Apple Universal Control blijkt helemaal niet zo ‘universal’ te zijn als gehoopt. De feature blijkt nogal bokkig en doet soms gewoon niks. Zoals hier, op zowel een iMac (eind 2017) en een MacBook Air (2018) gecombineerd met bijvoorbeeld een iPad Pro (2021).
Beide in de intro genoemde systemen staan keurig op het lijstje van systemen die compatibel zijn met het vorige week uitgerolde Universal Control van Apple. Wel schreven we eerder al dat het nog altijd een beta-functie betrof. Dat blijkt inmiddels, want hier is de zo bombastisch aangekondigde functie – waarmee je een naast je Mac staande iPad niet alleen met de muis en toetsenbord van die Mac kunt bedienen, maar ook snel content heen-en-weer slepen – op geen enkele manier aan de praat te krijgen. Tuurlijk hebben we de benodigde optie op de iPad aangezet (Instellingen, Algemeen, AirPlay en Handoff en dan Cursor en toetsenbord (beta) aanzetten. En natuurlijk staat Bluetooth op zowel Mac als iPad aan. Zowel met als zonder Wifi (in dat laatste geval met een netwerkkabel) op de Mac geprobeerd. We kunnen doen wat we willen, de muiscursor wordt simpelweg niet overgenomen op de iPad. En we zijn verre van de enigen die de truc niet aan de praat krijgen. Een Appleflop?
Heel soms, na diverse harde resets…
Een enkeling lukt het – zo lezen we hier en daar – om Universal Control aan de praat te krijgen. Maar dan wel met de grove middelen in de vorm van een ‘dwarsliggende’ iPad diverse keren hard te resetten. Een procedure die we je niet aanraden, echt iets wat je alleen in het uiterste geval bij een vastgelopen iPad moet gebruiken. De kans op (systeem)bestandsbeschadigingen is aanwezig bij zo’n ‘hard reset’. Maar werkt Universal Control bij jou niet en kun je écht niet wachten om er gebruik van te maken, dan is dit een mogelijke oplossing. Echter: hoe groot de mate van succes dan is durven we niet te voorspellen. En ook niet hoe lang het geheel dan blijft werken…
Te upgrade-greedy?
Het doet de vraag (weer) rijzen of Apple niet veel te enthousiast is geweest met de aankondiging van deze marketingtechnisch interessante functie. Een functie bovendien, die feitelijk ook alleen het enige écht nieuwe aan macOS Monterey en iPadOS 15 zijn. Voor de rest zal de gemiddelde gebruiker weinig verschil merken tussen dat Monterey en voorganger Big Sur. Je kunt je dus afvragen of Apple z’n hand niet erg overspeeld heeft. Was Monterey nou echt nodig, of was het handiger geweest in te zetten op stabiliteit en veiligheid? Ofwel: wég van dat jaarlijkse upgrade-schema. Je kunt ook modulair onderdelen toevoegen, zouden we zeggen.
Op naar de volgende macOS
Inmiddels lopen we alweer heel voorzichtig richting juni en concentreert Apple zich achter de schermen hoogstwaarschijnlijk allang weer op de komende versie van macOS. Of de problemen met Universal Control dus onder Montery nog opgelost gaan worden wagen we dan ook te betwijfelen. Vrijwel zeker zal het de beta-status niet meer ontstijgen. Jammer, want het idee was an sich best aardig!
Gelukkig heeft macOS Monterey ook zonder Universal Control aan boord meer dan genoeg te bieden. Het is in ieder geval stabiel, snel en veelzijdig. Alle ins- en outs van dit besturingssysteem lees je in het boek Ontdek macOS Monterey van Bob Timroff. Waarbij geldt dat er van zijn hand nog veel meer tips en artikelen op dit blog zijn te vinden.
Ontdek macOS Monterey
Een van de vele redenen om een Mac te gebruiken is macOS Monterey, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. macOS ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud. Leer er alles over met dit boek!
Uit de inhoud:
- Introductie: maak kennis met macOS Monterey, het bureaublad, het dock, Finder en de menu’s.
- Bestanden: voel u thuis in de thuismap en maak en bewaar documenten in iCloud Drive.
- Navigeren: navigeer, zoek met Siri en organiseer met programmatabbladen, tags, Bedieningspaneel, Mission Control, Spaces, Spotlight, AirDrop, slimme mappen en het dock.
- Voorkeuren: stel voorkeuren in voor uzelf, het systeem, hardware, internet en het netwerk. Gebruik Focus om niet gestoord te worden tijdens het werk.
- Programma’s: leer werken met de map Apps, ontdek hulpprogramma’s, Berichtencentrum, Widgets, Continuity, Side Car, Handoff en werp een blik op extra apps, zoals iMovies, Garageband, Pages, Keynote en Numbers
- Aan de slag: vind uw weg in Contacten, Agenda, Muziek, Foto’s, Fotolader, Photo Booth, QuickTime Player, Opdrachten en Time Machine.
- Internet: maak verbinding met internet en werk met Mail, Safari, Berichten en iCloud.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.