beeldscherm-kalibreren

Beeldschermprofielen en problemen met Photo Viewer in Windows 7

Soms is kleurmanagement net zwarte magie. Een fout ingrediënt in de toverdrank laat de boel mislukken. Photoshop, InDesign en Acrobat werkten qua kleurmanagement naar behoren, totdat opeens bleek dat het beeldschermprofiel problemen gaf met een andere, onmisbare applicatie: Windows Photo Viewer. Er lijkt een oplossing voor het probleem te zijn.

We schreven al eerder over kleurmanagement. Kleurmanagement is eigenlijk niet meer dan de applicaties die je gebruikt op elkaar afstemmen en het gebruiken van kleurprofielen. Onlangs was ik voor een aantal kleurmanagementvragen bij een architectenbureau. Daar maken ze op hun Xerox-printer zelf boekjes over hun projecten voor hun klanten. De ene keer waren de kleuren van de prints goed, een andere keer weken de kleuren volkomen af van wat er op het beeldscherm te zien was. De applicaties waar het omging waren Photoshop, InDesign en Acrobat. Vanuit Acrobat werden de boekjes geprint. Het belangrijkste bij de Adobe-applicaties is het gelijkzetten van de Kleurinstellingen bij de verschillende applicaties. Dat kan in één keer vanuit Bridge. Als alle bestanden dan ook nog voorzien zijn van ICC-profielen (kleurprofielen) dan is de kleurmanagement op orde.

Windows Photo Viewer en beeldschermkalibratie

Als je alles op orde hebt staan en er zijn gekalibreerde schermen, denk je dat je alles voor elkaar hebt. Helaas houd je dan geen rekening met die ene, onmisbare applicatie, die niet wil meedoen in de kleurmanagementketen: Windows Photo Viewer. Bij dit bureau werkten ze nog onder Windows 7 omdat daarop bepaalde onmisbare applicaties draaien. Niets mis mee, Windows 7 kent ook kleurmanagement. Bij dit architectenbureau gebruikten ze Photo Viewer om snel door een aantal foto’s heen te bladeren. Onze laatste actie was een test met Photo Viewer. De foto’s die er in Photoshop prima uitzagen, waren hier ineens veranderd in modderige, donkere foto’s met rare kleuren. Het enige wat we hadden veranderd was de beeldschermkalibratie, dus dat moest de boosdoener zijn. Terug naar het oorspronkelijke beeldschermprofiel en de kleuren waren weer normaal. Wat te doen? De belangrijkste schermen bij dit bureau waren prima EIZO-schermen, waarvan het niet echt een ramp was als ze niet waren gekalibreerd, terug dus naar de oorspronkelijke instellingen. Dan maar geen kalibratie.

Versie-2-profielen

Thuis zocht ik verder naar oplossingen voor het probleem. Ik googlede op Photo Viewer Windows 7 ICC Profiles en vond al gauw dat er met die specifieke applicatie een probleem was. Een oplossing vond ik ook. Het probleem is de versie van het ICC-profiel. De laatste versie is versie 4. Daar lijkt Photo Viewer een probleem mee te hebben. Photo Viewer wil een versie-2-profiel voor het beeldscherm. Nou, dat kun je makkelijk maken met de i1Profiler-software van X-Rite in de Advanced modus. HIER kun je er wat meer over lezen.

Wil je alles over kleurmanagement weten? Het boek Kleurmanagement, betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer kun je HIER bestellen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.