Apple heeft nu al een grote update voor Catalina uitgerold. MacOS Catalina 15.1 bevat een grote berg aan verbeteringen, bugfixes en nieuwe functies. Plus verse emoticons voor de liefhebbers.
Het zat eraan te komen. Nadat begin deze week iOS 13.2 verscheen, was het nu de beurt aan macOS Catalina 15.1. Dat Apple een moordend update-schema volgt is niet voor niets. Catalina was behoorlijk buggy in het begin en voelde niet echt ‘af’. Hetzelfde gold voor iOS 13 en iPadOS, zij het in wat mindere mate. Eerder al regelde Apple een tweetal noodpatches die een hangende upgrade moesten voorkomen. En nu is het tijd voor het steviger werk. Feitelijk kun je stellen dat versie 15.1 de versie is die als eerste uitgebracht had moeten worden; 15.0 was meer een soort beta-versie.
Maak Siri wat minder nieuwsgierig
In ieder geval is de app Foto’s onder handen genomen en voorzien van vele verbeteringen. Daarmee is het nu een echt bruikbare app geworden. Verder is er een nieuwe privacy-setting betreffende Siri, je kunt nu aangeven of je gegevens wel of niet wilt delen met Apple. Dit ongetwijfeld naar aanleiding van het eerdere afluisterschandaaltje. Ook de Woning-app is net weer een stukje veiliger geworden dankzij de ondersteuning voor versleutelde videostreams. En dan zijn er natuurlijk nog de meer dan 70 nieuwe emoticons. Dankzij macOS Catalina 15.1 lopen die weer netjes in de pas met je i-apparaten (mits voorzien van de laatste iOS-update).
Upgraden dan maar?
Is het met de komst van macOS Catalina 15.1 dan echt tijd om te upgraden? Tja, 32-bits software wordt (natuurlijk) nog altijd niet ondersteund. Hetgeen betekent dat de problemen met onderdelen van Adobe-software nog niet zijn opgelost. De vraag is dan ook meer: hoe lang ben je bereid om op oplossingen van Adobe te wachten? Als je overschakelt naar een alternatief, staat weinig je in de weg wat upgraden naar Catalina betreft. Hou de komende tijd de forums hier en daar goed in de gaten. Mogelijk behoeft ook de 10.15.1-update eerst weer een kleine update naar 15.1.1 om de kinderziektes eruit te halen. Maar het avontuur is nu in ieder geval alweer iets minder riskant geworden. En hopelijk loopt het update-tempo nu langzaam aan weer een beetje terug,
Updates voor Mojave en eerder
Natuurlijk heeft Apple ook z’n eerdere versies van macOS niet vergeten. Voor onder meer Mojave verscheen een grote update bomvol veiligheidspatches. Altijd goed, alleen kost het wat tijd om de zaak te installeren. Wel doen, want het was deze keer een behoorlijke lijst met gedichte lekken en lekjes.

Voor een ieder die op zoek is naar een heldere uitleg over de werking van zijn of haar nieuwe Mac is er het boek macOS Catalina van Pieter van Groenewoud. Lees hoe je ‘installatie’ van je nieuwe Mac in z’n werk gaat, en leer de standaard populaire Apple programma’s kennen. Dit boek is geschikt voor iedereen die net een nieuwe Mac heeft aangeschaft of is overgestapt naar macOS. Ook wordt er nadrukkelijk rekening gehouden met mensen die voorheen hebben gewerkt met Windows op een pc.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.