Back-up mobiele apparaten

Back-up mobiele apparaten ook met regelmaat

Back-up mobiele apparaten zeker regelmatig. Het zijn van die dingen om te vergeten, maar als het noodlot een keer toeslaat…

Velen denken er nauwelijks bij na. Die smartphone in je zak, of de tablet die overal mee naartoe gaat. In de loop der tijd verzamel je er een flinke berg gegevens op. En juist mobiele apparaten zijn kwetsbaar. Je kunt ze verliezen, ze kunnen gestolen worden of een val zorgt ervoor dat ze het definitief niet meer doen. Een back-up maken van mobiele apparaten is dan ook niet onverstandig! In het geval van Apple is dat vrij makkelijk te realiseren. Kwestie van de iPhone, iPad of iPod Touch middels een usb-kabel aan de computer hangen. Vervolgens wordt – onder Windows – iTunes opgestart, waarna de synchronisatie en back-up begint. Of klik – als het niet automatisch begint – in iTunes op het pictogram van je apparaat en maak vervolgens met de daarvoor bestemde knop handmatig een back-up. In Catalina verloopt het back-uppen trouwens via Finder, maar daar hebben we nog geen ervaring mee. Echter: het zal weinig verschillen met de procedure in het oude iTunes voor macOS.

iCloud

Je kunt je i-apparaten ook back-uppen naar iCloud. In dat geval is het wel zaak om extra iCloud-opslag te kopen. Heb je de iCloud-back-up eenmaal ingesteld (start de app Instellingen, tik op je naam en dan onder iCloud op iCloud-reservekopie om vervolgens deze optie aan te zetten), dan heb je er verder geen omkijken meer naar. Back-ups worden continu op de achtergrond gemaakt en je kunt zo’n back-up ook weer terugzetten op een nieuw apparaat. Bijvoorbeeld een nieuwer model of een vervangend exemplaar na verlies of diefstal. Nadeel is dat alles in de cloud bewaard wordt en je dus over een beetje rappe internetverbinding (vooral de uploadsnelheid is van belang) moet beschikken. Hoe dan ook, het back-uppen van een i-apparaat is prima geregeld.

Back-up mobiele apparaten
Apple biedt gebruikers van i-apparaten ook de mogelijkheid om volautomatisch back-ups te maken naar hun cloudopslag iCloud.

Android

Bij Android is het vaak afwachten hoe je je complete apparaat kunt back-uppen. Als je geluk hebt, is een tool hiervoor meegeleverd. Ook zijn er apps die een back-up naar de SD-kaart kunnen maken. Verre van ideaal, want die kaart zit in het toestel. Bij verlies of diefstal ben je dan ook je back-up kwijt. Android-gebruikers moeten eigenlijk zorgen dat ze van al hun belangrijke gegevens en foto’s zelf met regelmaat een kopie maken. Door foto’s uit je telefoon te uploaden naar je pc of een clouddienst enzovoorts. Toch behoedt die werkwijze je niet helemaal tegen rampspoed. Want zo even een volledig ingerichte smartphone inclusief apps, settings, mailaccounts en meer overhevelen a la i-apparaat is standaard niet mogelijk. Nu ben ik zelf geen fervent Androidgebruiker (meer), wellicht heeft collega Hans nog wat praktische tips hiervoor!

Wil je weten hoe dat back-uppen gaat met iOS? Dat kun je vinden in de boeken die Van Duuren Media uitgeeft over iOS en iPadOS.  Die over iOS vind je HIER, die over iPadOS vind je HIER.

Natuurlijk zijn er bij Van Duuren Media ook boeken over het werken met Android te vinden.  Die vind je HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.