Het boek van de maand december is Werken met een NAS, alles over de Synology NAS. Het is geschreven door Henk van de Kamer en Ronald Smit. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit boek en interviewen we een van de auteurs. Een NAS van het merk Synology is zo’n beetje de standaard voor het werken met een NAS dankzij hun software Disk Station Manager. Dit is het tweede deel uit hoofdstuk 2 van het boek: ‘Beheer een Synology NAS’. Het behandelt het kiezen van een vast IP-adres, het configureren van de Firewall en het maken van gedeelde mappen. Het eerste deel van Beheer van een NAS vind je HIER, het derde deel HIER. (H.F.)
Vast IP-adres
Een tweede must is eigenlijk het toekennen van een vast IP-adres aan een NAS, mogelijk hebt u dit overigens al gedaan tijdens de installatie in hoofdstuk 1. Het maakt het bereiken ervan vanaf alle netwerkapparaten een stuk eenvoudiger en stabieler. Nog beter is in uw router de DHCP-server instellen op een beperkt bereik. Via DHCP worden gewoonlijk wisselende IP-adressen uitgedeeld aan op het netwerk beschikbare apparatuur die ook ingesteld is om via DHCP geconfigureerd te worden. Dit is de standaard op vrijwel alle desktopbesturingssystemen. Het DHCP-bereik staat in de router vaak tamelijk ruimhartig ingesteld, bijvoorbeeld lopend van 192.168.1.2 tot en met 192.168.1.250. Beter is het om dit bereik wat hoger te laten starten, bijvoorbeeld – voor het gemak even kijkend naar de laatste cijfers van het adres – 150 tot 200. Het betekent dat u de eerste 150 IP-adressen (of eigenlijk 149 als u het IP-adres van de router zelf niet meetelt) vast kunt instellen; deze worden niet beheerd door de DHCP-server. In eenvoudige termen is de DHCP-server dus eigenlijk de gemeente die wisselende huisnummers uitdeelt aan mensen die daar tijdelijk met een camper komen wonen. De vaste bewoners hebben een vast huisadres. Makkelijk voor de postbode z’n vaste routes. De losse adressen kan hij altijd opvragen bij de gemeente (de DHCP-server).
Configuratiescherm

In ons voorbeeld hebben we de NAS het adres 192.168.1.130 gegeven. Dat toewijzen van een vast IP-adres verloopt via het inmiddels bekende Configuratiescherm. Klik dus weer op de startknop linksboven in beeld en vervolgens op Configuratiescherm. In het geopende venster klikt u op Netwerk. Klik op de tab Netwerkinterface en u ziet een overzicht van alle beschikbare verbindingen. De blauw gemarkeerde exemplaren zijn actief, in dit geval dus LAN 1. Klik op deze verbinding en klik vervolgens op de knop Bewerken. U kunt nu zelf het IPv4-adres via de daarvoor bedoelde tab naar wens aanpassen. Kies daarvoor de optie Handmatige configuratie gebruiken en vul het gewenste IP-adres in, bijvoorbeeld dus

192.168.1.130. Als Subnet mask vult u 255.255.255.0 in en als Gateway en DNS-server het IP-adres van uw router (vaak – maar niet altijd – 192.168.1.1). Selecteer verder de optie Instellen als standaardgateway en klik op OK. Vanaf nu is de NAS áltijd op het net ingestelde adres te bereiken. Ideaal als u meer NAS’en hebt staan of andere netwerkapparatuur. Plak desnoods een sticker met het IP-adres op de NAS en u raakt nooit meer de weg kwijt.
Firewall
Heeft uw Synology eenmaal een vast adres, dan is het tijd om een duik te nemen in de overige instellingen. Eerst maar even een blik op het onderwerp veiligheid (waar we in het volgende hoofdstuk nóg wat dieper op ingaan!). Zeker als u uw NAS via port forwarding aan de cloud hangt, is het zaak om de ingebouwde firewall correct te configureren. Deze vindt u ook weer in het Configuratiescherm, klik daar op Beveiliging. Klik dan op de tab Firewall en zorg dat de beschikbare opties zijn ingeschakeld. Klik dan op de tab Bescherming en check of daar de optie DoS-bescherming aan staat. Op de andere beveiligingsaspecten komen we zoals beloofd dus terug in het volgende hoofdstuk.
Gedeelde mappen
Na het installeren en eerste instellingen van de DSM-software is het onderdeel Gedeelde map in het Configuratiescherm leeg. In de rest van het boek gaan we ervan uit dat elke gebruiker ook een eigen homedirectory heeft die via \\home gebruikt kan worden. Die map home is voor elke gebruiker hetzelfde, maar op de Synology is het fysiek een andere directory met natuurlijk zijn eigen inhoud. De staat voor de gekozen naam tijdens de installatie. In het boek zult u synology of onder meer ‘DS412’ tegenkomen. Het instellen van een home gaat via het onderdeel Gebruiker en dan rechtsboven het tabblad Geavanceerd. Onderaan is dan de sectie Gebruiker basismap te vinden alwaar u Gebruiker basismapservice inschakelen aanvinkt. Klik vervolgens op Toepassen.

Lezen/schrijven
Als u nu naar het onderdeel Gedeelde map gaat, ziet u een map homes. Nu is het begrip ‘gedeeld’ in dit bijzondere geval wat verwarrend. Alleen wie de gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord heeft, kan de map inzien en gebruiken. Het is niet bedoeld voor delen, maar voor het opslaan van persoonlijk documenten direct op de Synology. Een echt gedeelde map kan via de knop Maken geregeld worden. Kies een naam – deze kan straks via \\ benaderd worden – en eventueel een beschrijving en klik op OK. Vervolgens vraagt het systeem wie toegang tot de map heeft. Omdat we nog geen gebruikers hebben toegevoegd, is dit een beetje voorbarig. Verander de keuzelijst Lokale gebruikers naar Lokale groepen. Geef nu de groep users het rechten Lezen/schrijven door hier een vinkje te zetten en klik op OK. Alle gebruikers worden automatisch aan de groep users toegevoegd en kunnen dan meteen deze map gebruiken. Met behulp van rechten voor groepen en gebruikers kan voor elke taak een map en de juiste toegang geregeld worden.



Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.