Voor het perfect scherpstellen van een foto zijn er een paar zeer handige trucs. Hieronder legt ik je uit waar je op moet letten om elke foto haarscherp te krijgen. De tips komen uit mijn nieuwste boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Daarin staat op elke bladzijde één enkel concept dat jou fotografisch beter maakt. Beter scherpstellen: scherpere foto’s

Soms denken mensen dat ze dure objectieven nodig hebben om scherpe foto’s te krijgen. Peperdure objectieven hebben inderdaad vaak een betere scherpte, maar tegenwoordig kun je met een kitlens al ragscherpe foto’s maken. Dat je de camera-instellingen in de vingers hebt, is veel belangrijker voor het bereiken van de ideale scherpte. Diafragma, sluitertijd en ISO hangen altijd met elkaar samen en voor de beste scherpte moet je leren wat de beste combinatie van deze ingrediënten is.
Stilstaande onderwerpen
Scherpstellen is zo ongeveer de belangrijkste techniek die je moet beheersen om goede foto’s te maken. Als je foto’s niet scherp zijn, doet de rest er niet toe. Elk onderwerp heeft een ideale manier om het scherp in beeld te krijgen. Landschappen of stadsgezichten fotografeer je idealiter met de camera op een statief. Daarbij gebruik je een draadontspanner zodat je de camera niet hoeft aan te raken bij het afdrukken. Omdat je met de camera op het statief een langere sluitertijd kunt gebruiken, kun je de ISO-waarde lager instellen, wat leidt tot minder ruis en een hogere detailscherpte. Bijkomend voordeel is dat je met een statief de compositie beter kunt afstellen. Twee vliegen in één klap dus, bij het verbeteren van je foto’s.
Binnen fotograferen
Als je binnenshuis mensen fotografeert, vertoont de opname vaak bewegingsonscherpte omdat de camera zelf voor een langere sluitertijd kiest op automatische stand of P-stand. Je kunt een flitser gebruiken om de sluitertijd lager te kunnen instellen. Handig is ook om de ISO-waarde op 1600 of 3200 ISO te zetten. Daardoor kan je sluitertijd korter worden en wordt de bewegingsonscherpte verholpen. De meeste spiegelreflexen van tegenwoordig vertonen nog een acceptabel ruisniveau bij 3200 ISO.

Snelle onderwerpen
Op veel camera’s zitten tegenwoordig speciale instelmogelijkheden om snelle onderwerpen scherp te krijgen. Zo blijft de camera op je onderwerp scherpstellen als je hem op Continuous Autofocus zet. Verdiep je in die scherpstelmogelijkheden en probeer ze uit. Sommige wat duurdere camera’s beschikken zelfs over trackingmogelijkheden, waarmee de persoon of snelle auto die je scherp wilt hebben wordt gevolgd. Wat helemaal mooi is, is Eye tracking: daarbij kun je scherpstellen op het oog van de persoon en dan blijft de camera dat volgen.

De ogen
Bij portretten zijn de ogen het belangrijkst. Als je een lichtsterk objectief hebt, bijvoorbeeld met een maximale opening van F2,8, Dan kun je van tevoren bedenken of je allebei de ogen scherp wilt of maar één. Als je voor één kiest, neem dan het oog dat zich het dichtst bij de camera bevindt. Dat komt natuurlijk over; als het verkeerde oog scherp is, kan dat de kijker verwarren of zelfs ergeren. Bekijk op welk diafragma jouw objectief beide ogen scherp heeft, bijvoorbeeld bij F5,6, en zorg dat je deze instelling onthoudt zodat je die kennis kunt inzetten.
Bonustip
Veel fotografen weten dat een kleiner diafragma meer scherptediepte geeft. Ten onrechte wordt daarom vaak gedacht dat een foto scherper is bij een klein diafragma, bijvoorbeeld F16. Dat idee klopt niet. De meeste objecteven hebben de meeste scherpte op F5,6 of F8. Probeer dat eens uit bij jouw objectief, dan maak je de juiste instellingen als het er echt toe doet.
Deze blogpost Beter scherpstellen: scherpere foto’s is afkomstig uit mijn boek ‘Het beste van Scott Kelby over digitale fotografie’. Dit boek staat boordevol met dit soort tips. Op elke pagina wordt één tip besproken waar je meteen mee aan de slag kunt om je fotografie te verbeteren. Bestel het boek hier. Een andere tip Zo maak je betere flitsfoto’s vind je HIER op dit blog.

Scott Kelby is de bestverkopende auteur ter wereld van boeken over fotografische technieken. Hij is tevens hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Lightroom Magazine, producer van LightroomKillerTips.com, hoofdredacteur en uitgever van het tijdschrift Photoshop User en presentator van de invloedrijke wekelijkse live-talkshow over fotografie The Grid. Scott is ook algemeen directeur van KelbyOne.com en geeft over de hele wereld workshops over fotografie en Lightroom. Hij is bekroond auteur van meer dan 90 boeken, waaronder Photoshop voor Lightroom-gebruikers, de reeks Scott Kelby over digitale fotografie; Het grote flitserboek en Het Adobe Photoshop Lightroom Classic boek voor digitale fotografen. Al zijn boeken vind je HIER.