In de laatste update van Lightroom Classic werd er weer een beetje aan de maskermogelijkheden gesleuteld. Een mooie vernieuwing is het eenvoudig kunnen kopiëren van een masker van de ene foto naar de andere. Hoe dat werkt leggen we in deze blogpost uit. Automatisch Maskers toepassen in Lightroom Classic.
Meerdere vergelijkbare foto’s automatisch maskeren

Op het strand van Petten schoot ik in de namiddagzon op de snelvuurstand een stel foto’s van mijn heen en weer rennende kleinzoon. Het was niet helemaal tegenlicht, maar wel een beetje. Ik moest de rennende jongen een beetje lichter maken. Dat gaat met de huidige versies van Lightroom met het gebruik van maskers heel eenvoudig. Kies bij Nieuw masker toevoegen voor Onderwerp selecteren. Lightroom herkent het rennende jongetje keurig als onderwerp. Ik maakte hem iets lichter met nog een beetje contrast.

Als je diezelfde aanpassingen – masker, inclusief je instellingen – wilt gebruiken in een of meerdere vergelijkbare foto’s, dan doe je als volgt:
1. Selecteer de foto’s die je van dit masker wilt voorzien. De foto met het masker dat je net hebt gemaakt moet de ‘meest’ geselecteerde foto zijn.

2. Klik op Synchroniseren.

3. In de dialoog die op je scherm verschijnt, kies je voor Masker > Masker 1. In dit geval is er maar één masker. Als er meerdere maskers voor de oorspronkelijke foto gebruikt zijn kies je welk masker je wilt gebruiken voor de andere geselecteerde foto’s. Masker 1 is het Onderwerpmasker van de jongen.

4. Klik op Synchroniseren. Je krijgt korte tijd een schermpje te zien waarin wordt verteld dat het bijwerken van maskers in de andere foto’s even kan duren.
5. Klaar. Nu ja, je moet even controleren of alles goed is gegaan.
Masker Onderwerp selecteren
Als je al meer hebt gewerkt met de maskers en specifiek het masker Onderwerp selecteren, weet je dat Lightroom niet altijd goed een onderwerp selecteert. Vaak gaat het goed, soms/regelmatig weet Lightroom geen onderwerp te vinden, of wordt er een onderwerp gevonden wat niet het onderwerp van de foto is. Kortom, neem de tijd om even de andere foto’s te bekijken waarop je dit Onderwerpmasker hebt losgelaten.

Omdat ik met de camera mijn rennende kleinzoon heb gevolgd, staan er op een van de foto’s meerdere personen waar Lightroom ook het onderwerp in ziet. Niet echt een probleem, het geeft aan dat Lightroom elke foto apart analyseert voor het maken van een Onderwerpmasker. Als je wilt, kun je natuurlijk dit masker aanpassen en bijvoorbeeld de linker persoon met het penseel uit het masker wegpoetsen.
Synchroniseren of Automatisch synchroniseren?
Nog een ding: als je Automatisch synchroniseren bij Ontwikkelen aan hebt staan en je bent aan de gang met maskers, dan synchroniseert Lightroom die maskers automatisch op andere geselecteerde foto’s. Misschien handig als je een heel snelle computer hebt, maar om tijdens het bewerken met die maskers telkens te moeten wachten voordat je verder kunt, ik vind het niet handig. In ieder geval is het automatisch toepassen van maskers in Lightroom Classic met synchroniseren erg handig.
Meer tips en trucs?
Vond je de tip Automatisch Maskers toepassen in Lightroom Classic leuk? Meer van dit soort tips en trucs over Lightroom lezen? HIER vind je alle tips en trucs die we op dit blog over Lightroom hebben geschreven.
Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.