Back-uppen van Thunderbird mail en gegevens is vrij simpel (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Electronic.mail.png)

Back-up van Thunderbird

Thunderbird van (nu nog) Mozilla is een razend populair open source mailprogramma. Het back-uppen van alle mail en instellingen blijkt een eitje.

Om van het gratis Thunderbird mail, adresboeken, instellingen, accountinfo – kortom zo ongeveer alles – in één klap te back-uppen hoeft u verrassend genoeg (meestal) maar één map te kopiëren. Je vindt deze map hier: C:\Users\R.W. Smit\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\, aldaar staat een nog een map met een willekeurige naam gevolgd door de extensie .default. Als je voor al je mailboxen geen andere schijflocatie(s) hebt opgegeven hoef je alléén deze map naar bijvoorbeeld een NAS of externe USB harddisk te kopiëren. Niet alleen neem je dan ál je mailbestanden in één klap mee, maar ook het al genoemde adresboek en de accountinstellingen. Mocht je wél andere mailmappen op andere locaties of partities hebben aangemaakt, dan moet je díe natuurlijk ook kopiëren.

Even opletten

Gaat er eens iets vervelends mis met de harde schijf in je computer of moet je Windows na een systeemcrash opnieuw installeren, dan hoeven alleen de bestanden in deze map teruggezet te worden naar de genoemde locatie. In het geval van een nieuwe installatie van Windows en Thunderbird is het wat terugzetten wel even opletten. De eerste keer dat je een maagdelijk schone Thunderbird start bestaat de genoemde map namelijk nog niet! Deze wordt pas gegenereerd zodra er tenminste één account is gecreëerd in de wizard die opent tijdens de eerste start. Vul daarin  je standaard accountgegevens als gebruikelijk in. LET OP: haal éérst je mail op op een ander apparaat, bijvoorbeeld een mobiel of tablet. Door het zo dadelijk terugzetten van de back-up gaan nu opgehaalde mails namelijk mogelijk verloren. Of print belangrijke mails even uit.

Kopieer naar de juiste map

Sluit Thunderbird en blader naar C:\Users\R.W. Smit\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\, je ziet daarin dan weer een map bestaande uit een willekeurige naam gevolgd door .default. Echter: deze mapnaam is ánders dan de naam in de back-up. Kortom: dubbelklik in C:\Users\R.W. Smit\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\ op de daarin aanwezige map en verwijder álle aanwezige bestanden. Open dan de map in de back-up en kopieer de bestanden naar de nieuw gegenereerde map.

Ter verduidelijking

Ofwel: stel dat je back-up de map aaaaa.default bevat en de nieuwe installatie van Thunderbird bbbbb.default. Dan open je C:\Users\R.W. Smit\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\aaaaa.default en verwijder je alle bestanden daar. Open dan de map bbbbb.default en kopieer alle daarin aanwezige bestanden naar C:\Users\R.W. Smit\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\aaaaa.default. Start Thunderbird en alles werkt weer als vanouds. LET OP: als je zoals in het begin gezegd ook mailboxen met andere opslaglocaties in andere mappen op een andere partitie hebt gemaakt, moet je die mappen ook terugzetten. Op hun oorspronkelijke plek deze keer. Niet vergeten, want anders is je mailcollectie niet compleet! De meeste mensen zullen echter al hun mail opslaan in de standaardmap.

Als je regelmatig back-ups van deze mailmap maakt – desnoods via een programma dat dit automatisch doet – heb je dus altijd al je contacten, mail en meer achter de hand.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.