Het maken van een back-up in macOS is een eitje dankzij de ingebouwde voorziening daarvoor: Time Machine. Je leest er meer over in het boek Ontdek macOS Big Sur.
De grootste ramp die de gemiddelde computergebruiker kan treffen is het crashen van een harde schijf met daarop onmisbare gegevens. Vooral ook als daar nooit een enkele back-up van gemaakt is. Gebruikers van macOS hebben het wat dat betreft wel heel makkelijk: het maken van een back-up in macOS is wel heel extreem simpel en volautomatisch. Wel geldt dat u er een externe harde schijf voor aan moet schaffen (of desnoods een NAS). Doe dat zonder meer. Bezuinigen op een bedrag van rond de €100 voor een harddisk is echt verkeerde zuinigheid: een kopietje van het een of ander achter de hand hebben is ooit ‘levensreddend’! Navolgend fragment is afkomstig uit ‘t bovengenoemde boek.
Het belang van een reservekopie
De verleiding is vast groot om direct aan de slag te gaan met de programma’s en voorzieningen van macOS, maar we raden u aan eerst een reservekopie van uw systeem te maken.
Time Machine
MacOS Big Sur maakt automatisch een reservekopie voor u met het programma Time Machine. Nadat u het programma hebt ingesteld, maakt Time Machine ieder uur en iedere dag, week en maand een reservekopie van uw vaste schijf (of schijven). Zodra de externe schijf geen vrije ruimte meer heeft, worden de oudste kopieën verwijderd om plaats te maken voor actuelere reservekopieën. U hoeft nooit meer bang te zijn dat u bestanden kwijtraakt, want met Time Machine kunt u letterlijk terugreizen in de tijd. U gaat naar de datum (of het tijdstip) waarop u een bestand nog had en plaatst het terug.
Extra vaste schijf
Bent u niet in het bezit van een extra vaste schijf? Schaf die dan zo snel mogelijk aan. Let erop dat de USB-, FireWire- of Thunderbolt-schijf minimaal de dubbele opslagcapaciteit heeft van de vaste schijf in uw computer. Vooral mediabestanden zoals foto’s, video en muziek vreten schijfruimte. Externe vaste schijven vanaf 1 TB zijn tegenwoordig prima betaalbaar, dus bezuinig hier niet op.
Hoe groot is uw vaste schijf?
Om te achterhalen hoeveel opslagcapaciteit de schijf in uw computer heeft, selecteert u het icoon van Macintosh HD. Kies het menu Finder, Archief, Toon info. Het dialoogvenster toont de beschikbare capaciteit, de hoeveelheid gebruikte schijfruimte en de hoeveelheid schijfruimte die u nog kunt gebruiken.
Plug in dat ding
Zodra u voor het eerst een externe vaste schijf op uw computer aansluit, krijgt u het verzoek of u de schijf wilt gebruiken met Time Machine. Na bevestiging verschijnt het dialoogvenster van Time Machine.

Ontdek macOS Big Sur
Er is vanzelfsprekend nog veel meer moois mogelijk in Apple’s OS. Als je je daarin wilt verdiepen, dan is er mijn boek Ontdek macOS Big Sur. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Big Sur ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.
Nog meer tips lezen uit het boek Ontdek macOS Big Sur? Hier vind je tips over samenwerken met Big Sur notities, of hier tips over werken met de macOS Launchpad.
Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind HIER.

Bob Timroff informeert al zijn leven lang mensen over internet. Hij publiceert in vakbladen, geeft lezingen, is werkzaam als docent en hij is een fervent Mac-bezitter. De boeken van Bob vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.