beeldschermresolutie en tekstgrootte in Windows 11

Beeldschermresolutie en tekstgrootte in Windows 11

Pas de beeldschermresolutie en tekstgrootte in Windows 11 naar believen aan, en zorg voor een voor u prettig leesbaar scherm. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn Handboek Windows 11.

De resolutie van het beeldscherm geeft het aantal pixels aan, dus hoeveel informatie er op een scherm past. Bekende verhoudingen zijn bijvoorbeeld 1024×768 (klein scherm, oud), 1600×1050 en 1920×1080. Moderne monitoren hebben een bepaalde optimale resolutie (bijvoorbeeld: full HD van 1920×1080 of 4K van 3840×2160 ). Deze wordt door Windows automatisch ingesteld. De resolutie is tegenwoordig zo hoog, dat het belangrijker is geworden de letters in de juiste grootte te tonen. Anders zijn de letters en pictogrammen onleesbaar klein.


beeldschermresolutie en tekstgrootte in Windows 11

Geen vaste resolutie meer

Vroeger was er een beperkt aantal beeldschermen met vaste verhoudingen. Tegenwoordig zijn er breedbeeldmonitors, curve monitors, dualmonitor setups, tablets, laptops met diverse verhoudingen enzovoort. Er is geen algemene, of ‘meest gebruikte’ schermgrootte meer te geven.


beeldschermresolutie en tekstgrootte in Windows 11
Het instellen van het beeldscherm kent in Windows 11 erg veel mogelijkheden. U bereikt dit venster ook via het bureaublad, rechtsklikken en Beeldscherminstellingen.
beeldschermresolutie en tekstgrootte in Windows 11
Wanneer u zelf de grootte van tekst en pictogrammen wilt instellen, kiest u Aangepaste schaal. Windows toont dan wel een waarschuwing dat tekst erg groot of onleesbaar klein kan worden. De nieuwe instelling moet daarom apart bevestigd worden. Doet u dit niet, dan zal Windows na 15 seconden terugkeren naar de vorige (leesbare) instelling.

1 Kies Start, Instellingen, Systeem. De categorie Beeldscherm is de eerste categorie die wordt getoond.

Als er meerdere monitoren zijn aangesloten, worden ze getoond in het venster en kunt u de juiste rangschikking instellen.

2 Kies bij Schaal de optie 100% of 125%.

Open de mogelijkheid Schaal om een eigen waarde (bijvoorbeeld 150% of 200%) op te geven. Hierbij geldt: de letters worden dan groter weergegeven. U kunt ze beter lezen, maar er past minder informatie tegelijk op het scherm.

Ook hiervoor geldt dat er geen ‘beste’ manier, of standaardmanier is. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren.

Meer lezen van Peter Kassenaar? Dat kan, want op dit blog kunt u uw hart ophalen aan zijn artikelen, interviews en boek-uittreksels!

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou worden, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.