Beheer je Synology NAS-3

Werken met een NASHet boek van de maand december is Werken met een NAS, alles over de Synology NAS. Het is geschreven door Henk van de Kamer en Ronald Smit. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit boek en interviewen we een van de auteurs. Een NAS van het merk Synology is zo’n beetje de standaard voor het werken met een NAS dankzij hun software Disk Station Manager. Dit is het derde deel uit hoofdstuk 2 van het boek: ‘Beheer je Synology NAS’. Het behandelt het maken vanGebruikers en gebruikersgroepen, het werken met File Station en het configureren van een Snelheidslimiet. Het eerste deel van Beheer van een Synology NAS vind je HIER, het tweede HIER. (H.F.)

Gebruikers en gebruikersgroepen

Het besturingssysteem kent zowel gebruikers als gebruikersgroepen. Die laatste categorie is praktisch als u bijvoorbeeld de leden van een club toegang wilt geven tot een bepaalde map op de Synology. U hoeft dan niet voor elke persoon apart dezelfde regels in te stellen, in plaats daarvan voegt u gebruikers toe aan de groep. De groepsregels geven bijvoorbeeld toegang tot één specifieke map terwijl de rest wordt geblokkeerd. Zowel de Gebruiker als de Groep vindt u in het Configuratiescherm.

Een deel van het virtuele bureaublad van het Synology-besturingssysteem met daarop het Configuratiescherm.
Hier bepaalt u welke mappen met welke rechten voor de straks toe te voegen groepsleden beschikbaar zijn.

Om een groep te maken klikt u op Groep en daarna op Maken. Geef de groep een naam en eventueel een omschrijving, gevolgd door een klik op Volgende. In deze stap vindt u eigenlijk de essentie van gebruikersbeheer op de Synology terug. U ziet hier kolommen waarmee u de gebruikersrechten van een groep instelt. Dezelfde instellingen vindt u overigens ook bij het toevoegen van individuele gebruikers. In principe is het verstandig om eerst op het selectievakje links van de kolomtitel Geen toegang te klikken. Daarmee weet u zeker dat u niet per ongeluk ongedefinieerde mappen laat staan. Vervolgens selecteert u onder een van de andere kolommen de gewenste toegangsrechten: Lezen/schrijven of Alleen-lezen. Klik na het maken van de selectie weer op Volgende. Klik weer op Volgende, waarna u de maximale schijfruimte in kunt stellen. Zet daarvoor de optie Quota inschakelen aan. Vul in de kolom Quota de maximaal beschikbare schijfruimte in en klik weer Volgende.

Stel een quotum in of geef gebruikers uit een groep opslag zonder limiet.

Apps

Zoals u wellicht weet, zijn er voor de Synology DiskStation flink wat softwarepakketten beschikbaar. De op uw NAS geïnstalleerde toepassingen (apps) kunnen – als u dat wilt – ook gebruikt worden door groepsleden (of afzonderlijke gebruikers natuurlijk). Begin weer met een klik op het selectievakje links naast de kolomtitel Weigeren en schakel vervolgens in de kolom Toestaan de gewenste applicaties in. Daarbij geldt dat die apps alleen toegang krijgen tot de gedeelde map. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om File Station in te schakelen, want anders kunnen gebruikers eigenlijk niets met hun account doen. File Station is de bestandsbeheerder van DSM en gebruikers kunnen er onder meer bestanden mee up- en downloaden naar mappen en nog veel meer. Van vrij recente datum is het pakket Office-toepassingen van Synology. Die schreeuwen eigenlijk om groepsgebruik, hiermee kunt u bijvoorbeeld online samenwerken aan projecten. De tekstverwerker, spreadsheet, chatsoftware en agenda draaien allemaal in de browser op de virtuele desktop. Heeft dus als groot voordeel dat niemand een Office-suite op de computer hoeft te installeren en iedereen met hetzelfde pakket werkt. Het is allemaal misschien nog niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Microsoft Office, maar de samenwerkingsmogelijkheden zijn fantastisch. Extra voordeel is dat u alles op de eigen NAS draait en u niet bang hoeft te zijn voor meelezers of andere onhebbelijkheden van een clouddienst. Ook Note Station – zeg maar het Evernote van DSM – is een must-have als u serieus aan projecten wilt (samen)werken. Op de Office-pakketten komen we nog uitgebreid terug in dit boek! Tot slot is het praktisch om het Bureaublad in te schakelen, anders kunnen gebruikers nog niet veel doen. Klik weer op Volgende.

Selecteer welke apps gebruikers van deze groep mogen gebruiken.

Snelheidslimiet

In de vorige stap hebt u wellicht bepaalde diensten ingeschakeld, bijvoorbeeld Cloud Station Server (een tool om makkelijk clouddiensten met de NAS te synchroniseren) of File Station. U kunt per app die dataverkeer genereert een snelheidslimiet instellen. Dat is niet onverstandig, want als een gebruiker bijvoorbeeld een groot bestand gaat uploaden naar een map via File Manager zou dat anders uw internetverbinding volledig dicht kunnen trekken. Let op dat u de snelheid in kB/s (kilobyte per seconde) op dient te geven, mogelijk moet u dus even wat omrekenen. De meeste providers en snelheidsmeters online geven de gemeten up- en downloadsnelheden in Mbps (megabit per seconden) weer. Een snelheidsmeter als die van Ookla kan echter via de instellingen ook in kbps meten. Ziet u door de bomen het bos niet meer wat eenheden betreft, omrekenen kan HIER. Hoe dan ook, de limieten kunt u dus instellen. Klik weer op Volgende en na controle van de gepresenteerde instellingen op Toepassen.

De groep kan aangemaakt worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.