Automatisch ontwikkelen in Lightroom of welk andere applicatie dan ook is voor amateurs! Echte fotografen doen het zelf. Ze belichten goed en dan hoeven ze nog maar een beetje te toveren met hun eigen instellingen om er een superfoto van te maken. Laat die fotografen maar lekker in die waan. Automatisch ontwikkelen in Lightroom geeft tegenwoordig vaak een heel fraai resultaat…
Geen vakmanschap?
‘Automatisch’ klinkt niet degelijk, niet gedaan met vakmanschap. Automatisch? Daar is geen kunst aan! Zeker bij de fotografische kunsten, bepaalt de fotograaf wat mooi is. Dit gezegd hebbend, beken ik dat ik me tegenwoordig regelmatig tot Adobe Sensei wend om hem te vragen me bij het ontwikkelen van foto’s te assisteren. Adobe Sensei? Ja, dat is die kunstmatige intelligentie ontwikkeld door Adobe, die je in steeds meer Adobe-applicaties terugvindt. Ook in de Lightroom-familie. Vanaf december vorig jaar zijn de Automatische ontwikkelmogelijkheden voorzien van die kunstmatige intelligentie.
Sensei helpt automatisch ontwikkelen in Lightroom
Hoe Adobe Sensei het doet weet ik natuurlijk niet precies, maar als je de automatische ontwikkeling van Lightroom versie 6 vergelijkt met die van nu (Classic en CC) zijn de resultaten met Adobe Sensei aanmerkelijk mooier. Neem onderstaande foto die ik niet goed belicht had. (Stommiteitje: de lichtmeting stond nog op spot.) Als je in de ‘oude’ Lightroom-versie klikte op Auto bleef het onderwerp donker. In de nieuwe versie ziet de foto er veel beter uit. Het is een mooi startpunt om nog wat aan de foto te verbeteren. Ietsje lichter, de Schaduwen nog wat opgelicht en de Witte Tinten nog een beetje terug. Zo binnen een minuut een mooiere foto. Oh, nog even rechtzetten…
En alle fotografen die nu denken: ik bepaal zelf wel hoe ik mijn foto’s ontwikkel, daar heb ik Adobe Sensei helemaal niet bij nodig… Geen probleem! Moet je zelf weten. Ik kijk tegenwoordig regelmatig hoe Adobe Sensei over de foto denkt en pas hem daarna verder aan.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang, met als specialisatie panorama’s, landschappen en podiumfotografie. De boeken van Hans vind je hier.