De app Privacy Pro blokkeert trackers en zorgt voor sneller laden van webpagina's

Beweeg je weer frank en vrij online met Privacy Pro

De app Privacy Pro zorgt ervoor dat vervelende ‘trackers’ je niet meer achtervolgen tijdens het surfen op internet. Lang leve de vrijheid!

Zogeheten trackers volgen jouw surfgedrag van site naar site. Uiteraard met als bedoeling een digitaal profiel van je te maken om je vervolgens bijvoorbeeld met gerichte advertenties te bestoken. Maar ook kan je hele surfgedrag voor duizend-en-één andere minder prettige bedoelingen gebruikt worden. Wil je jouw privacy toch vooral zoveel mogelijk voor jezelf houden, dan is de app Disconnect Pro (ofwel Privacy Pro) een uitkomst. Aan dit handige hulpmiddel hangt echter wel een – voor een app – fors prijskaartje. Voor de iOS-versie telden we maar liefst €27,99 neer. Staat tegenover dat dit een eenmalige uitgave is, je hoeft dus geen verdere abonnementskosten te verwachten.

Vrijheid

Wat de app doet is simpelweg het blokkeren van alle tracking-links die verstopt zitten in een webpagina die u bezoekt. Mogelijk is het je weleens opgevallen dat een homepage van een grote website – denk aan die van een krant of populaire nieuwssite – tamelijk traag laadt. Linksonder in beeld zie je dan allerlei vreemde links voorbijflitsen. Al die links zijn verbindingen die gemaakt worden met een trackingdienst. Vaak worden zelfs éérst deze verbindingen opgebouwd alvorens je de inhoud van de opgevraagde pagina te zien krijgt. Wachten dus!

Snelheid en minder dataverkeer

Privacy Pro heeft dus nog een aantal voordelen naast het beschermen van je privacy. Doordat de trackinglinks geblokeerd worden, laadt een met dergelijk gespuis gewapende pagina vaak stukken sneller. Ook wordt er minder data over en weer verstuurd, wat met name bij mobiel browsen onder de streep kostbare Megabytes kan schelen. Dus wat dat betreft is de app ook op andere vlakken z’n geld zonder meer waard.

iOS

iOS-gebruikers krijgen overigens een VPN-pictogram te zien. Navraag bij de maker van de app leert dat dit slechts een interne, lokaal op je iOS-apparaat draaiende VPN-server is. Dit trucje was onder dit mobiele besturingssysteem nodig om Privacy Pro te laten werken. Je kan de app desgwenst óók met een echte VPN-provider samen gebruiken. Enige vereiste is dan dat deze een VPN-profiel onder de kop PERSOONLIJK VPN aanmaakt (zie app Instellingen onder VPN). Privacy Pro levert zelf geen VPN-functionaliteit. Heeft als voordeel dat de volledige snelheid van je internetverbinding beschikbaar blijft en de dienst dus eigenlijk gewoon volcontinu kan draaien. Opvallend is verder dat er geen Android-versie beschikbaar is. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de app door Google steeds weer uit Play – de app store voor dit OS – werd gegooid. Niet helemaal verwonderlijk natuurlijk, want Google lééft van tracking. Wel is er ook nog een Mac-versie beschikbaar.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.