Bewegende foto’s in Photoshop Elements

Bewegende foto’s in Photoshop Elements

Leef je uit en maak eens bewegende foto’s in Photoshop Elements. Het is slechts een van de vele creatieve mogelijkheden die dit programma biedt. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

Diepte aan foto’s toevoegen is het nieuwste hot topic. Misschien bent u op Instagram of Facebook wel eens zo’n foto tegengekomen waar ogenschijnlijk 3D-diepte in zit als u met de muis erover beweegt, vergelijkbaar met een hologram-ansichtkaart. Een andere variant is bewegende foto’s in Photoshop Elements creëren via een GIF-animatie. Dit laatste kunt u zelf maken met de nieuwe functie Bewegende foto’s. Het resultaat wordt opgeslagen in het bestandsformaat GIF dat ook voor conventionele animaties wordt gebruikt.

Beeldscherm

Vanzelfsprekend komt het beoogde effect op papier niet uit de verf, het is typisch iets dat u op een beeldscherm moet beleven. Daarom treft u een voorbeeld aan bij de oefenbestanden. Afbeeldingen waarmee u ‘t best bewegende foto’s in Photoshop Elements kunt fabriceren zijn die, waarbij een of meer objecten prominent tegen een achtergrond afsteken. U kunt verschillende effecten toepassen, niet alleen links/rechts en op en neer maar ook zoomen, dit alles resulterend in een 3D-achtige beleving. Aangezien het nogal wat rekentijd kost en de bestandsomvang exponentieel kan oplopen, is het verstandig de foto eerst op maat te maken, in ieder geval niet groter dan strikt noodzakelijk (600 pixels is vaak breed zat voor een online afbeelding), zie hoofdstuk 5.

 1. Kies Verbeteren, Bewegende foto’s.
 2. Controleer of de schuifknop 3D-effect is ingeschakeld en dubbelklik op een effect uit de keuzelijst.
 3. De 3D-knop uitgeschakeld levert alleen 2D-beweging op, vergelijkbaar met het verplaatsen van een foto over het bureaublad. Gebruik de afspeelknop onder in het scherm.
 4. Klik op Exporteren om de informatie naar een GIF-bestand te sturen.

Pas de bestandsomvang eventueel verder aan door de afmetingen of beeldkwaliteit te wijzigen. Bedenk dat wat u aan kilobytes uploadt, de ontvangende partij moet downloaden en dit soort materiaal zelden op hun optische kwaliteit wordt beoordeeld, maar op het bewegend effect.

bewegende foto’s in Photoshop Elements
Er is niet veel voor nodig dit hangmatmeisje letterlijk te laten schommelen…

Meer tips en trucs van André van Woerkom? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Photoshop Elements-tips, plus een interview met André vind je HIER.

Ontdek Photoshop Elements

Ontdek Photoshop ElementsPhotoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Lees er alles over in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom.  Hij laat u spelenderwijs ervaren hoe u uw digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Aan de hand van talloze speelse voorbeelden laat de auteur u zien hoe u zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die u kunt downloaden kunt u snel aan de slag. Tot de behandelde onderwerpen behoren:

 • Aan de slag: wegwijs worden in de Organizer en de Editor
 • Snelle handelingen: werken met Photomerge en de Instructiemodus
 • Bestanden en bestandsindelingen: werken met digitale foto’s en andere bestanden
 • Bijsnijden: afbeeldingen op maat maken
 • Kleur: kleurmodi en kleurmodellen
 • Bewerken: corrigeren en retoucheren
 • Deelgebieden: selecties maken
 • Complexere afbeeldingen: werken met lagen
 • Inkleuren: omtrekken en vullingen
 • De boodschap overbrengen: werken met tekst
 • Creativiteit: tekenen, schilderen en gummen
 • Uitvoer: afdrukken, presenteren en gereedmaken voor internet

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.