automatisch corrigeren in Photoshop Elements

Automatisch corrigeren in Photoshop Elements

Automatisch corrigeren in Photoshop Elements zal vooral beginnelingen een hoop werk uit handen nemen. Maar ook een ieder die gewoon haast heeft.

Photoshop Elements is het ‘afgeslankte’ broertje van Photoshop. Vergis je echter niet: zelfs veeleisende fotografen komen een heel eind met Elements. Groot voordeel is bovendien dat je voor deze variant van de fotobewerker geen vervelend abonnement af hoeft te sluiten. Navolgend fragment betreffende het automatisch corrigeren in Photoshop Elements is afkomstig uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

Automatische correctiefuncties

Hoe bepalen we of een afbeelding correctie nodig heeft? Op de eerste plaats kunt u afgaan op uw persoonlijke smaak, maar u kunt ook kijken naar het histogram, zie paragraaf Histogram op pagina 73.

Een kenmerk van dit soort afbeeldingen is namelijk dat zij het toonbereik niet volledig of onevenwichtig benutten. Als de basis van de grafiek zich niet over de volle breedte van de ruimte uitstrekt, zal een automatische correctiefunctie de informatie herverdelen, waarbij de volledige ruimte wel benut wordt.

Misschien vraagt u zich af waarom er meerdere correctiefuncties zijn. Een beetje flauw maar wel een correct antwoord is: omdat het kan. En het kan omdat aan individuele pixels meerdere aspecten kleven, zoals een helderheidswaarde en diverse kleurwaarden. Hierdoor is het mogelijk de totale hoeveelheid informatie op verschillende manieren te herverdelen, waarbij het resultaat net iets anders uitpakt. Dat de verschillen soms gering zijn heeft enerzijds te maken met het feit dat zij alle technische optimalisatie nastreven maar ook met de karakteristieken van de afbeelding zelf. Daarom is lastig te voorspellen welke correctie het beste effect geeft en is het vooral een kwestie van uitproberen. Wel kunt u ervan uitgaan dat zij in de regel tot een helderder, contrastrijker en kleurrijker beeld leiden.

Autocontrast en Automatische kleurcorrectie

Bijvoorbeeld Autocontrast herverdeelt op grond van algemene helderheidswaarden, Autoniveaus herverdeelt de informatie op een dieper niveau, per kleurkanaal, wat betekent dat de kleurbalans kan mee veranderen. Automatische kleurcorrectie heeft dezelfde aanpak als Autocontrast maar dan voor kleur:

automatisch corrigeren in Photoshop Elements
Origineel met histogram.
automatisch corrigeren in Photoshop Elements
Histogram na correctie met Autoniveaus.

het baseert zich op opgetelde kleurwaarden, niet per kleurkanaal. Slim repareren doet dit wel en levert doorgaans een iets subtieler resultaat. Het gaat volledig verzadigde kleuren uit de weg, verbetert details in de schaduw- en hooglichtgebieden maar gebruikt niet noodzakelijkerwijs het hele toongebied.

Automatische slimme tint

Bij sommige automatische functies valt toch nog wat in te stellen. Kies bijvoorbeeld Automatische slimme tint en kies een hoekvoorbeeld of sleep het punt over het raster tot de juiste correctie is bereikt. De voorbeelden worden samengesteld op grond van uw eerdere voorkeuren.

automatisch corrigeren in Photoshop Elements
Eerst gecorrigeerd met Automatische kleurcorrectie, daarna met Helderheid/contrast.

Als u handmatig gaat corrigeren kunt u dat op zicht doen, maar u kunt ook een hulpje inschakelen: het histogram (F9 of menu Venster). Het histogram toont afbeeldingsinformatie op een grafische en statistische manier, van het toonbereik om precies te zijn. De horizontale as toont de lichtintensiteitswaarden van donker naar licht, verdeeld in 256 stappen. De verticale as drukt het relatief aantal pixels voor die waarde uit. In andere woorden: het histogram toont welke mate van detail elk toongebied bevat.

Drie toongebieden

We onderscheiden drie toongebieden: schaduwen (links), middentonen en hooglichten (rechts). Hoe hoger de kolommen, des te meer detail in dat specifieke toongebied. Als de informatie tegen de zijkanten op klotst is er sprake van dichtgelopen gebieden zonder detail (‘bijgeknipt’ heet dat). Oorzaak? De hoeveelheid contrast van de scène in werkelijke wereld is kennelijk groter dan de cameraprocessor aan kan. Bij huis- tuin en keukenfotografie valt daar best mee te leven, maar voor professionals is dat een gruwel. Het is precies de reden waarom zij vaak met paraplu’s en reflectieschermen in de weer zijn: om het contrast in de scène te verminderen. Samengevat: het histogram leert ons op een andere manier en bewuster naar de afbeelding kijken; het kan ons bijvoorbeeld ervoor behoeden om te gaan over corrigeren, tenzij we dat nadrukkelijk willen.

Histogram

 1. Kies eventueel in de keuzelijst Kanaal een apart kleurkanaal. De keuze Lichtsterkte toont de lichtsterkte van de kleuren rood, groen en blauw samen.
 2. Sleep eventueel met ingedrukte muisknop binnen het histogram om statistische gegevens van een bepaald gebied te bekijken.

Dynamisch histogram Bij het maken van bewerkingen past het histogram zich automatisch aan. Dit is ook te zien als u een selectiekader trekt en dit over de afbeelding verplaatst. Afhankelijk van de cache-instellingen moet u soms op een waarschuwingsdriehoekje klikken om het histogram te verversen.

automatisch corrigeren in Photoshop Elements
Een foto met weinig middentonen en veel contrast. Zie het histogram hieronder..
automatisch corrigeren in Photoshop Elements
Het bijbehorend histogram toont veel detail in de schaduwen (links) en lichte gebieden (rechts), maar we zien ook een abrupt einde tegen de linker zijwand. Dit duidt op het dichtlopen van de donkerste gebieden. Het lichter maken ervan zou geen detail opleveren, maar ruis.

Ontdek Photoshop Elements

Ontdek Photoshop ElementsPhotoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom gaat daar uitgebreid op in, en laat u spelenderwijs ervaren hoe u uw digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Aan de hand van talloze speelse voorbeelden laat de auteur u zien hoe u zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die u kunt downloaden kunt u snel aan de slag. Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • Aan de slag: wegwijs worden in de Organizer en de Editor
 • Snelle handelingen: werken met Photomerge en de Instructiemodus
 • Bestanden en bestandsindelingen: werken met digitale foto’s en andere bestanden
 • Bijsnijden: afbeeldingen op maat maken
 • Kleur: kleurmodi en kleurmodellen
 • Bewerken: corrigeren en retoucheren
 • Deelgebieden: selecties maken
 • Complexere afbeeldingen: werken met lagen
 • Inkleuren: omtrekken en vullingen
 • De boodschap overbrengen: werken met tekst
 • Creativiteit: tekenen, schilderen en gummen
 • Uitvoer: afdrukken, presenteren en gereedmaken voor internet

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.