Fotobewerkers voor met name de iPad lijken altijd zoekende naar de juiste gebruikersinterface. Artstudio Pro voor iPadOS heeft ‘m al een tijdje gevonden.
Als je regelmatig foto’s bewerkt, ken je ongetwijfeld iPadOS-apps als Photoshop en Affinity Photo. Beiden apps met extreem veel mogelijkheden. Met echter één nadeel: je moet al die opties wel weten te vinden. In Photoshop is dat vanwege het totaal ontbreken van een menubalk een avontuur op zich, met een stijle leercurve. Affinity dacht het probleem met het aanraakscherm op te lossen via een bescheiden menubalkje verdeeld over ‘personalities’. Het grootste deel van de echt nodige opties zit dan toch weer verstopt in – zeker bij eerste kennismakingen – weinig zeggende knopjes. Uiteindelijk kom je er natuurlijk wel uit, alleen betekent dat flink veel tijd investeren in leren werken met de apps. Dan zijn er nog de apps die klakkeloos de interface van de iPhone-variant hebben overgenomen. Puur gefocust op aanraking, waarbij de meer voor de hand liggende zaken vaak wat meer verstopt zijn. Nee, dan pakt ArtStudio Pro voor iPadOS het heel anders aan.
Een heerlijke menubalk!
ArtStudio Pro beschikt over een gewone standaard menubalk, zoals je die ook van elke zichzelf respecterende desktop-app kent. Gecombineerd met een knoppenbalk geeft dat direct na opstarten een vertrouwd gevoel. Als je kunt werken met pc- of Mac-programma’s als Photoshop, GIMP of PaintShop Prio, dan voel je je hier ook meteen in thuis. En behalve dat die menubalk best blijkt te werken met vingebediening, is het ook een verademing in combinatie met een muis of desnoods Pencil. Verder hebben de makers goed nagedacht over wat fotobewerkers nodig hebben. Wil je bijvoorbeeld een stuk uit een foto snijden, dan kun je daar desgewenst ook de beeldverhouding voor opgeven. Kwestie van iets als 3:4 ingeven, of gewoon het gewenste aantal pixels.
Uitsnijden met verhouding
De foto’s die bovenaan artikelen op Computer Creatief staan, moeten bijvoorbeeld een resolutie van 1344 x 744 pixels hebben. Wel, dat is eenvoudig te realiseren. Open een foto (via de +-knop in het overzichtspaneel of bijvoorbeeld via File, New, New From Photos. Klik op het bijsnijdknopje in de verticale knoppenbalk links en vul onder in beeld de gewenste verhouding in. Zoals in dit voorbeeld dus 1344 en 744 in de daarvoor bestemde velden. Sleep de gewenste uitsnede en klik of tik op Done. Klaar. Om de uitsnede vervolgens daadwerkelijk naar 1344 x 744 te schalen, klik je in het menu Image op Resize Image (hoe logisch!). Vul achter Width de gewenste breedte in; achter Height wordt automatisch de hoogte berekend zolang de schakelaar Keep Ratio aan staat (die zorgt voor het behouden van de beeldverhoudingen. Als interpolatiemethode kies ik vaak voor Cubic Smooth. Daardoor kan straks de scherpte naar smaak bijgeregeld worden, maar niets staat je in de weg om de andere opties ook te proberen. Klik op Resize om de verkleining (of vergroting) door te voeren.

Verscherpen
Om de – in ons voorbeeld verkleinde – foto nog wat te verscherpen (indien nodig), klik je in het menu Filters onder Sharpen op Unsharp Mask. Speel met de schuifregelaars tot het oké oogt; vaak voldoen de gesuggereerde standaardwaarden. Om de foto te bewaren klik je – hoe kan het haast ook anders – in het menu File op Export. Kies je gewenste bestandsformaat (zal meestal JPG zijn), vind een goede balans tussen bestandsgrootte en beeldkwaliteit met de schuifregelaar daarvoor en klik op Next. Klik op Save Image om de bewerkte foto op de Filmrol van iPadOS te bewaren, of maak gebruik van een van de andere opslagmogelijkheden.

Desktopkwaliteit op de iPad
Wat Artstudio Pro Voor iPadOS in ieder geval bewijst en laat zien, is dat desktop-kwaliteit software inclusief desktop-bediening prima mogelijk zijn op de iPad. Het is tijd dat andere softwaremakers dat ook eens in gaan zien, dat zou leiden tot juweeltjes van apps. Waarbij de overstap van bijvoorbeeld een laptop naar een iPad veel logischer en prettiger zou aanvoelen. In de afgelopen jaren heb ik zelf zo’n beetje dit soort ‘juweeltjes’ aan apps verzameld. Apps waarmee ik razendsnel kan werken, zonder na te hoeven denken over een andere bediening dan ik vanaf een reguliere computer gewend ben. Veel professionals wachten wat dat betreft ook nog altijd op een (in ieder geval flink meer) volledige versie van Microsoft Office op de iPad. Qua computerkracht moet dat allang geen enkel probleem meer opleveren. Gelukkig verschijnen er steeds meer alternatieven waarvan de makers wel goed doorhebben wat iPad-gebruikers willen. Zie bijvoorbeeld Collabora Office of Office 700; de volledige versie van Open Office voor de iPad. Het zijn dat soort apps die het volledige potentieel uit de iPad halen en je je laptop echt vaker en vaker terzijde doen schuiven. Hopelijk gaan er nog vele volgen!

Dat je met een iPad héél veel kunt onder iPadOS, mag geen geheim meer zijn. Hoe veelzijdig het allemaal precies is, lees je in het boek Ontdek iPadOS 13 van Henny Temmink. Mail, surf, werk, game, kijk en luister media. Het haarscherpe Retina-scherm van de iPad’s brengt alles perfect in beeld. En wil je helemaal het onderste uit de kan halen wat mogelijkheden en snelheid betreft, dan is er ook nog de iPad Pro. Die is een stuk duurder dan de ‘reguliere’ iPad’s, en beschikt over extraatjes als een rappere SoC (System on a Chip met daarin onder meer diverse CPU’s en GPU’s verwerkt), meer werkgeheugen, een nóg weer beter scherm en andere mooie dingen. Maar ook de gewone iPad’s – vanaf de goedkope instappers af – zijn zeer veelzijdig en snel. Ze laten de Android-concurrentie in ieder geval ver achter zich. En hebben als groot voordeel dat ze lang voorzien worden van besturingssysteem-updates door Apple. Alleen dat al is heel wat waard.
Meer tips en trucs leren over iOS? Daar hebben we op dit blog DEZE speciale pagina voor!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.