Het boek van de maand december is Werken met een NAS, alles over de Synology NAS. Het is geschreven door Henk van de Kamer en Ronald Smit. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit boek en interviewen we een van de auteurs.Een NAS van het merk Synology is zo’n beetje de standaard voor het werken met een NAS dankzij hun software Disk Station Manager. Dit is het eerste deel uit hoofdstuk 2 van het boek: ‘Beheer een Synology NAS’. Het tweede deel vind je HIER, het derde HIER. (H.F.)
Beheer een Synology NAS
Een NAS is uitgegroeid van een eenvoudige harde schijf met netwerkaansluiting tot inmiddels een complete (mini)server. Het betekent dat er heel wat te configureren en beheren valt aan dergelijke apparaten.
De NAS’en van het merk Synology zijn uitermate populair. Niet geheel onterecht, want het meegeleverde besturingssysteem Disk Station Manager – kortweg DSM – staat niet alleen bekend als stabiel, maar ook als veelzijdig en modulair. Het maakt het beheer van een Synology NAS tot een plezier. U kunt zelf bepalen hoeveel extraatjes u in het takenpakket op wilt nemen van uw NAS. Door geen van de extra pakketten te installeren (standaard worden er al drie geïnstalleerd, deze zitten in het .pat-bestand, te openen met 7-Zip) kiest u voor een meer traditionele NAS-functionaliteit, maar wel met bijvoorbeeld uitgebreide beheer(s)mogelijkheden van gebruikers of mogelijkheden voor bestandsbeheer via de cloud. Functionaliteit is eenvoudig uit te breiden door bijvoorbeeld het toevoegen van een onderdeel als PhotoStation. Daarmee maakt u al uw digitale foto’s eenvoudig beheer(s)baar en kunt u ze delen met de hele wereld of alleen met door u geselecteerde gebruikers met elk hun eigen rechten. Inmiddels heeft Synology ook een complete productiviteitsomgeving uitgebracht. Daarin vinden we onder meer een tekstverwerker, spreadsheet, chatprogramma, een agenda en meer. Samenwerken in een veilige, door de eigenaar van de NAS beheerde omgeving. Bang voor meelezende Googles, Microsofts of andere dataverzamelaars hoeft u dan in ieder geval niet te zijn. Op de functies van deze twee pakketten komen we later in dit boek nog uitgebreid terug.
Standaardgegevens wijzigen
Het aardige van de Synology-NAS’en is dat ze configureerbaar zijn via een als een desktop ogende webinterface. Start uw browser en breng een bezoek aan het IP-adres dat bij de NAS hoort. Het is zaak om als allereerste die standaardgegevens te veranderen. Dat doet u door op het virtuele bureaublad in uw browser rechtsboven op de menuknop en vervolgens op Configuratie te klikken. Klik op Gebruiker in de kolom links en daarna op admin rechts. Klik op Bewerken en vervang het standaardwachtwoord door een eigen – stevig – exemplaar, gevolgd door een klik op OK . We komen nog terug in het gebruikersonderdeel, want door andere gebruikers met beperkte rechten en (of) toegang tot mappen en diensten te geven, ontstaat een zeer veelzijdig geheel dat bovendien veilig is en blijft. Ook is het handig om dit onderdeeltje te onthouden, voor als u ooit uw wachtwoord nog eens wilt wijzigen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.