zichzelf respecterende fotobewerker. En ook graphics. Maar dan moet je zelf van nul af aan aan de slag. Prima als je daar de kennis en tijd voor hebt, minder geslaagd als dat niet het geval is. In die gevallen komt de app Rhonna voor iOS en Android uitstekend van pas. Gemaakt door een grafische ontwerper – Rhonna – beschikt het over een scala aan voorgebakken artistieke teksten en teksten plus plaatjes. Allemaal naar wens aanpasbaar. Daarnaast voeg je eenvoudig kaders toe en is zelfs gedacht aan fotofilters. Kortom: een zeer complete app die al heel lang meedraait en regelmatig van updates voorzien wordt.
Afdrukken in iOS
iOS (en dus ook iPadOS) print moeiteloos naar printers die Airprint ondersteunen. Heb je geen Airprint-printer, dan kun je overwegen om een NAS als Airprint-server in te zetten. Hoe dat precies moet lees je in het boek Werken met een NAS, alles over uw Synology NAS. Of: Mocht je in het gelukkige bezit zijn van een netwerkprinter (die ook daadwerkelijk gekoppeld is aan je thuisnetwerk, bedraad of draadloos) maar zonder Airprint aan boord, dan is het zonder meer de moeite waard om de app Printer Pro van Readdle eens uit te proberen. Een algemeen recept kunnen we niet geven (want elke printer is nu eenmaal anders), maar zorg ten eerste dat je netwerkprinter een vast IP-adres krijgt, dat kan veelal via de webinterface van dat apparaat. Vervolgens start je Printer Pro en tik je op Add printer. Doorloop nu de wizard. Onderweg krijg je twee opties aangeboden: printen via PCL of printen via Postscript. Op onze testprinter leidde PCL helaas tot een zwarte pagina. Postscript leidde wel tot succes! Zo print je dus rechtstreeks – zonder Airprint – naar je printer. Afdrukken in iOS wordt daarmee veelzijdiger.
Scannen met je iPhone en iPad
Een digitale camera met een resolutie van 8 Megapixels of meer – gekoppeld aan een niet al te grote afstand – is ruim voldoende om documenten scherp en leesbaar vast te leggen. En desgewenst later ook nog weer eens af te drukken. Nadeel van gewone foto’s is vaak dat vertekeningen (wie houdt een camera exact recht boven een document…?) en verkleuringen door licht zichtbaar blijven. Ook zijn de resulterende foto’s qua bestandsgrootte vaak relatief groot (al valt dat met de nieuwste HEIC compressiemethode als door Apple gebruikt alweer erg mee). Tot slot geldt dat als je een document van meerdere pagina’s wilt scannen, je allemaal afzonderlijke afbeeldingen hebt die je als afzonderlijke losse bijlagen moet toevoegen wil je ze bijvoorbeeld mailen. Ook opslaan betekent dat je per set documenten een aparte map aan moet maken. Gelukkig kan dat inmiddels veel makkelijker. Heb je een iPhone of iPad met daarop respectievelijk iOS 13 of iPadOS, dan is voorzien in een ingebouwde fotoscanner.
Ernstig lek in FaceTime
Er is een zeer ernstig lek in FaceTime geslopen. Het blijkt namelijk mogelijk mensen te bellen en deze te beluisteren zonder dat ze opgenomen hebben. Apple’s FaceTime kampt met een enorm veiligheids- annex privacylek. Het is via een eenvoudig trucje mogelijk om iemand te bellen en te horen wat er aan de andere kant gezegd wordt zonder dat de ontvanger het gesprek heeft geaccepteerd. Het nieuws werd gisteren door 9to5Mac gebracht en heeft zich inmiddels als een olievlek over sociale media verspreid. Het advies nu is om FaceTime zo snel mogelijk te deactiveren totdat Apple met een noodpatch uitkomt. Uitzetten van FaceTime doe je door in iOS Instellingen te starten. Tik op FaceTime en zet de schakelaar achter FaceTime uit. Lees hier verder.
Schermtijd in iOS 12
Verslavingen heb je in alle soorten en maten, digitale verslaving is daar sinds relatief kort bijgekomen. Het nieuwe Schermtijd in iOS 12 moet je helpen met afkicken. Blijkbaar heeft lang niet iedereen z’n drang naar wat dan ook onder controle. En blijkbaar kun je tegenwoordig net zo verslaafd aan bijvoorbeeld smartphones of tablets raken als aan ‘echte’ drugs. Mocht jij jouw iPhone of iPad ook als een soort van digitale heroïne zien, dan is er hoop. Apple heeft namelijk in iOS 12 de optie Schermtijd ingebouwd. Die kan je in de nieuwste versie van dit mobiele besturingssysteem waarschuwen als je bepaalde apps te lang gebruikt, of je toestel in z’n algemeenheid. Wel geldt natuurlijk dat je dergelijke limiteringen altijd kunt omzeilen, al was het maar omdat je ze zelf in moet stellen. Het is dus uitkijken voor de welbekende glijdende schaal in de vorm van ‘ach, tien minuutjes meer kan best’. Het equivalent van ‘ach, een glaasje of pilletje erbij voor deze ene keer is wel oké’. Mogelijk biedt het nieuwe Schermtijd een helpende hand.
iOS 12, de stand van zaken
iOS 12 is alweer een tijdje uit, tijd om eens een voorzichtige balans op te maken. Zeker nu de eerste update ook al weer achter ons ligt. iOS 12 is een versie van Apple’s mobiele besturingssysteem waarbij de aandacht vooral lag op efficiëntie en optimalisatie. Ofwel: het moest sneller worden en nog minder bugs bevatten dan voorheen. Die doelstellingen lijken in ieder geval gehaald. Na een paar weken gebruik van iOS 12 zijn we eigenlijk niks raars tegen het lijf gelopen. Geen crashes, geen onverwachte herstarts en – inderdaad – sneller dan ooit tevoren. Zelfs een oude iPhone 5s is weer volledig nieuw leven ingeblazen. Kijk, dát is nou eens een waardige update van een besturingssysteem!
iOS
Zoals aangekondigd staat iOS 12 gisteravond vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd klaar om te downloaden en installeren. Het levert vooral een vlotter en stabieler apparaat op. Traditiegetrouw leverde update alhier op verschillende ipad’s en iPhones geen enkel probleem op. Het installeren is een relatief vlot proces, zeker op meer recentere apparaten. Ook op een oude iPhone 5s verliep het allemaal prima. Het resultaat van de update naar iOS 12 daarop is dat het een sneller voelend telefoontje oplevert. Niet vreemd, want Apple heeft immers beloofd dat de focus van versie 12 vooral op optimalisatie en veiligheid ligt. Dat lijkt een geslaagde missie in ieder geval. Tegelijkertijd zijn er ook wel wat nieuwigheden te melden.
iOS apps versturen stiekem locatiegegevens
Appmakers – ongeacht voor welk platform ze hun software ontwikkelen – blijven stiekem data naar henzelf sturen. Zo zijn er tientallen iOS-apps die dat doen, om deze gegevens te gelde te maken. We lezen – weer eens – dat apps het vaak niet bepaald nauw nemen met privacyregels betreffende het verzamelen van data. Zo blijken volgens nu.nl tientallen iOS-apps – waaronder bekende namen – locatiegegevens door te sluizen aan hun makers. Door deze gegevens te verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders kan een leuk bedrag bijverdiend worden. Dat mag – zonder daar tenminste expliciet melding van te maken en toestemming te vragen – natuurlijk helemaal niet. Maar het gebeurt toch, want jij als gebruiker merkt er niets van. Het is dan ook een goede zaak om apps waarvan je weet dat locatiegegevens helemaal niet perse noodzakelijk die toegang handmatig te verbieden.
iOS 12 maakt kraken nog moeilijker
De mobiele apparaten van Apple waren al moeilijk om te kraken zonder pincode, straks met de komst van iOS12 wordt het nog moeilijker. Perfect voor jou als eindgebruiker, minder mooi voor criminelen en politie. Apple laat duidelijk weten dat de in iOS12 ingevoerde extra veiligheidsmaatregelen niet primair bedoeld zijn om opsporingsdiensten dwars te zitten. Wel om politie & co in landen waar het niet zo nauw wordt genomen met democratie en vrijheid een hak te zetten. En natuurlijk om het digidieven nagenoeg onmogelijk te maken om een iPhone of iPad zonder wachtwoord, pincode of vingerafdruk te kraken. Nu was het al heel moeilijk om een i-apparaat binnen te komen, maar bedrijven als het Israëlische Cellebrite claimen de toestellen te kunnen kraken. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de USB-poort, waardoor de limitering van het aantal pogingen een correct wachtwoord of pincode in te voeren wordt omzeild. Lees HIER verder…
iOS 12 maakt oude apparaten sneller
Opvallend nieuws van Apple: het dit najaar verschijnende mobiele besturingssysteem iOS 12 maakt oudere apparaten (en ook nieuwe natuurlijk) een stuk sneller. Je kunt zeggen of denken wat je wil van Apple, maar je moet ze nageven dat ze hun hardware middels updates verdraaid lang in leven houden. Dat is zeker in de huidige wegwerpmaatschappij een prettige ervaring. In ieder geval geldt dat iOS 12 – dat ergens in de herfst van dit jaar uitkomt – op alle iPhones, iPad’s en iPod’s draait die ook iOS 11 (kunnen) draaien. Een inmiddels alweer bijna 5 jaar oude iPhone 5s bijvoorbeeld gaat daardoor weer een jaartje langer mee. Sterker nog: het toestel zal er na de upgrade ook nog eens vlotter van worden, zo belooft Apple. Met name op de oudere modellen hardware merk je dat het meest. In de vorm van onder meer veel sneller startende apps, een vlotter toetsenbord en meer. Het is dan ook niet voor niets dat iOS 12 als hoofdkenmerk optimalisatie heeft. Lees hier verder.
iOS12 geeft NFC meer mogelijkheden
Volgens de geruchtenmolen krijgen app-ontwikkelaars in iOS12 straks meer toegang tot de NFC-chip. Dit onderdeeltje maakt het mogelijk om bijvoorbeeld draadloze betalingen te doen. Maar ook andere leuke trucs als het ontsluiten van deuren meer zijn een optie. Of zouden dat moeten zijn. Probleem is dat Apple de NFC-chip grotendeels heeft afgeschermd voor app-ontwikkelaars. En daar waar onder Android al jaren leuke dingen mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld het uitlezen van de NFC-chip in je paspoort of het gebruiken van ’tags’ (stickers met een NFC-chip) om bijvoorbeeld een actie op je telefoon te bewerkstelligen kan dat op iPhones en iPad’s niet. Nóg niet, als het een beetje meezit. Want volgens de geruchten gaat Apple ontwikkelaars net weer wat meer toegang tot de NFC-chip geven. Dan zouden dingen als inchecken voor OV, het openen van hoteldeuren en wie weet wat nog meer mogelijk moeten worden. Let wel: niets is nog zeker, dus het is vooralsnog afwachten. Op 4 juni – komende maandag dus – geeft Apple uitsluitsel, dan wordt namelijk onder meer iOS 12 onthuld. Lees hier verder.
Gerepareerde Apple mobieltjes doen het weer
Een week of wat geleden werden gebruikers van een Apple iPhone die het scherm van hun toestel lieten repareren bij een niet geautoriseerde Appledealer getrakteerd op een vervelende verrassing. Hun toestel werkte niet meer. Da’s nu opgelost. Apple heeft een update voor iOS uitgerold. Deze bevat niet alleen wat beveiligingspatches, maar ook een oplossing voor een vervelend probleem. Veel mensen laten hun smartphone repareren bij een reparateur ‘om de hoek’. Of dat altijd de beste keuze is laten we wijselijk in het midden. Staat tegenover dat lang niet iedereen in de buurt woont van een officiële Apple-dealer die ook reparaties kan en mag uitvoeren. In zo’n geval is de keuze snel gemaakt natuurlijk. Punt is alleen dat Apple geen heel groot voorstander van dergelijke reparaties is. Vandaar dat Apple – bewust of onbewust, helemaal 100% zeker zullen we dat wel nooit weten – een week of wat geleden niet-officiële schermen blokkeerde. Letterlijk. Lees hier verder over de update die alles weer oplost.
Herstart dat apparaat eens
Zo heel af en toe gebeuren er ook in iOS rare dingen. Of beter: apps gedragen zich niet meer helemaal zoals het hoort. Om ze weer in het gareel te brengen volstaat een herstart vaak. De app Bestanden in iOS is een notoire dwarsligger als het gaat om een correcte werking. Zo ongeveer iedere iOS (11) -gebruiker is er vast wel eens tegenaan gelopen. Je start de app en wilt snel naar een map bladeren. Maar wacht eens: er wordt geen map getoond en eigenlijk werkt er niets. Afsluiten en herstarten van de app biedt geen soelaas. Vandaag liepen we er zelf tegenaan. Via mail een middels Mail Drop verstuurd groot bestand (circa 150 MB) ontvangen. Mail Drop is daarvoor een prima methode. Als het werkt. Maar dat viel dus vies tegen. Het bestand werd weliswaar gedownload, maar daarna was het nergens meer terug te vinden. Ook niet in de app Bestanden die dus (weer eens) geen enkele map liet zien. De – in dit geval iPad – maar eens uitgezet door de aan/-uit-knop een tijdje ingedrukt te houden en daarna de schuifregelaar zet uit te gebruiken. Lees hier verder.
ArtStudio Pro voor iOS
Op zoek naar en veelzijdige fotobewerker annex tekenprogramma dat ook nog eens gebruikersvriendelijk is én op iOS draait? Kijk dan vooral eens naar het nieuwe ArtStudio Pro. Voor een app is Art Studio Pro wat aan de hoge kant geprijsd: €7,99. Maar dat is dan ook het enige negatieve dat we erover kunnen verzinnen. En de hoogte van de prijs is ook nog eens zeer relatief, een ‘concurrerende’ app als het ook erg mooie Affinity Photo kost €21,99. Dat we Affinity noemen is overigens niet voor niets. Deze laatstgenoemde app is namelijk ook een fotobewerker die zonder meer het predicaat ‘desktop’-fotobewerker draagt. Punt is alleen dat het gebruik van Affinity Photo een tamelijk hoge leercurve kent. Art Studio Pro is wat dat betreft een verademing. Als je op je computer met een gemiddelde fotobewerker overweg kunt, vind je ook heel snel je weg in deze app. Lees er hier meer over.
Komende versie iOS gericht op optimalisa
tie
Daar waar een nieuwe versie van iOS min of meer traditiegetrouw vooral gepaard gaat met nieuw functies, gaat het dit jaar mogelijk anders. Apple heeft zich een beetje in de vingers gesneden door ongemerkt de snelheid van iPhones te verlagen als de batterij begint te verouderen. Op zich is dat een nobel streven, want daardoor blijft je toestel ook op een oudere meer versleten accu nog prima bruikbaar. Apple heeft inmiddels in het stof gebeten. Ten eerste heeft het bedrijf beloofd dat er een schakelaar voor deze functie gaat komen. Ook is het vervangen van de accu fors goedkoper geworden. Goed nieuws allemaal dus voor bezitters van ‘oudere’ iPhones. Verder wordt het waarschijnlijk dit jaar uitgerolde iOS 12 vooral een versie bomvol optimalisaties en niet zozeer van vernieuwingen, aldus de geruchtenmolen. Lees hier verder.
Apps voor iOS straks ook voor macOS?
Volgens de geruchtenmolen werkt Apple druk om later dit jaar iOS-apps ook op macOS te draaien. Best een slimme zet, eigenlijk! De appstore van iOS puilt uit van de uitstekende software. Ook de appstore van macOS is flink gevuld, maar blijft duidelijk achter. Omdat zowel iOS als macOS onder de motorkap op hetzelfde UNIX besturingssysteem gebaseerd zijn, zouden apps bedoeld voor iOS in theorie eenvoudig over te hevelen moeten zijn naar de Mac. En dat is precies waar Apple zich volgens de geruchten mee bezighoudt momenteel. Het vermoeden bestaat dat de mogelijkheid na de uitrol van de nieuwe versies van zowel iOS als macOS in de herfst van dit jaar beschikbaar moet zijn. Of daarmee ook beide appstores volledig één worden is niet bekend. Lees hier meer.
iPhone in een lagere versnelling?
Apple kwam onlangs op een aparte manier in het nieuws: het bedrijf zou de snelheid van zijn iPhone kunstmatig verlagen. Maar hoe zit dat nou precies? De crux van de hele ‘rel’ betreffende de deels onbegrepen actie van Apple betreffende het vertragen van oudere iPhones zit hem in de batterij. Of beter: de teruglopende capaciteit daarvan. Een mobieltje dat alweer wat meer op leeftijd raakt beschikt veelal ook over een oplaadbare batterij van diezelfde leeftijd. De lading die Lithium-accu’s kunnen bewaren wordt na elke laadactie steeds een klein beetje minder. De eerste pak hem beet anderhalf jaar merk je daar nauwelijks iets van. Daarna merk je dat je toestel net iets vaker aan de lader moet hangen. Ben je in het gelukkige bezit van een smartphone met een vervangbare accu, dan is het tijd om op dat moment een nieuwe accu te kopen en het probleem is alweer opgelost. Lees hier meer over de batterijproblematiek.
PDF Expert voor iOS
PDF Expert voor iOS is een app waar je al heel snel niet meer zonder kunt. Bekijk, annoteer én bewerk PDF-bestanden. Gewoon rechtstreeks vanaf je tablet of smartphone. Nog niet eens zo héél lang geleden was het mobiel bekijken van PDF-bestanden al een mirakel te noemen. De apps om PDF-bestanden mee te openen waren in den beginne echter nogal traag en instabiel. Moderne hardware heeft ervoor gezorgd dat een mobiele PDF-viewer allang niet meer onder doet voor z’n desktop-tegenhangers. Sterker nog: zeker op een tablet heeft het lezen en annoteren grote voordelen ten opzichte van de traditionele pc of laptop. Onder iOS gebruiken wij al sinds jaar en dag PDF Expert van Readdle. Het is met een prijskaartje van €10,99 zeker niet de goedkoopste manier om PDF’s te gebruiken. Maar als je net wat meer wilt dan alleen lezen is het gewoon dé app om te hebben. Lees hier meer over deze veelzijdige app.
Grrr, daarom was die iPhone onnavigeerbaar
Soms zoek je uren naar een oplossing voor iets wat te simpel is voor woorden. En eigenlijk ook een ontwerpfoutje is. Zoals toen we vanavond foto’s van onze iPhone wilden halen. Het is toch zo simpel. Je hebt een iPhone bomvol met foto’s en videoclips. Zó vol dat het toestel begint te piepen en waarschuwingen te geven betreffende te weinig vrije opslagruimte. Ach ja, je schiet maar door zonder na te denken met een smartphone, niet waar? Hoe dan ook, het was dus tijd om de mobiel weer eens met de computer te verbinden. Kwestie van kabeltje inprikken en met de Verkenner de fotomap van de iPhone openen. Deze keer niet echter. In de Verkenner was wél de opslagruimte te zien, maar de inhoud ervan niet. En die inhoud was een grote foto- en videoverzameling die toch echt van het toestel gehaald moest worden. Updaten van iTunes – de eerste gedachte – ging niet echt fijn. Windows trakteerde ons uiteindelijk zelfs op een blauw scherm. Enfin na Windows weer hersteld te hebben – de klok tikte vrolijk verder – wilde de iPhone nog steeds z’n inhoud niet vrijgeven. De oplossing was voor de hand liggend maar volledig onzichtbaar.
Meten via iPhone-camera, geniaal
Met de app VirtualRuler haal je een virtueel meetlint in huis voor je iPhone of iPad. Een praktisch stukje gereedschap gebaseerd op AR. Dankzij de nieuwe AR-kit in iOS 11 duiken allerhande spelletjes op waarmee je in bijvoorbeeld uw eigen huiskamer poppetjes op de tafel kunt laten dansen of complete veldslagen in de keuken kunt voeren. Maar er zijn ook serieuzere mogelijkheden te bedenken voor AR, zo blijkt uit de app VirtualRuler a €1,09. Je vindt deze app overigens onder de naam AR Ruler & Tape Measure van Linebreak LLC in de Appstore. Het idee is even simpel als geniaal. Door gebruik te maken van de diverse sensoren en – gokken we – de focusgegevens van de lens meet je er razendsnel allerlei zaken mee. Denk aan de lengte van een balkon, de hoogte van een deur of garage en ga zo maar door. Het belangrijkste ingrediënt voor een goede meting is voldoende licht. Daarna werkt het simpel.
Haal álles uit je iPhone-camera met Hydra
Soms kom je van die apps tegen die tot verbazingwekkende dingen in staat zijn. Zoals Hydra voor iOS. Je maakt er bijvoorbeeld ruisarme foto’s in de avond en nacht mee. Hydra is zo’n app die je eigenlijk standaard op je iPhone of desnoods iPad geïnstalleerd moet hebben als je daar regelmatig foto’s mee maakt. Vroeger of later kom je namelijk in een situatie terecht met erg weinig licht. Hoewel de sensor in de Apple-mobieltjes erg goed is, treedt ook daar natuurlijk ruis op als de lichtomstandigheden slecht zijn. Hydra biedt de helpende hand. Voor een paar Euro haal je daarmee een app in huis die een aantal trucs beheerst. Ten eerste is er een low-light modus waarmee je nagenoeg ruisvrije foto’s maakt tot diep in de nacht. Hydra maakt dan een hele serie foto’s (een stuk of 10) razendsnel achter elkaar. Die worden vervolgens gecombineerd tot één foto waarop zelfs bij inzoomen nauwelijks tot geen ruis is te zien. Het betekent dat je ook in het donker gewoon uit de losse hand kunt fotograferen. Bijgaande foto is door een winkelruit in de avonduren gemaakt, bijvoorbeeld. De zaak was gesloten, dus nauwelijks belicht.
iOS 11 maakt converteren naar PDF een eitje
Het wás al mogelijk om een website naar PDF-formaat om te zetten in iOS, maar in versie 11 is dat nog makkelijker geworden. Een heel handige optie was (en is) de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit browser Safari een PDF-bestand van een pagina te maken. Ideaal om een archiefje aan te leggen of om webpagina’s achteraf offline te kunnen lezen. De truc was simpel en werkt ook onder iOS 11 nog steeds. Open een pagina in Safari, tik op de deelknop en daarna op Druk af. Maak met twee vingers een spreidbeweging op het getoonde voorbeeld. Tik in de vergrootte weergave wederom op de deelknop en kies een PDF-reader die op je apparaat is geïnstalleerd. Hoewel mogelijk was het toch een wat verborgen trucje. In iOS 11 kan het inmiddels een stuk makkelijker, hoewel de oude methode ook nog steeds werkt.