Google heeft alweer een tijdje ballonnen voor internetcommunicatie rondzweven onder de naam Project Loon. Deze ballonnen gaan nu richting Puerto Rico.
Zoals je ongetwijfeld weet is Puerto Rico getroffen door een zware orkaan. De gevolgen zijn nog altijd merkbaar, zo is mobiel bellen er bijvoorbeeld niet meer mogelijk. Om in ieder geval dat euvel te verhelpen gaat Google ballonnen met GSM-zenders oplaten. Goed nieuws voor de Puerto Ricanen, die maar mondjesmaat toegang hebben tot mobiele communicatie omdat 80 procent van de zendmasten buiten werking is. De ballonnen zijn afkomstig van Google’s Project Loon. Dit is een initiatief dat ervoor moet zorgen dat het twee derde deel van de wereldbevolking dat nog altijd verstoken is van internet alsnog een verbinding kan krijgen. Standaard zijn de ballonnen dan ook uitgerust met Wifi-apparatuur. Sinds 2013 is begonnen met tests op (of beter: boven) het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Inmiddels tref je de ballonnen ook op andere plekken in de wereld aan.
Slim van hoogte veranderen
De ‘Loons’ zweven in de stratosfeer op circa twintig kilometer hoogte. Het aardige is dat juist daar weinig turbulentie heerst en de windsnelheden relatief laag zijn. Door wat te stijgen of dalen pakken de ballonnen een andere windrichting op en zo kunnen ze dus min of meer op dezelfde plek blijven hangen. Supercomputers berekenen continu de exacte zweefhoogte. Op de grond staan antennes die met de ballons verbinding maken en het dataverkeer vervolgens verdelen. Snelheden vergelijkbaar tot 3G zijn haalbaar.
Volgen
En natuurlijk staat niets in de weg om in plaats van een Wifi-zender een GSM-zender onder de ballon te hangen. Precies dat lijkt het plan te zijn. Helemaal duidelijk wordt het uit de berichtgeving overigens niet, het kan ook zijn dat Google ook nu voor Wifi kiest. En via Wifi plus Whatsapp of desnoods Skype is natuurlijk ook prima te communiceren. Het aardige is dat de Loon-ballonnen via bijvoorbeeld FlightRadar 24 zijn te volgen. Je vindt ze met name boven minder dicht bevolkte gebieden. We zagen al een ballon in de richting van Puerto Rico zweven, dus er wordt duidelijk haast gemaakt met het project. FlightRadar is zowel in website- als app-vorm beschikbaar. Leuk om te kijken wat er zoal in het zwerk rondzweeft!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.