macOS Catalina

Apple sleutelt verder aan macOS Catalina

MacOS Catalina was wat buggy bij de uitrol begin deze maand. Bij velen bleef de upgrade-procedure zelfs helemaal hangen op het laatste moment. Dát probleem is in ieder geval opgelost volgens Apple.

Het meest frustrerende aan macOS Catalina was, dat het bij een flink deel van de upgraders in de laatste stap (na downloaden en upgradeprocedure) bij het configureren van Catalina bleef hangen. Hard uit- en weer aanzetten van de computer bood soelaas, maar kan op termijn problemen geven als essentiële systeembestanden beschadigd zijn. Van degenen die gewacht hebben met upgraden, wordt het geduld wat dit probleem alvast beloond. De ‘hanger’ is niet meer, Apple heeft een update voor de installer uitgebracht die het probleem oplost. En afgelopen week is er wéér een bescheiden update uitgebracht die nog wat kleine perikelen oploste. Desondanks is wachten tot macOS Catalina 10.15.1 wordt uitgebracht, helemaal geen verkeerd idee. Daarin zitten heel veel bugfixes.

Nog even geduld A.U.B.

Wachten moeten velen toch al, want Adobe heeft z’n zaakjes nog altijd niet op orde wat veel van hun via een duurbetaald abonnement geleverde software betreft. De seinen daar staan nog altijd op rood. Met als belangrijkste advies van Adobe: probeer je software (waaronder Photoshop) eerst eens op een testsysteem met macOS Catalina uit en kijk of het daarop werkt.

macOS Catalina
Adobe laat het vooral aan z’n klanten over om eens te kijken of hun software onder macOS Catalina werkt…

Ehm… Nou ja, wat moet je daar nou op zeggen? Het gedrag van Adobe levert heel veel geïrriteerde klanten op, dat moge duidelijk zijn. Want hoewel de lancering van macOS Catalina niet helemaal vlekkeloos is verlopen, vallen de problemen daarmee uiteindelijk best mee blijkt inmiddels. Bovendien weet Adobe al héél lang dat Catalina eraan zit te komen, en hebben ze dus – net als de overige software-ontwikkelaars die hun zaakjes wél op orde hebben – ruimschoots de tijd gehad om te experimenteren met het nieuwe besturingssysteem.

Einde 32 bits

Grootste ‘ellende’ in macOS Catalina is het einde van de ondersteuning voor 32-bits software. Er zijn nog altijd veel gebruikers die dit soort software draaien. Denk aan bijvoorbeeld oudere versies van Adobe-software. In de tijd dat ze die software aanschaften werd al dat moois nog gewoon los verkocht. Geen abonnement, geen onzekerheden betreffende de prijs en geen irritant gepush richting cloud zoals bij Lightroom. De verschillen tussen die oudere en nieuwe versies van de software zijn niet zo heel groot, en veel gebruikers zijn dik tevreden met hun oude waar. Wil je die oude spullen blijven draaien, dan is upgraden naar Catalina een absolute no go. Alleen – je raadt het al: het was lang niet iedereen duidelijk wat er nou 32 en wat 64-bits was. En dus is er heel wat gevloekt na de upgrade naar Catalana.

Nog vage 32-bits onderdelen van Adobe

Goed, dat is een beetje eigen schuld van gebruikers, want de eerlijkheid gebied te zeggen dat Apple deze overstap al jarenlang aankondigde. Het is dan ook des te kwalijker dat Adobe z’n zaken nog altijd niet op orde heeft. Afgelopen week was er weliswaar een update voor Photoshop, maar getuige de hierboven genoemde pagina (die vorige week is bijgewerkt) is ook Photoshop nog altijd niet klaar voor Catalina. Ook wij zien nog steeds wat vage 32-bits processen van Adobe draaien, terwijl toch echt de allernieuwste versies van zowel Lightroom als Photoshop zijn geïnstalleerd. Nou ja, we hebben het al eerder uitgebreid over deze blunder van Adobe gehad. Maar het blijft zwaar irritant dat er nauwelijks tot geen beweging richting een oplossing zichtbaar is. Behalve dan dat advies om gewoon maar eens op een testsysteem te kijken of het bij jou wel werkt dus. Kortom: je bent nu betaalde beta-tester voor Adobe. In de zin dat jij Adobe betaalt om een experiment op jouw computer uit te halen. Ergens klopt dat toch niet zou je zeggen.

Voorbode van wat komen gaat?

Tegelijkertijd kun je je ook afvragen wat Apple heeft bezield om 32-bits ondersteuning uit macOS Catalina te slopen. Het officiële argument is dat 64-bit software sneller is. Dat mag dan misschien zo zijn, maar laat de eindgebruiker vooral lekker zelf beslissen wat ie wil. Het snelheidsverlies van een 32-bit applicatie op een moderne processor is nagenoeg nihil. En als iemand tevreden is met een iets langzamere versie: so be it. Mogelijk is er dus een heel andere reden dat Apple af wil van 32 bit. En die zou weleens iets te maken kunnen hebben met de in de toekomst mogelijk geplande overstap naar ARM-processoren. Of door Apple zelf ontworpen cpu’s. Als daar geen support voor 32-bits instructies meer in aanwezig is, wordt het een ander verhaal wat snelheid betreft. Dan zou je de 32 bits-instructies via software moeten gaan emuleren. En dat kost wél tijd en dus flink veel snelheid!

Eigen processor van Apple?

Dat Apple over een tijdje voor ARM cpu’s zou kiezen is helemaal geen vreemde gedachte trouwens. Als je kijkt hoe enorm handig Apple is geworden met het ontwerpen en optimaliseren voor SoC’s (System on a Chip, ofwel een complete computer inclusief GPU enzovoorts op één chip) voor mobiele apparaten, kunnen ze ditzelfde trucje ook uithalen voor desktop-processoren. Een dergelijke rondom zo’n huisgebakken processor of SoC opgebouwde computer zou nog maar een fractie van de energie gebruiken in vergelijking met de op een Intel x86-architectuur gebaseerde processor. Zolang de software eveneens geoptimaliseerd is voor de nieuwe architectuur, hoef je niet echt bang te zijn voor een tragere computer. Wel geldt dat optimaliseren van zo’n in-house ontwerpen cpu een heel precies klusje is. En dat je niet direct nodige zaken liever niet implementeert. En daarmee zijn we weer terug bij die vervelende 32-bits instructies. Als je die eruit knikkert omdat ze toch niet meer gebruikt worden, kun je de vrijgekomen ruimte op een chip gebruiken om verder te sleutelen aan het optimaliseren van – bijvoorbeeld – de 64 bits instructies.

Weet je nog, het einde van 8- en 16-bits…?

Feitelijk heeft Apple ditzelfde – het schrappen van 32-bits instructies – al eens gedaan. Namelijk bij de mobiele SoC’s zoals gebruikt in de iPhone en iPad. Dat ging prima, niet in de laatste plaats omdat de app store van die apparaten wel heel goed gevuld is.  Een gedwongen (maar wellicht dus toch noodzakelijke) overstap naar 64 bit op een ‘gewone’ computer is echter toch wat moeilijker. Juist omdat veel software voor macOS niet uit de app store komt, maar elders is aangeschaft en (of) gedownload. Of in eigen huis ontwikkeld. Soms kan updaten naar een 64-bits versie niet zonder de software van nul af aan opnieuw op te bouwen. En dan is het onderhouden van een 32-bits versie een stuk praktischer en betaalbaarder. Maar we leven nu eenmaal niet in het verleden, de 8- en 16-bits tijdperken zijn voor reguliere computers ook ooit beëindigd. Met deels trouwens dezelfde discussie. Is uiteindelijk ook allemaal goed gekomen. Mits softwaremakers een beetje bij de les blijven. Gelukkig geldt dat het overgrote deel van hen al jaren geleden 64-bits versies van hun programmatuur heeft uitgebracht. Op aanraden van Apple. Behalve dan Adobe. Sorry, daar zijn ze weer.

macOS CatalinaAls je een beetje wacht met upgraden naar macOS Catalina, kun je dat prima doen tot de derde week van november. Dan komt namelijk het nieuwe boek Ontdek macOS Catalina van Bob Timroff uit. Met daarin alles over – jawel – macOS Catalina! Voel je na het upgraden direct thuis in Apple’s nieuwste en leer de fijne kneepjes en aardige trucs. En maak kennis met de nieuwe functies.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

6 gedachten over “Apple sleutelt verder aan macOS Catalina”

  1. Ik lees alle Apple and daarvoor ontwikkelde software gerelateerde informatie steeds met grote belangstelling.
    Vanzelfsprekend betreft het hier steeds digitale kwesties.
    Ik blijf me dan ook maar verbazen dat aan het eind van ieder verhaal weer verwezen wordt naar een ‘paper’back waarin meer over het onderwerp te lezen is.
    Ik ben zo benieuwd of de verkoopcijfers van dit laatste de productie ervan nog steeds rechtvaardigt in een tijd waarin je op de inhoudspagina van een ‘betaalde’ (en kopieer-vergrendelde) PDF middels een klik direct op de gewenste pagina terecht komt.
    Het verdienmodel blijft overeind net als vele bomen die hier nu nog steeds voor worden geveld.
    Ik stelde dit aspect al eerder aan de orde maar daar is door de schrijver van de column noch door de uitgever op gereageerd.
    Neemt Van Duuren Media de lezers van dit blog wel serieus?

    1. Boeken zijn – zeker als het gaat om studieboeken – nog altijd mateloos populair. Zeker op scholen en universiteiten zal het aloude boek voorlopig (if ever) nooit verdwijnen. Daar is een hele lijst aan praktische redenen voor aan te voeren. Edoch: niets let u om een digitale versie van een boek aan te schaffen bij Van Duuren Media! Zie ons eigen Yindo: https://www.yindo.nl/

    2. Dat kappen van bomen wordt te pas en te onpas gebruikt als argument om relevante content niet meer in print te produceren. Mensen zijn doorgaans niet of slechts op de hoogte van de duurzaamheid van het medium papier.

      Alles wat u digitaal leest in welke vorm dan ook, vergt ook de opwekking van energie (keer op keer). De productie van computers, smartphones en tablets wordt nooit ter discussie gesteld, omdat de vervuiling die daardoor wordt opgewekt, kennelijk niet als zodanig wordt ervaren.

      Ik weet dat de printmedia branche zelf niet zo heel erg goed is in de marketing van het papieren medium. Maar ik zou zeggen, ga eens kijken bij wat moderne web-to-print bedrijven. U zult versteld staan van de eisen die aldaar aan duurzaamheid worden gesteld.

      Samenvattend leven we in een crossmediale omgeving, waar elk medium zijn plaats heeft, het samenspel is bepalend voor het effectief consumeren van content. En juist daarom is het einde van print nog lang niet in zicht, wat sceptici ook (willen) beweren.

  2. Voor beide ‘omgevingen’ digitale boeken en papieren, gedrukte boeken valt wat te zeggen. Met een boek naast je computer wat lessen volgen is handiger dan telkens klikken tussen verschillende vensters op je computer. Maar even snel iets opzoeken op een trefwoord? Dat gaat echt veel sneller in een PDF, ook veel sneller en beter dan wanneer er in het papieren boek een index is. De index is altijd beperkter dan zoeken in alle woorden van een boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.