Beheers Windows 11

Beheers Windows 11…

Beheers Windows. Laat Windows jou niet beheersen

Het valt niet te ontkennen dat er enige Windows-moeheid is opgetreden de afgelopen jaren. Vaak is de reactie “Waarom nu weer wat anders? Het werkt toch goed zoals het werkt?” Enthousiaste aankondigingen van marketingafdelingen dat de veiligheid en stabiliteit nóg verder is verbeterd kunnen maar mondjesmaat op waardering rekenen. Immers, voor de gemiddelde gebruiker is Windows al jarenlang stabiel en veilig genoeg. En, eerlijk is eerlijk. Windows 11 is ook geen revolutie ten opzichte van zijn voorganger. Eerder een evolutie. Het revolutionaire pad, volledig breken met eerdere versies, heeft Microsoft al eens bewandeld met Windows 8. Dat is geen succes gebleken. Vervolgens keerden in Windows 10 schielijk allerlei bekende onderdelen weer terug. Windows 10 kreeg dan ook lovende kritieken.

Veranderde wereld, veranderde eisen

Beheers Windows 11Maar dat was 2015. Inmiddels al weer zeven jaar geleden. En de online wereld van toen, is niet meer de online wereld van nu. De visuele eisen van destijds zijn niet meer dezelfde als die van nu. En dus werd Windows 11 gelanceerd. Met een iets veranderd startmenu (in het midden, in plaats van aan de linkerkant). Met ronde hoekjes. Met iets andere knoppen en schaduwen. Bekend, maar toch anders. Een evolutie. Kleine dingetjes hier een daar.

Maar als Windows eigenlijk weinig veranderd is, waarom zie ik dan toch nog zo vaak dat het besturingssysteem eigenlijk nog steeds niet wordt begrepen en zéker niet optimaal wordt gebruikt? Ja, een achtergrondje aanpassen naar een eigen vakantiefoto van partner en kinderen lukt nog wel.

Beheers Windows 11

Maar handig werken met het toetsenbord, zodat je de muis wat vaker links kunt laten liggen? Vensters rangschikken op virtuele bureaubladen waar je met één toetsencombinatie naartoe kun schakelen, zodat niet tientallen vensters over elkaar vallen? Bij elkaar horende websites groeperen in Verzamelingen zodat alles netjes bij elkaar staat? Om eerlijk te zijn: het is een chaos bij de meeste computeraars. Niet uit onwillendheid, maar uit onwetendheid.

Omdat Windows – in al zijn evolutionaire ontwikkeling – langzamerhand voorzien is van allerlei handigheidjes waar de gemiddelde gebruiker geen weet van heeft. Omdat er eenvoudigweg geen aandacht aan is besteed. Waardoor er wekelijks vele minuten en jaarlijks vele uren worden weggegooid aan overbodige handelingen. Zou het niet leuk zijn als je die tientallen browsertabs wat efficiënter zou kunnen indelen? Hoe handig zou het zijn als je wist dat Windows standaard allerlei zaken al biedt, zodat je niet apart naar apps of websites hoeft te zoeken? Of andersom: Microsoft heeft bedacht dat het makkelijk zou zijn voor jou als er standaard een chatknop voor Teams in de taakbalk staat. Maar wat nu als jij die helemaal niet nodig hebt? Weg ermee.

Handboek Windows 11

In het Handboek Windows 11 worden juist dit soort dingen onder de aandacht gebracht. Vaak horen we van lezers dat ze dachten dat ze alles al wel zo ongeveer kenden. En op internet staan immers honderden sites met tips en trucs? En tóch is het handig om al die zaken op een rijtje te hebben staan. Dat er is nagedacht over de inhoud en de volgorde van onderdelen. Dat je denkt dat je alles al weet wat in een hoofdstuk staat beschreven en aan het einde ondertussen toch veel nieuws hebt bijgeleerd. Daarin blinkt het Handboek Windows 11 uit. Onverwacht blijkt jouw duurbetaalde laptop ineens veel meer te kunnen dan je altijd al deed. En dat kun jij nu ook. Zo beheers jij Windows 11, in plaats van dat Windows 11 jou beheerst.

Op dit blog schrijven we regelmatig over de mogelijkheden en vernieuwingen in Windows 11. HIER vind je alle tips en trucs voor Windows 11 die we op dit blog hebben geschreven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.